maanantai 19. toukokuuta 2008

Yrttejä ja parsarisottoa ahventen kera

Laventelit ovat kasvaneet jo isoiksi vihreiksi pehkoiksi. Keittiö- ja tuoksuyrttinä sitä käytetään pitkin kesää.

Ruohosipuli viihtyy hyvin kukkapenkin reunalla. Jopa niin hyvin, että se on levinnyt sokkelin juurelle kivien joukkoon. Mitä sieltä juurelta paljastuikaan, kun kuvasin. Pienet mintun alut ovat puskemassa ylös aurinkoa kohti. Eipä se ole pahitteeksi, jälkiruokiin niitä tarvitaan.

Istutin luomuyrttejä terassille pieneen sinkkipeltialtaaseen, persiljaa, villirucolaa, silopersiljaa ja vihreää minttua.
Toivottavasti saan pian napsia yrtit levitteisiin ja pestoon omista ruukuista.

Basilika sai oman ruukkunsa, sehän vaatii kosteutta hieman enemmän kuin muut yrtit.

Viime viikonlopun lauantaina oli aikaa sekoitella risottoa lieden ääressä. Sen seuraksi ahventen paistaminen sujui samalla nopeasti. Salaatit ovat meillä vakio-ohjelmassa aina ennen pääruokaa.

Lauantain salaatti

Rapeaa salaattia huuhdellaan, kuivataan ja revitään paloiksi laakealle vadille.
Salaattipedille levitetään viipaloituna ja lohkottuina keltaista paprikaa, kurkkua, punasipulia ja tomaattia. Päälle ripotellaan yrttisuolaa ja mustapippuria ja pirskotellaan neitysoliiviöljyä. Pyöräytetään käsin kevyesti sekaisin.
Salaatti nautitaan yrttijuustolla siveltyjen ruisleipäviipaleiden kanssa.

Parsarisotto ja paistetut ahvenfileet

Kulttuureja sekoitellen-blogin Susan ohjeen mukaan valmistin parsarisoton. Risotto oli todella hyvää, suosittelen.
Suomalaiset ahvenfileet ovat kalan parhaimmistoa. Yksinkertainen valmistustapa on kalalle paras. Paistoin ahvenet voissa, maustoin suolalla ja Provencen maustesekoituksella.

9 kommenttia:

  1. Suunnittelen keittiön oven eteen keittiöpuutarhaa. Olen kuullut, että 62 eri yrttiä menestyy täällä. En tiedä tiedon paikkansa pitävyyttä mutta ihana on haaveilla niistä. Meillä vain ei todellakaan vielä voi haaveksia vievänsä pieniä taimia ulos,ilmat kun lämpenevät otan oppia sinulta.

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköistä ruokaa, ihanan keväistä ja kevyttä. Kiitos myös uudesta blogivinkistä, ruokablogeista on aina iloa.

    VastaaPoista
  3. Ahven on aivan parhaan makuista kalaa ja kaikki, missä on parsaa on herkullista! ;)

    Krisu

    VastaaPoista
  4. tiiu,
    Oma yrttimaa kuulostaa herkulliselta.
    Meillä olen valinnut vain muutamia yrttejä napsittaviksi.
    Suosin kesäisin sitä Suomen kauneinta toria ja teen sieltä suoraan maalta-ostoksia

    katriina,
    Susan keittiössä ja tietysti Las Vegasissa on mielenkiintoista käydä

    krisuh,
    Samat herkut siis sinulla kuin meilläkin.

    VastaaPoista
  5. Heippati!
    Täältäpä löytyi ihastuttava blogi! (Löysin sinut neidonhiuspuun kommenteista.)
    Taidanpa viivähtää hetken ja katsoa mitä kaikkea täältä löytyy.
    :)
    Saanko lisätä sinut blogini linkkilistaan?

    VastaaPoista
  6. Ihania yrtteja sinulla! Menestysta niille :)

    VastaaPoista
  7. Yrttisi nayttavat kauniilta. Miten muuten kaytat tuota laventelia ruuanlaitossa? Asun kaupungissa jossa kasvaa paljon laventelia siella sun taalla, pitaa vain menna saksilla napsimaan, mutten oikein tieda mita voisin niista kokkailla.Luin jostain etta se sopisi jaateloon.

    VastaaPoista
  8. Laura, kiitos käynnistäsi ja suosikkimerkinnästäsi. Kipaisen katsomassa blogiasi

    susa,
    mikään muu ei yrttejäni lannista kuin se, että unohdan kastella, toivon ainakin näin.

    VastaaPoista
  9. yaelian,
    Laventelia käytän salaateissa, kala- ja liharuuissa muiden yrttien kanssa
    Kukintoja voi käyttää syötävän koristeen tapaan kakuissa. Miksei jäätelössä syötävänä koristeena.
    Mansikkamehuun ja mansikkajälkkäreihin koristeeksi, jonka saa syödä.

    VastaaPoista