keskiviikko 2. huhtikuuta 2008

Sormet mullassa

Säätiedoitteet kertoivat tänään olleen kevään lämpimin päivä. Tämä lämpö ja aurinko kutsuivat pikkupihalle, jossa krookukset kukkivat parhaillaan ja parhaimmillaan. Näin kevään ensimmäisen mehiläisen lentävän krookuksien kukkiin mettä imemään. Myös muutama kevätvirkku kärpänen pörräsi kukkien ympärillä.


Maustekrookusten keltaisisia luotia kerätään käsin krookuspelloilta. Kuivatuista rihmamaisista luoteista saadaan maailman kalleinta maustetta, sahramia. Yhteen grammaan tarvitaan 200-600 luotia ja yhdessä kukassa niitä on kolme. Sahramin kilohinta onkin korkea n 5000 euroa.

Kukkapenkissä kasvavan krookuksen luotia en kukan kauneuden takia raaskisi kerätä. Nautin niiden loistosta kevään ensimmäisinä viikkoina. Sahramia en ole tainnut ostaa koskaan, Ei ole sattunut tilannetta, johon tätä huippumaustetta olisin käyttänyt.

Innostuin perkkaamaan pitkän kukkapenkin. Keräsin kuivat kukkajäännökset pois ja perkkasin jo terhakkaan vihreänä aloittaneet rikkaruohot. Terassin kukka-astioihin kylvin päivänsini-sekoituksen ja kääpiöasteria. Taimittuneen päivänsinen saa siirtää toukokuussa avomaalle tai isoon ruukkuun terassille. Kasvi köynnöstyy 2-3 metriseksi ja kukkii heinäkuun puolivälistä syyskuun loppuun. Asterit koulitaan ja istutetaan kasvupaikalleen toukokuun lopulla. Kukinta heinä-elokuu ja korkeus 25-30 cm.

Terassin kääpiömäntyruukku näytti yllätyksen. Männyn juurelta aloittavat kukintansa joko tasetit tai narsissit. En muista mitä sipuleita ruukkuun on joutunut. Yllätys selviää, kun kukat puhkeavat.

14 kommenttia:

 1. Ei meillä vaan vielä krookukset kuki, taitavat ihan pikkuisen vasta kurkistaa maanpinnalle. No, tulee se kevät joskus pohjanmaallekin.

  VastaaPoista
 2. Sulla on oikein kimppuina jo krookukset, ihanan näköisiä! Ja valkoisia, niin kauniita! Taidat asua paljonkin itseäni etelämpänä, niin kuin näit, minulla pari hassua vasta auki, mutta tulossa, tulossa koko ajan. Olemme poikien kanssa muuttaneet tähän rivariin n. pari vuotta sitten, että toisten aikaansaannoksia keväällä ja kesällä ihailen. Tosin on sipuleitä lykätty ahkerasti molempina syksyinä maahan, että kevätloistoa tulisi ja jotain muutakin pientä tehty. Haaveita, haaveita :) Omasta mielestäni mullakin pitäisi olla valkoista ja ainakin keltaista krookusta myös, mutta toistaiseksi ei anakaan näy kuin sitä lilaa.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa niin ihkuilta kevätpuuhilta! Ihania kuvia!!
  Minä innostuin kylvämisistä myös ja kaikennäköistä nyt odotellaan nousevaksi multien uumenista. Kylvin jopa kuorimattomia seesaminsiemeniä vaikkei minulla ole aavistustakaan mitä niistä voisi tulla vai tuleeko mitään.

  Kaikkien pihoilla tuntuu krookuksia kukkivan. Tarttis vasmaan itsekin niitä istuttaa kun vielä ei näyt mitään muutakaan.

  Sain muuten kerran lahjaksi pienen pussin sahramia. Kyllä sitä sitten pihdattiinkin, mutta oli uskomattoman riittoisaa ja sillä sai ruokiin upean värin. Tuskin tulee itse ostettua kuitenkaan.

