torstai 22. toukokuuta 2008

Paketteja Gustavsbergiltä

Keittiökaapeissa on nyt tilaa astiatäydennyksille. Muutama vuosi sitten hankin ykkösastioiksi Gustavsbergilta kahvi- ja ruoka-astiastot. Nyt oli täydennykselle sekä tarvetta että tilaa.

Pidän Natur- luuposliiniastioista. Niissä on selkeä vanha perinteinen muoto. Ainoa efekti astioissa on käsinmaalattu musta ohut raita astioiden reunoissa. Luuposliini on juhlava ja kevyt materiaali fajanssiin verrattuna. Lasituspinta on kova ja kestää naarmuuntumatta pitempään kuin fajanssin.

Natur-sarjan väreinä ovat taitettu valkoinen, pastelliset vaaleasininen ja mustikansininen, keltainen, vihreä ja lohenpunainen. Koska haluan yhdistellä eri astiastoja keskenään, valitsin valkoisen ruoka-astiaston.

Kahviastiasto on myös valkoinen, mutta nyt lisäsin siihen vihreää kuuden setin verran. Voin sekoitella kattauksissa keskenään vihreää ja valkoista.

Tarjoilukulhoiksi hankin uuninkestävää kivitavaraa olevat Format-kulhot.
Pienin on kastike- tai salaattikulho, seuraavaa kulhoa voin käyttää sekä tarjoilu- että uuniruokakulhona. Iso laakea vati on suolaisten piirakoiden paistamiseen sopiva ja tietysti tarjoiluvatina vaikkapa salaatille.

Keltaista Naturia ovat tee-, kaakao- tai cappuccinokupit. Samalla hyllyllä ovat myös valkoiset espressokupit, joilla on silloin tällöin käyttöä. Nämä ovat vanhempaa hankintaerää.

11 kommenttia:

 1. Vau! Oletpa tehnyt upeita hankintoja! Kaunis astiasto, en ole tuosta ennen kuullutkaan..

  VastaaPoista
 2. Raikas, puhdas, käytännöllinen!

  VastaaPoista
 3. Ihanasti yhdisteltävät ja monikäyttöiset. Tuli jostain syystä mieleeni Arabian vaaleat kultareunaiset astiat, ehkäpä kuusikymmentä luvulta. Lautaset varsinkin. Upeat.

  VastaaPoista
 4. Minunkin mielestäni kivat ja tyylikkäät astiat. Niin ja tuo malli tosi kiva.

  VastaaPoista
 5. Oliko teillä kreikkalaiset juhlat kun tuli tilaa uusille astioille?
  Kauniita astioita ja ruoat kyllä munkin mielestäni näyttävät parhaimmilta valkosilla lautasilla vaikka jotkut ruokaspykologit sanoo että mustilla kun oikein tutkivat.

  VastaaPoista
 6. laura,
  Suomalaisilla taitanee olla kaapissaan 90 %:sti arabiaa ja iittalaa ja lopuilla pentikkiä ym suomalaista keramiikkaa.
  Ehkä muutamalla promilella väestöstä saattaa olla esim ruotsalaista alkuperää olevat astiat. Gustavsberg on Ruotsin vanhin astiatehdas.

  VastaaPoista
 7. magi,
  Juuri samat luonnehdinnat minultakin.

  tiiu,
  Juu yhdisteleminen on helppoa, perinteinen malli, parisataa vuotta tämän mallin mukaan on astioita tehty ja tehdään edelleen. Se on hyvä peruste klassisten astioiden hankintaan.

  eija,
  malli vanha ja hyväksi koettu

  VastaaPoista
 8. melita,
  Ei ollut kreikkalaisia juhlia, vaikka pidän kyllä niistäkin. Saisi ainakin tuhottua vanhat astiat juhlinnan tuoskeessa hyvällä omallatunnolla.

  Syy oli paljon arkisempi, uhrattiin juhlat ja sijoitettiin rahat uuteen keittiöön. Säilytystilaa kaapistoissa tuli rutkasti lisää järkevän suunnittelun ansiosta.

  Se taas johti siihen, että astiasto voitiin päivittää tarvetta vastaavaksi.

  Minä olen sitä mieltä, että valkoisista stioista ruoka maistuu hitusen paremmalta.

  VastaaPoista
 9. Minä vannon myös valkoisten astioiden nimeen. Ainakin lautasten ja muun peruskaman suhteen. Niihin on sitten helppo yhdistää haluttaessa vaikka värikkäämmät tarjoiluastiat.

  p.s. huomasin aiemman postauksen, jossa oli laventeli. Talvehtiiko se?

  VastaaPoista
 10. nanna,
  Laventeli talvehtii, jo neljäskö vuosi.
  Keväällä ne ovat hiukan ränstyneen näköisiä, mutta kun malttaa antaa olla, niin kohta ovat kuvan vihreitä.

  Pieniä tuoksukimppuja niistä saa kuivaamalla.

  VastaaPoista