keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Kävelylenkki kulttuurimaisemassa

Turku on Suomen kauneimpia kaupunkeja. Aurajoki virtaa kaupungin läpi, sen rannat ovat vehmaat, ne kertovat koko maamme historiasta alkaen Turun linnasta jatkuen Rettiginrinteen Ars Novan museolta Suurtorille ja ohi Tuomiokirkon.
Aurajoen rantatien kävelyreitillä on ikuistettu muutamia kulttuurimaiseman kuvia.

Turussakin on Tähtitornin mäki ja sen huipulle aikoinaan taivaankappaleiden tutkimista varten rakennettu torni.

Hiukan alempana on kaikille suomalaisille tuttu kirkko, Turun Tuomiokirkko. Niille, jotka eivät ole Turussa käyneet, kirkko on tullut tutuksi koulukirjojen kuvista. Kun tulette ensimmäistä kertaa Turkuun mistä suunnasta tahansa, kannattaa suunnata kauas näkyvää kirkontornia kohti. Näin osaatte lähes ydinkeskustaan eli tulette Suurtorille, paikalle josta joulurauha julistetaan. Tästä on hyvä aloittaa kaupunkiin tutustuminen kävellen joenrantaa molempiin suuntiin ja pujahtaa rantatielle päättyville kaduille kohti ydinkeskustaa.

Tuomaansillan ali kuljettaessa pujahdatte idylliselle rantatielle, joka jatkuu Halisten koskille saakka.
Juuri nyt kukkii rannoilla otsikkokuvan keltainen kiurunkannus. Tulkaa, nähkää ja nauttikaa kauppatorista, katukahviloista, jokirannasta, shoppailusta, Samppalinnan kesäteatterista, taidenäyttelyistä, käsityöläismuseokorttelista. Ukko Pekka-höyrylaivalla voi helteisenä kesäpäivänä puksuttaa meren viileässä tuulenvireessä edestakaisin Naantaliin.

12 kommenttia:

 1. Kaunista kaupunkimaisemaa:) Olen asunutkin Turussa joskus hamaassa nuoruudessa, Kupittaankadun vanhoissa puutaloissa, kai ne vielä ovat olemassa?

  VastaaPoista
 2. Houkuttelevalta näyttää! Kävimme miehen kanssa parin yön reissun Turussa toissakesänä. Nautimme museoitten koluamisesta, Luostarinmäen alueesta, Linnasta ja italialaisesta ruoasta. Valtava määrä kuvia piti siirtää muistikortilta pojan tietokoneelle, kun omaa juuri vaihdettiin -ja poika pentele poisti kaikki 200 otostani!

  VastaaPoista
 3. Tulossa ollaan! Ens kuussa näyttelijäporukan kanssa kesäteatteria katsomaan, kivaa! En muista turussa käyneeni kuin ehkä joskus lapsena, johan se on aikakin tutustua paikkaan.

  VastaaPoista
 4. Kiitti opastuksesta. Turku ei ole minulle lainkaan tuttu. Kauniilta vaikuttaa, ja historialliselta :)

  VastaaPoista
 5. inkivääri,
  Kyllä Kupittaan puutalot ovat edelleen olemassa. Tosin näillä seuduilla olen asunut alle 10. vuotta, joten kaikkia kiemuroita ene tunne

  VastaaPoista
 6. katriina,
  Ruokapaikkoja Turusta löytyy kiitettävällä tavalla ja juuri italialaista
  Ei muuta kuin uusi reissu ja uudet kuvat

  laiza,
  Turku on varmaan edelleen kaunistunut siitä kun viimeksi kävit

  rita,
  Kaunista ja historiallista todella
  Kiitos käynnistäsi blogissani, pistäydynpä teilläkin

  VastaaPoista
 7. Turussa on mitä viehättävin italialainen ravintola aivan joen tuntumassa. Piipahdin siellä viime syksynä teatterimatkalla.

  VastaaPoista
 8. Turussa on tullut käytyä etenkin nuorempana Ruisrockin merkeissä. Olen jopa nukkunut kerran yöni kirkon pihalla, kun mitään muuta paikkaa ei ollut.

  Ehkäpä sinne voisi tehdä kesäretken tänä vuonna - pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
 9. Ei siis Ruisrockiin, vaan Turkuun ihan yleisesti. Kaupunkikävelylle.

  VastaaPoista
 10. Pitääkin jalkautua kunnolla Turun kaduille ensi kerralla sielläpäin käydessä. Harvoin ollaan muuten käytykään kesällä, silloin Turunsukulaiset kun on täälläpäin.

  VastaaPoista
 11. magi.
  olisiko se italialaisravintola ollut Ravintola Sergios Läntisellä pitkäkadulla, www.sergio.fi, siellä kannattaa käydä

  elegia,
  tervetuloa Turkuun

  pioni,
  kannattaa katsastaa Turkua myös kesällä, vaikka talvella kun Aurajoen rantapuut on valaistu näky on huikaiseva

  Hei ja muistakaa meri- ja saaristoristelyt, lounasristeily kuumana kesäpäivänä on ihana

  VastaaPoista