  VastaaPoista
 4. nasti,
  Pohjanmaalla taitaa olla vielä lunta, ainakin sisämaassa. Olen laskenut, että täällä lounaiskolkassa kaikki on noin 2 viikkoa aikaisemmassa

  krisu,
  Olen osan krookuksista ostanut kukkivina aikoinaan ja lykännyt sipulit maahan. Muistelen, että joskus on lykätty tummansinistäkin, mutta kun kuopii maata saattaa olla, että jotain on hävinnyt

  magi,
  pikkupihani ilo ovat kukat ja pihapiirin linnut. Niitä jaksan katsella ja seurata, se on rentouttavaa.

  helinä,
  Minullakin on sesaminsiemeniä, pitääpä ihan kokeilumielessä pistää otos multaan, mitä sieltä sitten tulee..
  Uskon, että sahrami on hieno mauste ja tosiaan riisin saa kauniin keltaiseksi ja maku tulee mukana myös

  VastaaPoista
 5. Oih, ihana yllätys ruukussa! Meillä ei vielä kuki mitään, mutta kovasti vihreitä törötyksiä on nousemassa mullan alta. En tiedä mitä sieltä nousee, koska en tämän kodin pihaa ole nähnytkään keväällä :-). Huimaa!

  VastaaPoista
 6. Voi että kateellisena täällä katselen krookuksiasi ruskean pihani keskeltä, niin kauniita ovat. Ja iloinen yllätys tosiaan odotti ruukussa:)

  VastaaPoista
 7. Ihania krookkuksia! Meillä jänis syö ne heti, kun varsi kasvaa, mutta oma vika kun en suojaa niitä.

  VastaaPoista
 8. Vallan ihania kevätkuvia !!
  Saimme muuten sahramia (ja oikein hyvää sellaista)tyttäreltä, joka taas oli puolestaan saanut Iranilaiselta ystävältään.Hieno maustehan tuo on. Riisi tuli ainakin hyvän makuiseksi ja keltaiseksi. Se ei ollut jauhettua, vaan just noita luoteja. Mutta ei kai sitä täällä pohjolassa niin osata käyttää. Kerran laitoin sitä hieman tekemääni saippuaankin. Ja onhan sitä vieläkin jäljellä...

  VastaaPoista
 9. Enpä tiennytkään, että sahrami on (mauste)krookuksesta! Ei siis ihan mistä tahansa kotikrookuksesta? Teki jo mieleni mennä kasvimaalle kurkkimaan... (Vaikka oikeasti meillä varjossa saadaan värikkäämpiä kukkia vielä odotella.)

  VastaaPoista
 10. Sahramin tilalla käytetään itämailla paljon kurkumaa, joka on halpaa, mutta värjää myös tehokkaasti ruokaa.
  Ettekö te ole ikinä leiponeet pullaa? Sahramihan on ikiaikainen hienon juhlapullan värin salaisuus näillä leveysasteilla! Eikä se nyt NIIN kallista ole, sitä sadan gramman pussukoina myydä. Pullataikinaan jo (köyhistä köyhin, jo ammoin kuollut) mummini laittoi maidon sekaan lämpenemään ihan pikkiriikkisen sahramia, että siihen tuli kauniin keltainen väri. Siis ei haettu mitään Intian keltaista, vaan hienoa hyvää väriä. Ja käsittääkseni ruotsalaisten joulupullaan, siihen Nisse-Nasse-hommaan kuuluu keson(rahkaa) lisäksi oleellisena osana sahramin käyttö, mutta siis puhutaan hyppystä pienemmästä määrästä. semmoinen 2-3 huitulaa. :)

  VastaaPoista
 11. Kevät! Voiko se olla jossain päin Suomea jo noin pitkällä!? Täällä on vielä lunta vaikka kuinka paljon! Aurinko sentään paistoi tänään.

  VastaaPoista
 12. helmi junika,
  sinulla onkin ihania yllätyksiä edessä.

  inkivääri,
  näin se kevään eteneminen vaihtelee Suomen kokoisessa maassa, meillä on ehkä ensimmäisenä kevät ja kesä, muut tulevat perässä

  helmi,
  meidän pihalla oleilee silloin tällöin jänis, mutta en ole osanut ajatella sen syövän krookuksia

  eija,
  pitää kait kokeilla sahramia joskus

  sammakko,
  ajattelin, että on hidasta poimia käsin noita luotia. Sinulla on kukinta vielä edessä, kevät on odotuksen aikaa

  krisu,
  juu kyllä olen käyttänyt kurkumaa, kana- ja riisiruuissa ja jossain muussakin. Se nyt ei maistu niinkään miltään, mutta antaa väriä
  Sahramilla maustettua pullaa olen syönyt, mutta en itse ole koskaan käyttänyt

  tuike,
  asumme Suomen lämpöisimmässä kolkassa eli Lounais-Suomessa, kevät ja kesä on keskimäärin parisen viikkoa edellä muita ja samoin syksy ja talvi jäljessä.

  VastaaPoista