maanantai 13. lokakuuta 2008

Oma koti kullan kallis

Suomalaisten unelma, omakotitalo keskellä kaupunkia.
Sisustaminen on vapaa-ajan tärkeimpiä puuhia. Sen vaikutelman saa, kun avaa päivälehden, iltapäivälehden, aikakausilehden ja tietysti lukuisat sisustuslehdet. Sisustuslehtiä on viimeisen viiden vuoden aikana syntynyt kuin sieniä syyssateella. Tämä näyttää tietysti erinomaiselta. Kodin sisustaminen näyttäisi olevan suomalaisilla sydämmenasiana ja jatkuva harrastuskohde.
Vai olenkohan väärässä. Onko sisustaminen enemmän painolasti kuin hauska harrastus. Mitä väliä sisustuksella on-tyyli, onko se ehkä totuus enemmistön kohdalla.

Toimiva työpöytänurkkaus , tätä moni toivoo , living etc
Viikonvaihteen Iltasanomat otti kantaa sisustamiseen otsikolla Syksy kääntää katseet kotiin.
Artikkelissa oli haastateltu kolmea ammattisisustajaa teemana. Nyt kannattaa katsoa kotia uusin silmin, ammattisisustaja esittelee tyyliään ja antaa vinkkejä.

beckersnyahem.se, Anu Jokelan linkkivihje
Sisustussuunnittelija Anu Jokela: Kerään, sekoitan ja muokkaan on oma tyylini.
Lehti esitteli kuvia sisustajan kodista. Koti on esitelty aikaisemmin useissa sisustuslehdissä.
Anu Jokelalta ilmestyi muutama vuosi sitten Suomalainen sisustuskirja. Tällä hetkellä hän suunnittelee sisustuksia työtiiminsä kanssa Oksa Design-toimistossaan.

Tämän valaisimen voi toteuttaa vaikka itse, elle decor
Sisustusarkkitehti Marko Paananen: Sisustaminen maksaa
Sisustaja on juuri muuttanut uuteen loft-asuntoon, jossa paikat eivät ole vielä kuvattavassa kunnossa. Lukijoiden tuli tyytyä Marko Paanasen sisustamaan PR-toimisto Spoltin tilojen sisustuskuviin. Tämän sisustajan sisutustaitoja saamme ihastella ja kauhistella viikoittain Inno-ohjelmassa.
Puhkikulunut, mutta hyvä vinkki kuului: Satsaa hyviin huonekaluihin ja materiaaleihin. Jätä vaikka pari ulkomaanmatkaa väliin ja säästä todella hyvään sohvaan.
Ote tekstistä: Sisustus maksaa, sisustus kuuluu tietyn elintason omaaville ihmisille. Mitään luksuksen syleilyä kaikki eivät voi saada, sanoo Marko.
Tästä ajatuksesta olen taas täysin eri mieltä. Sisustaminen on enemmän kiinni taidosta kuin rahasta. Kaunis sisustus saadaan aikaiseksi pienelläkin rahalla, esimerkiksi sekoittaen laadukasta, kierrätystä, uutta ja vanhaa ja omin käsin ideoitua. Hieman tyyliin Anu Jokela.

montana.dk, valkoista ja vähäeleistä
Sisustussuunnittelija Kirsi Valanti: Vähäeleisiä koteja
Myös Kirsi Valantin koti on esitelty aikaisemmin sisustuslehdissä, mutta lukijoille näytettiin kuvin sisustajan omaa kotia. Vähäeleinen, harkituin valinnoin sisustettu koti, josta haparoiva, epävarma sisustaja voi ottaa oppia. Kirsi Valannin sisustamia koteja olemme nähneet viime vuosien asuntomessuilla. Sisustukset ovat aina sijoittuneet kävijöiden suosikeiksi. Niin myös viimeisillä Vaasan Asuntomessuilla. Valanti suunnittelee Nixi-keittiömallistoja. Niistä pidän ja valitsin myös uudistettuun keittiöömme.
Hyvä ohje, joka sopii meille kaikille kuului: Vähennä tavaraa, niin saat selkeyttä ja avaruutta kotiisi. Vie tavaraa varastoon, kierrätykseen, myy kirpputorilla.

Sisusta kaamos kotisi ulkopuolelle, on aivan oma vinkkini alkavan kaamoksen kynnyksellä. Sehän onnistunee hyvin. Kohta sytytellään jouluvaloja ja kynttilöitä.

8 kommenttia:

 1. Minäkin luin tämän Marko Paanasen jutun, jopa repäisin sen lehtileikkeeksi. Jäin vähän ihmettelemään..kun olen ajatellut, että sisustaminen juuri on sitä, että köyhätkin pystyvät sitä harrastamaan.
  Jos on luova ja osaa käyttää materiaaleja niin eikun sisustamaan! Ei kaiken tarvitse kestää 50 vuotta! Kuten sohva tai sänky. Eikä mielestäni minkään tarvitse olla ns. ikuista. Sisustustahan voi vaihtaa vaikka viikon välein, jos huvittaa..

