perjantai 16. toukokuuta 2008

Katsokaa puita

Tänä aamuna pakkasyön jälkeen ulkona oli kylmän sumuista. Isojen puiden takaa näkyi harmaata usvaa. Oli tyynen rauhallista lehtikään ei liikahtanut puissa, auringon odottelu väreili ilmassa. Pihan kukkijoissa ei näkynyt pakkasen kosketusta.

Iirikset ovat aloittaneet kukintansa, pääosin ovat vielä nupuilla, mutta muutamia aikaisia kukkijoita on joukossa.

Päivän puheenaihe

Paavo Lipposen kirja, Järki voittaa, ja sen listat. Inhokkilistan kärjessä komeilee Erkki Tuomioja. Intellektuellit on myös listattu.
Helsingin Sanomien kirja-arvostelu alkaa Paavo Lipposen sanoin.
Sivistys on nöyryyttä, tietoisuutta ihmisen rajallisuudesta, toisten kunnioittamista. Nöyrtyminen ei kuitenkaan ole pelkuruutta, luopumista totuuden etsinnästä tai heikompien puolustamisesta.
Tästä olemme kai kaikki samaa mieltä, määritelmä on osuvan oikeaa. Listoista taas jokaisella on omansa.

Susanna antoi blogissaan minulle meemin, jossa pyydettiin listaamaan omat viisi intellektuellia, älykköä.
Jotenkin tuo intellektuelli-määritelmä ei ainakaan tällä hetkellä kolahda kenenkään poliitikon kohdalle.

Listani muodostui tutkijoista, taiteilijoista ja ajattelijoista.

Juha Siltala, professori, historoitsija erikoisalana psykohistoria, tutkija, yhteiskunnallinen kriitikko ja keskustelija.

Leena Palotie, akatemiaprofessori, geenitutkija, kansainvälisesti tunnettu alansa huippuosaaja

Osmo Rauhala, taiteilija, yhteiskuntakriitikko, tieteen ja luonnonilmiöiden tutkija, luontoystävä, metsänhoitaja ja luomuviljelijä omalla sukutilallaan

Kaarina Määttä, kasvatuspsykologian professori, rakkauden ehdoilla parisuhdeneuvoja

Harri Koskinen, designer-muotoilija, nuori kansainvälistä mainetta niittänyt monialaosaaja, mietiskelevä suomalaisen muotoilumaineen ylläpitäjä

Lähetän tämän meemin blogini lukijoille. Pohdiskelkaa mielessänne ketkä viisi suomalaista intellektuellia ovat koskettaneet teitä ajatuksillaan, teoillaan ja mielipiteillään. Kertokaa se meille muille blogissanne.

Osmo Rauhalan äiti antoi ennen kuolemaansa pojalleen ohjeen Katsokaa puita. Tätä sovellan joka päivä, rentoudun katselemalla ikkunastani näkyviä puita. Yksi näkymistä on otsikkokuvassa.

6 kommenttia:

 1. Näin Paavo Lipposen tänään kirjamessuilla, otin kuvankin. En ostanut tuota hänen kirjaansa, ei oikeastaan kiinnosta..

  Iirikset ovat lempikukkiani. Omistan Arabian Iiris-kukkaisia kahvikuppeja, ne ovat Myrnan mallisia, mutta ihanan hempeän sinikukkaisia..

  VastaaPoista
 2. Anteeksi kun unohtui kommentoida tuota meemi-asiaa. Tuota intellektuelli-asiaa pitää oikein pohtia.. Nimiä pulpahtelee mieleen ehkä eniten taiteen saralta..

  Itse Paavo Lipposen 'hyveisiin' kuuluu jonkinlainen inhimillisyys, ja se, että ymmärsi lopettaa ajoissa, siirtyä sivuun. Ja teki sen ihan tyylikkäästi. Joskus ärsyttää kun lähellä seitsenkymppiset (ja ylikin) vielä aktiivisesti tekevät politiikkaa!

  VastaaPoista
 3. Kiinnostava meemi! Täytyy miettiä omaa listaa..

  VastaaPoista
 4. Asutte kyllä ihmeellisessä lämpimien ilmavirtauksien keskipisteessä! No, yöt kuuluvat olleen kylmiä, mutta että iirikset jo kukkivat! Ei täällä meillä etelässä vaan... Nuppujakaan en löytänyt, kun kukkapenkkiä tänään ruopsuttelin. Iirikset ovat kauniita, toivottavasti kukkivat pitkään.

  Intellektuelleista: Paavoa en hevin laskisi joukkoon. Ensimmäiseksi mieleeni nousi Jaan Kaplinski, suomalaisia täytyy miettiä.

  VastaaPoista
 5. sooloilija,
  iiriksen kukkia on auennut nyt enemmän ja nuppuja näyttää olevan aika lailla.
  Paavo voi olla inhimmilnen lähinnä samaa mieltä olevien kanssa, mutta hiukan ilkeä toisessa leirissä oleville.
  Odotan listaasi.

  lina,
  jonkun verran listan laatiminen viideksi kärkinimeksi vaatii miettimistä. Listaasi odotellaan

  sammakko,
  täällä Suomen lounaiskolkassa on n iin lämmiontä, tosin nyt viileämpää ja sataa vettä onneksi, että huomasin valkoisten syreenien olevan jo pitkällä nuppuvaiheessa, eiköhän parin viikon sisällä ole jo täydessä kukassa
  Iiriksen nuput nousevat kuin yllättäen aika nopsaan
  Samoin listaa odotellaan.

  VastaaPoista