lauantai 5. huhtikuuta 2008

Uuni saapuu

Tänään lauantaina noin kello 16.00 soi puhelin. Teille on tulossa uuni, tarkistamme oletteko kotona.
Mieheni yritti sanoa, että meillä on aikamoinen kaaos näiden kalustepinojen takia ja oli sovittu, että toimituspäivä on keskiviikko, jolloin tuodaan kaikki kerralla. Eihän sitä kuitenkaan voinut enää kieltää tuomasta, kun pojat jo liikkuivat autolla uuni kyydissä.

Kiireesti raivasimme tilaa ruokailuhuoneen vitriinikaapin eteen uudelle uunille. Ajattelin taas positiivisesti, ovat siellä kodinkoneliikkeessä tunteneet suurta sääliä meitä raukkoja kohtaan.
Ei keittiötä, ei liettä eikä uuniakaan. Viedään edes uuni, se on lohduttavaa tässä ankeudessa. Voivat ihailla tulevaa uunia ja lueskella käyttöohjeita.

Käyttöohjekirjanen on luettu kannesta kanteen ja opeteltu ulkoa kaikki uunin hienoudet. Opas alkaa turvallisuusohjeilla ja kertoo syyt, joista seurauksena ovat vahingot.

Uusi uunisi
Tässä opit tuntemaan uuden laitteesi. Kerromme sinulle ohjauspaneelista ja sen kytkimistä ja näytöstä. Saat tietoja uunitoiminnoista ja ohessaolevista varusteista.
Hoito ja puhdistus osiossa on erittäin mukavalta kuulostavaa testiä.
Takaseinä, katto ja sivuseinät on pinnoitettu itsepuhdistuvalla emalilla. Ne puhdistuvat automaattisesti uunin ollessa käytössä.

Tähän saakka olen kokenut, että uuni likaantuu sitä
käytettäessä. Ihanaa meillä on aina puhdas uuni, kun sitä vain käytetään. Clean-toiminnolla voidaan regeneroira vuosien kuluessa itsetoiminto toimintakykyiseksi jälleen.

Kuva: Yrttejä torilla

Kuivaaminen
Kiertoilmauunissa onnistuu kuivaaminen. Se onkin uusi tapa keittiööni. Ohjeistus kuuluu näin,
käytä vain virheettömiä hedelmiä ja vihanneksia ja pese ne perusteellisesti. Anna niiden valua kunnolla ja kuivaa ne. Laita uunipannulle ja ritilälle leivin- tai pergamenttipaperia. Omenarenkaiden kuivattaminen 80-asteessa n 5 tuntia, päärynäviipaleet 8, luumut 8-10 ja keittiöyrtit n 1,5 tuntia.

Sähkönsäästövihjeitä
Esilämmitä uunia vain, jos ohjeessa tai käyttöohjeen taulukossa on niin mainittu. Käytä tummia, mustaksi maalattuja tai emaloituja vuokia. Ne ottavat erityisen hyvin lämpöä vastaan. Useampia kakkuja paistat parhaiten toistensa jälkeen. Kun uuni on vielä lämmin, se lyhentää toisen kakun paistoaikaa. Kaksi pitkänomaista vuokaa voi paistaa vierekkäin. Pidemmän kypsymisajan yhteydessä voit sammuttaa uunin 10 minuuttia ennen päättymisajan loppumista, jälkilämpö hoitaa loppukypsennyksen.

Kuva: Toivin kaurakakut

Akryyliamidi elintarvikkeissa
Tämä on tärkeää ja tarpeellista tietoa.
Akryyliamidia syntyy etenkin valmistettaessa korkeassa lämpötilassa vilja- ja perunatuotteita kuten perunalastuja, ranskalaisia perunoita, paahtoleipää, sämpylöitä, leipää, pikkuleipiä, keksejä ja piparkakkuja. Pidä kypsymisajat mahdollisimman lyhyinä. Ruskista ruoka kullankeltaiseksi, ei liian tummaksi. Suuret, paksut elintarvikkeet sisältävät vähemmän akryyliamidia.
Tämän jälkeen seurasi ohjeistus, miten edellä kerrotut ruuat pitää kypsentää, jotta vältytään syöpää aiheuttavalta akryyliamidilta.
Tästä syöpää aiheuttavasta aineesta löytyy lisätietoa Elintarvikeviraston sivuilta.

