torstai 19. heinäkuuta 2007

Öljyä kylpyhuoneeseen ja terassille


Eräänä aamuna minut valtasi innostuksen puuska. Kylpyhuoneen taso näytti hiukan repsahtaneelta ja tasolla lojui kaikenlaista kiireessä sikin sokin jätettyä. Massiivitammitaso kaipasi selvästi hoitoa, hiontaa ja öljyämistä.

Jynssääminen alkoi järjestelyllä. Kaikki pikkusälä löysi oman paikkansa kylppärin tammikaapista oven takaa. Sen jälkeen puhdistin ilmastointiventtiilin, pesin seinäkaakelit, peilit, hanan, lavuaarin ja tason. Lavuaarin hajulukon avaamiseen ja puhdistamiseen tarvitsin miehen apua ja sitä sain auliisti ensimmäisen pyynnön jälkeen. Kylpyhuoneemme jakautuu kahteen osioon, joista suihku-osioon en ulottanut siivousvimmaani tällä kertaa.

Tason, kaapin ja peilin tammipinnat odottivat öljyä sisäänsä. Sitä ennen taso oli hiottava kunnolla puhtaaksi. Kaapin ja peilikehysten pinnoille riitti pyyhintä. Hiekkapaperihionta puhdistaa tason pinnan rasvasta ja liasta, silottaa naarmut ja auttaa öljyn imeytymistä puun sisään. Öljyäminen antaa pinnoille suojan ja kalusteet kestävät vaikkapa satavuotiaiksi.


Käytin Tikkurilan aitoa kylmäpuristettua pellavaöljyä. Levitin öljyn pensselillä, annoin imeytyä ja pyyhin lopuksi pinnat kuivalla rätillä. Pinnat ovat kosketuskuivat vuorokauden kuluttua.

Kylläpä kalusteet kaunistuivat. Peilin kyljessä oleva haitaripeili on tarpeellinen lisävaruste, toinen kaksipuolisesta peilistä on suurentava ja siitä on hyvä apu kasvomeikin teossa.

Innostuneena jatkoin vielä terassin teak-kalusteisiin. Ne olivat olleet jo muutaman kesän öljyämättä. Tuolien hionta olikin aikamoinen urakka, apuna käytin hiontalaikkaa, mutta pääasiallinen hionta tapahtui hiekkapaperilla. Kuvassa tuolit ennen ja jälkeen käsittelyn.


Öljyämisen jälkeen kalusteet näyttivät pehmeän ruskeilta ja uudenveroisilta.


3 kommenttia:

 1. Pelkällä siivoamisella ja kalusteiden huoltamisella kyllä saa paljon aikaan! Ja se ensimmäisen sisustusvinkinhän pitäisi aina olla "siivoa.", sillä puhdas koti on aina miellyttävä. Kirjoituksessasi oli myös hyviä vinkkejä itse puutasojen hoitoon, kiitos niistä!

  VastaaPoista
 2. Tulipas oikein himo siivota omaa kylpyhuonetta kun luki kertomuksesi. Kyllä puu on kaunis ja ajaton materiaali.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteistanne, lukijoiden mielipiteet ovat kovin tervetulleita.

  Matin kanssa samaa mieltä, sisustaminen alkaa ja päivittyy siivoamisella.

  Puu luo oman lämpimän tunnelmansa sisustukseen, mikä parasta massiivipuuta voi huoltaa vuosien saatossa ja se kestää todellakin vaikkapa 100 vuotta, enemmänkin. Vrt. aidot antiikkikalusteet.

  VastaaPoista