torstai 3. huhtikuuta 2008

Ihana orkidea

Saimme ihanan orkidean, cymbidium erythrostylum, tuliaisina vierailtamme. Selvitin kukkahistorian ja hoitotavat, koska toivon orkidean menestyvän meillä pitkään.

Suomen orkideayhdistyksen sivuilta löysin tietoa orkideasta. Tämä laji on kotoisin Vietnamista, jossa se kasvaa epifyyttinä, litofyyttinä tai maaorkideana 1500 metrin korkeudessa. Sen kotiseudulla on lämpötila päivällä 23-27 ja yöllä 10,5-15-astetta. Päivälämpötila on melkein sama kesät talvet, yöt ovat toukokuusta syyskuuhun lämpimämmät, noin 15-astetta, kuin talvisin. Kesällä valo on vähäisempää monsuunisateiden ja pilvisyyden takia, joten kasvatuksessa 50%:n varjostus on paikallaan kesäisin keskipäivällä.

Orkidean mukana tulleessa hoito-ohjelapussa kerrottiin kuvamerkein, että kesäisin puolivarjo ja talvisin aurinkoinen kasvupaikka. Lämpötilat kesällä 10-22-astetta ja talvella 15-22-astetta, en heti ymmärtänyt asteiden merkitystä. Yhdistyksen opastuksen jälkeen selvisi, että yöllä matalampi lämpö kuin päivällä.

Kastelun ja lannoituksen tulee olla runsasta kasvukautena. Kerran viikossa voi antaa lannoitetta, jossa on yhtä paljon typpeä, fosforia ja kaliumia. Veteen liuotettua ja runsaasti laimennettua karjanlantaa voi käyttää joskus. Loppukesästä ja syksyllä vähennetään typen osuutta ja lisätään fosforin osuutta kukinnan onnistumiseksi. Suositeltava ilmankosteus on 75-85%. Lepoajaksi kastelua vähennetään kuukauden siirtymäaikana vähitellen ja samoin lisätään keväällä.
Lepoaikana kastellaan 2-3 viikon välein ja lannoitus lopetetaan, kunnes uusi kasvu alkaa. Sumutetaan aamuisin. Päivälämpö saa vaihdella 24-asteen molemmin puolin sekä kesällä että talvella, mutta päivä-yölämpötilaeron tulisi olla talvella n 12-14-astetta ja kesällä 8-9-astetta pienempi kukinnan onnistumiseksi. Talvella voi antaa valoa niin paljon kuin mahdollista.

Kukan hoito-ohjelapussa kerrottiin lyhyesti, kastellaan upottamalla ruukku veteen 5-7 kertaa viikossa kesäkautena ja talvisin sama kerta joka 7.-10.-päivä. Suihkutetaan päivittäin kesäisin ja talvikautena joka toinen päivä, oma tulkintani. Kaupan hoito-ohje on niukka, lannoituksesta ei kerrottu ollenkaan, joten lisätietojen hankinta on paikallaan.

Orkidean voi siirtää kesäksi ulos puolivarjoon. Kasvualustaksi sopii ruukun pohjalle karkeahkoa männyn kaarnamursketta puolet ja päälle hienompaa mursketta., joukkoon 10% rahkasammalta. Kukkakaupoista saa valmista kasvualustaseosta. Kasvualustan vaihto tulee eteen ruukunvaihdon yhteydessä.


Orkidean lehdet ovat kaarevia noin 45 cm:n pituisia ja kukkavarret ovat 15-35 senttisiä, kuuden sentin kukkia on kukkavarressa 4-10. Isohko kukkiva kasvi on siis kyseessä. Sijoitin kukan korkeaan lasimaljakkoon lattialle. Kesällä aion viedä kukan ulos.

9 kommenttia:

 1. Voi miten kaunis! Orkidea on mun lempikukkani :) Toivon menestysta sen hoidossa :)

  VastaaPoista
 2. Onpa kaunis orkidea, valtavasti kukkia. Sinulla onkin oikein tieteellinen ote kasvatukseen, onnistuminen lienee taattu:) Miulla on tuolla yksi - surkea, mutta hengissä, pitäisi vissiin ottaa selvää...

  VastaaPoista
 3. Ihana, mutta kuulosti aika työläältä.

  VastaaPoista
 4. Apua! Tappaisin söpöläisen varmasti viikossa....

  VastaaPoista
 5. Hieno ja iso kasvi ja upea kukinta!
  Tulee olemaan palkitsevaa saada se menestymään.

  VastaaPoista
 6. susa,
  Kiitos, toivon itsekin, että kukkani olisi vielä syksylläkin olemassa

  inkivääri,
  no, ajattelin perehtyä kukan kasvatukseen, kun en oikein saanut niukasta kukkakaupan kortista paljoakaan irti

  pioni,
  juu en usko, että tuo yölämpötila onnistuu, huoneessa kun on se lämpötila päivät ja yöt, mutta tietysti terassille voin viedä yöksi muttei talvella

  magi,
  toivottavasti saan kukan elämään pidempään

  katriina,
  menestystä kasvatukseen odotan, saa nyt nähdä

  helmi,
  tännän, kun tulin töistä, kukkani oli yhtä upeasti kukinnassa kuin saadessani noin viikko sitten

  Ja lopuksi vielä kerron, että aion kyllä kertoa kukkani vaiheita silloin tällöin, myös mahdollisen kukkakuoleman.
  Voi kun se eläisi mahdollisimman kauan

  VastaaPoista