tiistai 13. toukokuuta 2008

Kaalilaatikkoa Kovanaaman avustuksella

Induktioliesi ei huoli mitä tahansa keitto- ja paistovälineitä. Kattilan ja pannun pohjien halkaisijan tulee olla vähintään liesirenkaan suuruinen, ei yhtään pienempi isompi toki voi olla.
Pohjien tulee läpäistä magneettitesti, toisin sanoen jos pohjaan tarttuu magneetti astia on kelvollinen. Arvaatte varmaan, että suuri osa kattiloista ja kasareista ovat auttamattomasti pois pelistä. Onneksi valurautapannut käyvät. Vanha teflonpaistinpannu kävisi, mutta halusin uusia pannun. Hackmanin tehtaanmyymälässä oli sattumalta kattila- ja pannutarjoukset.
Valitsin pannuksi tasapohjaisen Hackmanin Kovanaaman, kuten otsikon yksitotinen kuva kertoo. Kovanaama on uudistunut ja on nyt entistä parempi, mikä tuli käyttäessä todistetuksi. Hinta oli puolikas normaalista, joten säästöä syntyi.

MTV3:n Ruokalan Alex valmisti jokunen aamu sitten kaalilaatikkoa. Se näytti niin hyvältä, että sitä on pakko kokeilla. Eikä se jää tähän yhteen kertaan, sitä valmistetaan jatkossakin.

Kaalilaatikko

0,75 dl puuroriisiä ja 3 dl vettä, kiehauta vesi ja lisää riisi. Haudutetaan miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
0,5 kg valkokaalia leikataan ohuiksi suikaleiksi. Lisätään riisin joukkoon, sekoitetaan ja annetaan hautua kunnes kaalista alkaa irrota nestettä. Sekoitetaan parin minuutin välein. Käytin varhaiskaalta.
2 sipulia kuutioidaan, ruskistetaan pannulla ja lisätään kaaliseokseen.
250 g nautajauhelihaa ruskistetaan ja maustetaan, 1 tl suolaa ja ap-ohjeesta poiketen maustepippuria. Sekoitetaan pehmenneen kaaliseoksen joukkoon ja kaadetaan voideltuun uunivuokaan.
3 dl lihalientä kiehautetaan, käytin nesteeseen yhden lihaliemikuution.
1 dl Fruisana hedelmäsokeria sekoitetaan lihaliemeen.
1-2 tl meiramia lisätään. Neste kaadetaan vuokaan kaaliseoksen päälle.
Paistetaan 200-asteessa noin tunti.

Makeahko haudutettu kaalilaatikko oli suussasulavan hyvää. Hedelmäsokeri pyöristi maun juuri sopivan pehmeäksi.

Jauhelihapihvit










Jauhelihaa jäi kaalilaatikon jälkeen vielä seuraavan päivän ruuaksi. Valmistin nopeat jauhelihapihvit. Hyödynsin jääkaapista löytyneen maustamattoman jogurtin pihvitaikinaan.

Huoneenlämpöistä jauhelihaa n 600 g, vajaa purkki jogurttia, loraus kermaa, korppujauhoja, reippaasti maustepippuria ja 1 tl suolaa. Sekoitetaan tiiviiksi taikinaksi.
Muotoillaan pihvit ja paistetaan voissa kypsiksi.
Pihveille kuullotetaan sipulirenkaat. Nautitaan perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kera.

7 kommenttia:

  1. Kaalilaatikko oli yksi lapsuuden suurimmista herkuista, nam! Tulee ihan vesi kielelle noista kuvista.

    VastaaPoista
  2. Kaalilaatikko on ihanaa, sen ainoa vika on, että sitä tulee syötyä ihan hirveät määrät silloin kun sitä tekee! Teen muutaman kerran vuodessa, ja joka kerta totean ääneen, että miksi en tee useammin. On se niin maukasta!
    Jauhelihapihvejä sentään tulee tehtyä useammin. Hyvä vinkki tuo maustamaton jogurtti.

    VastaaPoista
  3. Kaalilaatikko on syöty ja samoin pihvit.

    Monta versiota on minullakin kaalilaatikosta ja -padasta. Useimmiten olen tehtyn kaalipataa.
    Tänä aamuna Ruokalassa tehtiin kasvisvrsiokaalilaatikkoa, käytettiin soijarouhetta.
    Sitäkin ajattelin tehdä, voi sitten vertailla onko edellisen veroista.

    VastaaPoista
  4. Kaalilaatikko on mielettömän hyvää. Tulee vain niin harvoin tehtyä (etenkin kun en ole mikään kokkikolmonen...)

    VastaaPoista
  5. Kaalilaatikko nayttaa tosi herkulliselta!

    VastaaPoista
  6. Kre ja susa,
    En ole aikaisemmin laittanut hedelmäsokeria laatikkoon, mutta kokeilkaapa se antaa sopivan makeuden laatikkoon.

    VastaaPoista