perjantai 3. lokakuuta 2008

Syksyisiä tallennuksia

Syksy on täyteläistä värien aikaa. Aurinko ja sade vaihtelee. Raikkaat yöpakkaset vierailevat entistä useammin. Aamuisin ilma on raikas ja kevyt hengittää. Kuulaina syysaamuina on rentouttavaa katsella ja kuunnella päivän heräämistä. Talveksi jäävät linnut aloittavat päivän sirkuttamalla ja ruokaa haeskellen. Tyohuoneen ikkunan edessä kasvaa vaahtera, joka on vasta aloittanut värin vaihtamisen. Nyt se on hennon vihreä, kohta keltainen.

Olohuoneen ikkunasta hehkuvat vaahterat jo täysin keltaisina.

Puhdistin kukkapenkkejä, leikkasin jo kukkineet kukkavarret ja ne lähtivät luonnon kiertokulkuun. Poimin viimeiset keltaiset, auringonkukkia muistuttavat syyshohdekukat maljakkoon.


Kääpiöasterit ovat kärsineet yöpakkasesta, niiden kukat ovat taipuneet maata kohti. Nuokkuvina ne näyttivät surullisilta, mutta maljakkoon poimittuna ne ilahduttavat vielä värihehkullaan.

Vielä kurkistus koristeomenapuun siimeksestä kohti keltaista värihehkua. Linnuilta on säästynyt muutama punainen omena talviruuaksi. Omenapuun lehdet näyttävät elinvoimaisen vihreiltä. Nyt paistaa syksyaurinko. Aurinkoinen, värejä hehkuva maisema on kaunis.

11 kommenttia:

 1. Voi teillä vielä vaahteroissa lehdet, täälläpäin ensimmäinen syysmyrsky riepotti ne pitkin pihoja alkuviikosta.

  VastaaPoista
 2. Syksy on kieltämättä kaunista aikaa, minulta se on mennyt vähän ohi. Siksi on mukava katsella tätä väri-ilottelua esim. täällä sinun blogissasi.

  Eräs asia, minkä olen itse havainnut, on taas lintujen laulun puuttuminen. Keväällä se on sirkeimmillään (siihen on ihana herätä, kun nukkuu ikkuna auki), nyt alkaa olla jo aika hiljaista.

  VastaaPoista
 3. pioni,
  tuuli jo vähän tuivertaa lehtiä alas, sen takia kuvasin puita kun saan vielä mukaan nuo lehdet

  elegia,
  pidän syksystä ja juuri tallaisesta aurinkoista kuulaasta päivästä

  meillä on lintuja puissa talitiaisia lähinnä, kuvasin niitä, mutta kuten aina linnut ovat vikkelämpiä kuin kamerasormeni, pujahtelivat oksalta oksalle, joten en saanut kunnon kuvia

  keväällä on paras lintujen lauluaika

  VastaaPoista
 4. Kivoja syysvärien tunnelmakuvia. Meillä on puissa vielä lehtiä. Pajon on tippunut mutta vielä niitä on jäänyt oksiinkin.
  Maa on nyt ihanasti värittynyt lehdistä : )

  VastaaPoista
 5. sariw,
  sama täällä lehtiä puissa ja maassa
  ja värejä runsaasti

  VastaaPoista
 6. Onpa kauniin kirkkaita kuulaita kuvia. Vaahterat ovat upeita ilmestyksiä, ja sorsatkin kävin katsastamassa:)

  VastaaPoista
 7. Nyt on hyvä imeä itseemme näitä syksyn värejä. Kun lehdet lähtevät ja on haravoitu, toivoisin todella että tulisi lunta samantien. Lumi on niiin kaunista, kun se jää puihin ja muotoilee kaiken uudelleen. Mutta jos on mustaa ja pimeää kauan, tulee tunnelman mukainen olo.

  VastaaPoista
 8. rita,
  kiitos käynnistä,piipahda uudeleenkin

  leijonainen,
  minäkin jättäisin marraskuun kaamokse väliin ja hyppäisin kohmeisen huurteiseen pikkuhiljaa lumiseen alkutalveen

  VastaaPoista
 9. Täällä on niin ihana tunnelma! Voi miten kaunista arjen estetiikkaa ovat nuo syksyn viimeiset kukkaset maljakossa! Vaahterat ovat merkillisiä, kun joissain on täysi ruska ja joissain ei, vaikka kasvaisivat samassa pihassa. Ilmeisesti valolla on joku vaikutus asiaan; meidän vaahtera on jo kellastuttanut ja pudottanut latvuston lehtensä, mutta alaoksisto vasta hiipii ruska-asuun.Kukapa ei pitäisi syksystä. Luonto tuhlaa kauneutta.

  VastaaPoista
 10. laura,
  kauniisti sanottu "luonto tuhlaa kauneutta" - sitä todella syksyssä on.
  Nyt ropsautti sadekuuron, yöllä salamoi tosi reippaasti, ajattelin jo hetken nousta sängystä kuvailemaan tätäkin syyskuista luonnonihmettä, mutta en jaksanut.

  VastaaPoista