tiistai 27. toukokuuta 2008

Ruukkuistutuksia

Terassilla ammottaa tyhjillään vielä monta ruukkua. Sunnuntaina piti lähteä kukkahalliin miettimään, mitä istutettaisiin ruukkuihin. Kolme kahden hinnalla oli houkutus, jota en voinut vastustaa. Nämä kukat eivät kuitenkaan olleet niitä, joita tarvitsen isoihin ruukkuihin. Ruukkujahan riittää.

Japaninkello tai miljoonakello, tällä petunian sukua olevalla kukalla on monta nimeä, oli se kukkiva kukka kolme kahden hinnalla. Miljoonakellot kukkivat meillä valkoisin kukin. Hoito-ohjeen mukaan kukinta kestää toukokuusta syyskuuhun. Taimiston kuva lupaa rehevää kasvua ja erittäin runsasta kukintaa. Istutin yhden korkeaan metalliruukkuun, josta toivon kasvun ryöppyävän alas valkoisena kukkapilvenä. Kaksi saivat pienet saviruukut, eiväthän ne ole liian ahtaat.

Tyhjät ruukut kiusasivat maanantaina niin paljon, että oli pakko ajaa oikeaan puutarhamyymälään. Ensimmäinen puolituntia kului ihastellessa. Kuinka olin unohtanut täällä käynnin kokonaan, vaeltelin ja ihastelin hyvinhoidettujen puiden, pensaiden ja kukkien runsautta. Minut valtasi valinnanvaikeus, en enää tiennyt mitä ostaisin. Tuskallisen pähkäilyn jälkeen valitsin isoon saviruukkuun luonnonkasveja. Huomasin tämän vasta valinnan jälkeen.

Saviruukussa kasvavat nyt pinkki Mäkitervakko, joka kukkii kesä-heinäkuulla ja kasvaa 30-40 senttiseksi, siementää kiitettävästi. Mäkitervakko on perhosten suosikki, joten aion kylvää siemeniä ulos kukkamaahan.


Tervakon ympärille istutin Mehitähdet, joiden matalat ruusukkeet ovat yksinkertaisuudessaan koko kasvukauden kauniita.

Tarhalaukkaneilikat istutin pieniin ruukkuihin. Niiden kukinta ajoittuu touko-kesäkuulle, mutta heinämäinen vihreä mätäs näyttää sopivalta ilman kukkiakin terassin kulmassa.
Toivottavasti nämä monivuotiset kukat talvehtivat terassilla.

Pulleamahainen saviruukku odottaa vielä istutusta, koska loppui multa. Kukka on hankittu ja huomenna on tarkoitus taas jatkaa istutuksia. Otsikkokuvan valkoiset petuniat ovat jo kukkineet lähes kuukauden. Niille näyttää sopivan, että saavat aurinkoa vain aamupäivään saakka.

7 kommenttia:

 1. Terassin laatta ja saviruukun pinta on herkullinen yhdistelmä. Kasvisi vielä vihreydessään korostavat sitä kuvaa. Suorana ylös kohotuva linja sekä pienet pyöreät pallot luovat niin kauniin näyn. Meillä oli yöllä 4 astetta pakkasta, kesäkukat ovat vielä istutamatta. Kysyy kyllä kärsivällisyyttä.

  VastaaPoista
 2. Hih, sama tyyli jatkuu sinullakin ulos talosta - hillittyä ja kaunista:) Noita mehitähtiä pitääkin ostaa matalaan ruukkuun... Rakastan tuota laukkaneilikkaa - valitettavasti talvi oli taas rokottanut osaa kasvustoista, lehtitupsujen alla ei ollut lainkaan juuria, kun ihmettelin ruskettuvaa lehdistöä. Lehtitupsu pysyy kauniina koko kesän ja jos nyppii kukat ettei se ala tehdä siementä sekin voi kukkia uudelleen.

  VastaaPoista
 3. Viehättäviä terassiruukkuistutuksia! Ehkä täälläkin yöpakkaset jo ovat ohi ja voisin vähitellen ostaa kukat kahteen isoon laatikkoon, jotka ammottavat tyhjyyttään.

  VastaaPoista
 4. Mullakin ruukut vielä lähes tyhjillään, vain orvokit ja lemmikit kukkivat niissä. Ehkäpä sitten ensi viikolla saan istutettua niihin asukit, viikonloppuna kun en taida ehtiä kukkaostoksille.

  VastaaPoista
 5. tiiu,
  valinnat ovat intuution pohjalta tehty rehevässä puutarhamyymälässä

  inkivääri,
  mehitähtiä haluan lisätä jossain vaiheessa ulos, katsotaan miten nämä talvehtivat
  Laukkaneilikasta sanottiin, että se saattaa talven jälkeen olla ihan kuolleen näköinen, mutta jos jaksaa odottaa uusi vihreys alkaa kyllä
  Kiitos nyppimisvinkistä

  katriina,
  lasein suljetulla terassilla kukat viihtyvä jo aikaisin ekväällä vaikka ulkona öisin mennään pakkasen puolelle

  pioni,
  lämpenee kesää kohti ja sinulla on mukavat puuhat edessä, minulla kohta takana

  VastaaPoista
 6. Kauniita kukkia olet istuttanut. Tykkaan noista ruukuista, ja kuten Tiiu sanoi, sopii hyvin yhteen laattojen kanssa :)

  VastaaPoista