  Olen ihaillut Markoa, mutta nyt pitää vähän miettiä, että missä hurmoksessa hän on näitä mielipiteitään oikein sanonut..

  VastaaPoista
 2. Tuo vihje bloggauksesi lopussa, että vähennä tavaraa, vie vinttiin tai kirpparille, on todella hyvä sisustusohje. Joskus kun käy jossain kylässä, niin alkaa hermostuttaa, kun esillä on kaikki koko avioliiton aikana hankitut ja saadut lahjat ja tavarat. Vieri vieressä lipastolla ja muualla.
  Haluan kotona että ne tavarat tai esineet, joista todella pidän, ne täytyy olla vapaasti näkyvissä. Yksin.
  Tällä hetkellä vaalentaisin koko sisustuksen, mutta sen aika ei ole vielä, joten kynttilöitä ja jotain muuta vaaleaa vaan.

  VastaaPoista
 3. Hmm, minun makuuni "minimalisti" ei sovi. En pidä vaaleista pinnoista ja minusta tuo työnurkkauskin oli aivan kamala. :D

  Haluaisin itselleni (siihen kartanoon sitten, kun saamme sen, hehe) työhuoneen, joka on sisustettu massiivisin mahonkikalustein. Ei mitään modernia ja vaalea siis. Muut sävyt saisivat olla vihreää (tummaa) ja lilaa (tummaa).

  Muutenkin talon yleisilme saisi olla tumma. Ikkunaluukutkin olisi kivat. Meillä on aika täyttä nyt, koska kämpäämme on liian pieni kahdelle. Turhaa tavaraa (minun mielestäni) ei ole, sillä hankin kaikki tavarani rakkaudella. En ole koriste-esineiden ystävä paitsi ulkomailta ja kirppiksiltä hankitut maljakot ovat paheeni.

  Makuja on monia. Olen samaa mieltä sinun kanssasi, että sisustus ei tosiaan ole mikään rahakysymys. Tarkoitan, ettei sen kodin tarvitse olla täynnä jotain merkkihuonekaluja tmv. Itse en voisi olla vähempää kiinnostunut merkkituotteista - visuaalisuus minun näkökulmasta ratkaisee. Ja sisustelu on minulle harrastus, joka tosin on nyt jäissä, kun ei täällä kiinnosta tehdä mitään.

  Kauhea novelli tuli tänne, anteeksi. Innostuin ;)

  VastaaPoista
 4. sooloilija,
  Samoin minäkin ajattelin, ammattisisustajan suusta tuollaista.
  Ammattilainen jos kuka hallitsee kaikki sisustuksen niksit asiakkaan ehdoilla. Tai ainakin pitäisi.

  VastaaPoista
 5. leijonainen,
  Niin ei sitä kaikkea pikkusälää tarvitse kerralla esillä pitää, välillä kaappiin ja uutta kaapista tilalle, vaihtelukin virkistää.

  VastaaPoista
 6. elegia,
  se on niin kuin sanoit, jokainen sisustaa juuri omien mieltymystensä mukaan. Onneksi emme ole kaikki kopijoijia, toiset tykkää tummasta, täyteläisistä väreistä ja raskaista massiivipuuhuonekaluista.
  Ja toiset taas niukemmasta tyylistä, valkoisesta ja avarasta.

  Hauskaahan sisustaminen on.

  VastaaPoista
 7. Hyvä postaus! Luin myös ajatuksella tuota juttua. Itseäni miellyttäisi eniten Anu Jokelan tyyli, mutta se vaatii varmaa silmää ja tyylitajua.

  Ihailen yleensä lehdistä taiteilijoiden koteja, niissä on sekoitettu luovasti ja ihanalla tavalla asukasta miellyttäviä asioita. Esimerkiksi Mildred Lehtisen ja Tuomari Nurmion koti kun esiteltiin jossakin lehdessä, hyppäsin ihastuksesta kattoon.

  VastaaPoista
 8. "Sisustus maksaa, sisustus kuuluu tietyn elintason omaaville ihmisille. Mitään luksuksen syleilyä kaikki eivät voi saada, sanoo Marko."

  Tuohon Marko Paanasen kommenttiin en voi muutakun sanoa että Ehkä tässä puhutaan nyt sisustamisen laajuudesta vähän eri mittakaavoissa. Koska minä olen aivan samaa mieltä hänen kanssaan, ja hieman ihmettelin teidän reaktioitanne.
  Koska siis kyllähän halvallakin voi sisustaa, mutta vielä en ole sellaista ihmettä nähnyt että pelkällä mielikuvituksella taikka halvoilla asioilla sitä nimenomaista LUKSUSTA ei saavuteta, mihin marko tuolla lausahduksellaan varmasti viittasi.

  Niin se vain on että kyllä sitä rahaa palaa jos oikeasti jotain "arvokasta ja luksusta" kotiinsa haluaa..

  joten Go Marko Go! <3

  VastaaPoista