Siemens-uuni lepää nyt lattialla. Uunikuvaan on ikuistunut jalkani, joka peilautui kuvanottohetkellä uunilasipintaan. Jääköön elämään kuvamuistona.
Kuljetusliikkeen pojat purkivat pakkauksen ja veivät pakkausmateriaalit mennessään. Uunin teräspintaan oli jäänyt kaksi sormenjälkeä.

Teräspintojen puhdistaminen
Tietysti luin ohjekirjasta, kuinka sormenjäljet puhdistetaan teräspinnoilta.
Poista kalkki-, rasva-, tärkkelys- ja valkuaistahrat aina heti. Sellaisten tahrojen alle saattaa muodostua korroosiota. Käytä puhdistukseen vettä ja jotain pesuainetta. Kuivaa pinnat pehmeällä rätillä.

8 kommenttia:

 1. Onpa hieno uuni ja vielä itsepuhdistuva, jo pelkästään siksi kannattava hankinta:) Hyödyllistä ennen tietämätöntä tietoa myös noista akryyliamiineista, kiitos:)

  VastaaPoista
 2. Minä se en ikinä jaksa mitään ohjeita lueskella. Manuaali löytää tiensä käteeni vasta, kun ole yrittänyt rämplätä uutta laitetta randomina ;)

  Röyhkeää tuoda uuni liian ajoissa. Entäs jos ette olisi olleet kotona?! Tai olisi ollut joku todella tärkeä tilanne päällä?

  VastaaPoista
 3. Onnittelut uudesta uunista! Odotan jännityksellä muiden keittiökoneiden laskeutumista. Meillä keittiöremppa elää vain minun unelmissani. Muille kohta 30-vuotias keittiö kelpaa vielä mainiosti...

  VastaaPoista
 4. inkivääri,
  ja kohta uunista nautitaan, ja puhtaasta uunista (ilmeisesti)

  elegia,
  oli nyt aikaa paneutua ohjeisiin ja niistä avautui monta hyvää niksi kypsentämiseen

  No ei se oikeastaan haitannut vaikka tuli nyt, kaaosta ei enää yksi uuni pahenna
  Hyvää on palvelu tänään soitettiin klo 15.00, että onko uuni tullut, kyllä meitä oikein hemmotellaan

  susanna,
  aion kertoa kyllä yksityiskohdista, kun keittiö on asennettu. Erikoisesti niistä harkituista ja valituista kaapistojen sisuksista

  VastaaPoista
 5. Tuo kuulostaa loistavalta, että mitä enemmän uunia käyttää, sitä enemmän se puhdistuu. Sellaisen minäkin haluan seuraavaksi uunikseni, vaikkakaan en toivo tietenkään edellisenkään vielä sanovan työsopimustaan irti.

  VastaaPoista
 6. Onnittelut uudesta uunista!!! Ihanaa saada uusia kodinkoneita :)
  Minunkin pitaisi lukea maidan uunin manuali, ties vaikka silla pystyis tehda jotain mista en tieda!

  VastaaPoista
 7. pioni,
  kyllä minäkin odotan, että kuinka kiiltävänä se uunin sisusta pysyykään

  susa,
  itsekin yllätyin lukiessani uunituoretta käyttöohjetta kuinka yksityiskohtaista tietoa ruuanvalmistuksesta lähinnä paistamisesta,grillaamisesta, umpioimisesta ja kuivaamisesta sieltä
  sai

  Odotan kunhan liesi tulee, että miten se keittopuoli on informoitu.

  VastaaPoista