tiistai 21. lokakuuta 2008

Latomaisemaa

Maalaismaisemasta ladot ovat jo katoamassa. Pienet harmaat hirsiladot kuuluivat muutama vuosikymmen sitten kytömaille, peltoaukioille ja laajoille tasaisille pohjalaisille niityille. Nyt on toisin, heinät kerätään muoveilla päällystettyihin paaleihin ja niitä voidaan säilyttää täysin taivasalla. Vielä löytyi Vaasasta pohjoiseen rannikkoalueen peltoaukeilta pieni latomeri.
Kun aikoinaan ajelin pienen kaksivuotiaan tyttäreni kanssa Pohjanmaan lakeuksia ohi harmaan latomeren, kuului pienen hiljaisuuden jälkeen. Äiti katso kuinka paljon peikkojen koteja. Pitihän tämä hieno oivallus oikaista. Niissä säilytetään lehmien talviruokaa, heinää.

Pärekattoja, puhumattakaan olkikatoista, ei enää ladoissa useinkaan ole. Katot ovat peltilevyä. Harmaasta hirrestä tehtyjä latoja tapaa vielä, osa on harmaata lautaa. Ne ovat hieman uudempaa mallia kuin hirsistä ladotut. Joissakin ladoissa oli ovet, saranat takorautaa sepän takomia.
Rumat valkoiset tai mintunvihreät muoviset paalien kääreet ovat maisemassa rumia. Onkohan ajateltu ekologista näkökulmaa ja homehtuvatko heinät hengittämättömässä muovissa. Ladot sen sijaan sopivat peltomaisemaan, harvat seinärakenteet päästävät ilman kiertämään ja heinät pysyvät kuivina ja hometumattomina. Ovatko ladot enää vain nostalgiaa, kaukana tehomaataloudesta.

Onkohan tämä maisema vain ainutlaatuista suomalaista maisemaa. Toivoisin edes palan siitä säilyvän.

15 kommenttia:

 1. Ainakin Etelä-Pohjanmaalta latoja vielä löytyy. Toivottavasti eivät pistä kaikkia mataliksi, minustakin ne nimittäin hivelevät silmää.

  VastaaPoista
 2. Kaunista...
  Mummollani on lato, mika on ihan kallellaan jo, niin vanha. Varmaan kohta purkavat sen :(

  VastaaPoista
 3. Olen monta vuotta harmitellut noita nykyajan "latoja" pellon reunoilla ja miettinyt etteikö niihin saisi edes jotain muuta väritystä aikaiseksi, etteivät niin silmiin loistaisi.
  Kyl nuo ladot ovat tosipaljon hienompia ja kauniita.

  VastaaPoista
 4. Hienoja, romanttisia kuvia. Etenkin keskimmäinen todella kaunis ja rauhallinen. Ladot ovat vanhaa suomalaista kulttuuria, toivottavasti eivät kokonaan häivy.

  VastaaPoista
 5. Selvästi olet ajellut Pohojanmaan kautta;) Kauniita maisemia!

  VastaaPoista
 6. Kunpa säilyisivät meidän kansallismaisemamme.

  Ladoilla on paha tapa lahota itsekseen käyttämättömyyttään ja hoitamattomuuttaan.

  Kasvukunnassamme pitää puhua kovaan ääneen kunnallismaiseman säästämisestä tuleville polville. Nyt rakentuvat kaikki mörri-möykkyjen korpikuusten alusetkin.

  VastaaPoista
 7. elegia,
  Pohjanmaalla niitä latoja onkin vielä, mutta kun tullaan Satakunnan puolelle hirsilatoja ei löydy, pohjoisosissa on lautalatoja ja etelämmästä puuttuvat ladot jo kokonaan

  VastaaPoista
 8. susa,
  Jos ladoille ei löydy enää sitä alkuperäistä käyttötarkoitusta, niin ladon kuolema on väistämättä edessä

  VastaaPoista
 9. eija,
  Paaleja on nyt niitä myrkynvihreitä tai mintunvihreitä, yhtä kamalia kuin valkoiset. Muovi ei vain yksinkertaisesti sovi luontomaisemaan

  VastaaPoista
 10. leijonainen,
  minäkin pidän latojen yksinkertaisesta talonpoikaistyylistä, sopii maalaismaisemaan

  VastaaPoista
 11. inkivääri, siellähän sitä ajeltiin

  susanna,
  samaa mieltä, pitäisi kai ottaa latojakin museoviraston suojelukohteeksi tai hieman kannustaa taloudellisesti viljelijöitä suojelemaan latomaisemaa.
  Ei kuitenkaan musoida peltoja, ne olkoon edelleen elinkeinon käytössä

  VastaaPoista
 12. Ainutlaatuista suomalaista sielunmaisemaa olet kuvannut! Silmä lepää näissä maisemissa, samoin sielu.

  Onneksi joku tekee vielä joskus heinää seipäälle turistien silmäniloksi. Sen sijaan nuo 'traktorinpapanat' ovat säälittävän näköisiä.

  VastaaPoista
 13. Mie rakastan vanhojen harmaiden latojen ja aittojen kuvaamista... =)

  VastaaPoista
 14. katriina,
  minusta tämä maisema on nostalgisen kaunis, jotenkin rauhoittava - paluu menneeseen

  hallatar,
  samoin minä pidän harmaista vuosien harmaannuttamista ladoista

  VastaaPoista