torstai 30. lokakuuta 2008

Mitä tein tänään


Taas sataa. Aurajoessa vesi on noussut jo rantatien päälle. Jos aikoo lenkkeillä Tuomiokirkon vastakkaisella rannalla, on paras laittaa jalkaan kumisaappaat.

Siivoilin tänään terassia, pesin lattiat joulua ajatellen. Ripustin keramiikkalyhdyn terassin seinälle ja kieputin maahan lamoavat paljaat villiviinioksat lyhdyn ympärille. Sytytin kynttilän omaksi piristyksekseni ja siinä se palaa pimenevässä illassa, kuten kuvasta näkyy.

Hauska kirjainmeemi on tänään kiertänyt blogeissa.Valitsin itselleni kaksi kirjainta, joista kirjoitan. Näitä kirjaimia ei ole vielä käytetty, luulen niin, valitsin siis X- ja Z-kirjaimet. Kummankin kohdalle valitsen viisi sanaa. Eivät ne ole minulle kuitenkaan mitenkään tärkeitä. Nämä sanat ovat rajattomia, kansainvälisiä, suomalaisille tuttuja ja käytettyjä.

Kuvassa xuxu

1. Xylitoli, koivusokeri, joka on suomalainen keksintö. Sitä valmistetaan koivun kuituaineesta. Xylitoli estää hampaiden reikiintymistä.

2. Xu, Vietnamin vaihtoraha, 1 dong on 100 xuta. Tällä on tietysti merkitystä, jos sattuu matkustamaan Vietnamiin.

3. Xuxu, kajoottikurpitsa. Se on syötävä, nyrkikokoinen, vaalean vihreä ja kova. Xuxussa on yksi siemen ja se on myös syötävä, selkeää kuorta ei ole.

4. Xolozcuintli, koirarotu. Meksikonkarvatonkoira. En ole koskaan nähnyt. Koiraihmiset voivat kertoa enemmän tästä koirasta.

5. Xylofoni, lyömäsoitin. Suurin osa meistä on lapsena soittanut tätä soitinta ja tämä on edelleenkin suosittu soitin lasten keskuudessa.

6. Zander, kuhan kansainvälinen ruokalistanimi. Hyvä muistaa ulkomailla, kun kalaruokia valitsee.

7. Zabaglione, italialainen sokerista, munankeltuaisesta ja marsalaviinistä jälkiruuaksi tehty viinivaahto. Tämä nimitys on vakiintunut suomalaiseen ruokasanastoon, harva puhuu enää viinivaahdosta.

8. Zapateado, espanjalainen yksintanssi, jossa naputetaan kenkiä nopeasti lattiaan. Tanssistahan käytetään yleensä sitä alkuperäismaan nimitystä.

9. Zen, eräs buddhalaisuuden muoto, joka korostaa käytännön merkitystä sisäisen valaistumisen saavuttamisessa.

10. Zeniitti, taivaan lakipiste, joka on kohtisuoraan katsojan yläpuolella.

Mukavaa aivovoimistelua tämäkin. Huomenna taas uudet aiheet.

9 kommenttia:

 1. Hurjat kirjaimet: pari sanaa oli sellaista mistä en ole koskaan kuullutkaan. Toinen oli se koirarotu ja toinen oli..se kurpitsa. Katsos,nyt ne sanat jo unohtuivat..

  VastaaPoista
 2. Niin, ajattelin vähän ottaa haastetta itselleni. Pieni leikkimielinen aivojumppa.

  VastaaPoista
 3. Kurpitsa, koirarotu ja viinivaahto täysin tuntemattomia. Tulipa yleissivistykseen paikkoja, xuxu vaikuttaa hauskalta, tuskin olen koskaan edes nähnyt missään.

  Kaunis lyhty villiviinin kiemuroissa!

  VastaaPoista
 4. Kiva kuva tässä, ja kaunis lyhty. Tuollaisesta tulee jotenkin lämmin ja sympaattinen valo. Pyöreä muoto on viehättävä.

  VastaaPoista
 5. sirokko,
  En minäkään ole xuxu-kurpitsaa nähnyt livenä. Luin siitä, sitä on kuulema ollut Helsingin kaupoissa - naurattaa nyt, vainko Hesassa.

  VastaaPoista
 6. katriina,
  Tuo lyhty oli ollut vähän unohduksissa, nyt otin sen taas esille. Kunnon pohjalaista keramiikkaa.

  VastaaPoista
 7. Hih, et sitten valinnutkaan ihan kaikkein tavallisimpia kirjaimia - hauskat:)

  VastaaPoista
 8. inkivääri, no vähän piti voimistella

  VastaaPoista