perjantai 18. huhtikuuta 2008

Miksi

Keskiviikon Ulkolinjassa oli koskettava dokumentti Paluuta kotiin ei ole. Nyt-liitteen ohjelmaotsikointi kertoi. Hän ei voi palata kyläänsä, koska hän häpeää. Kukaan ei tiedä, mitä hän tekee Phnom Penissä. Hän on prostituoitu ja kaukana kotoa.

Katsoin dokumentin, surin ja suren tyttöjen kohtaloita. Onko ihmisen nälän ja köyhyyden takia alistuttava niille, joilla on rahaa. Ihmisruumiin hyväksikäyttö on raaimpia tapoja, joilla lähimmäinen häpäistään. Miksi ?

Tänään perjantaina kuulimme uutisten kertovan, että kerjäläisvirta Romaniasta vaeltaa kesäksi Suomeenkin. Kurjat asumisolosuhteet ja nälkä pakottavat ne romanit, joilla on rahaa matkata,
kerjäämään hyvinvointimme keskelle. Köyhä romanihaastateltava kertoi kuulleensa, että Suomessa on mahdollisuus saada talo ja töitä, elää ihmisarvoista elämää.
Romania on jäsenvaltio EU:ssa. Kaikki eivät saa elää Romaniassa ihmisarvoista elämää. Miksi ?

Illan päätteeksi katsoin YLE1:n amerikkalaiselokuvan Kuvitteellisia sankareita. Hyvinvoipa perhe ahdistuu ja menettää yhteydet toisiinsa, kun perheen menestyvä uimaripoika tekee itsemurhan. Kunnianhimoiset odotukset ja tavoitteet eivät johtaneet menestykseen hyvinvoinnin keskellä. Ongelmat perheenjäsenten kesken purkautuivat tragedian jälkeen. Avautuminen ja ongelmien myöntäminen toi lopulta tasapainon elämään. Hyvinvointikaan ei aina takaa elämässä onnea ja tasapainoa. Miksi ?

Maailma ei ole mallillaan, hyvin monen asian kohdalla voisi esittää kysymyksen, miksi.
Miksi rahaa löytyy suunnattomasti sotiin ja sotavarusteluihin, joilla voitaisiin tuhota koko maapallomme satakertaisesti. Jo yksi kertakin on liikaa. Mutta rahaa ei löydy enää näläntorjuntaan ja kehitysmaiden elinolosuhteiden parantamiseen maiden oman kulttuurin ja olosuhteiden ehdoilla.

Kaikesta huolimatta hyvää viikonvaihdetta.


6 kommenttia:

 1. Tai nämä Petri Gerdt ja Pekka-Eric Auvinen, hyvinvointimaassa perheissään asuvia tavallisia poikia, jotka vaan sairastuvat. Vajoavat kuvitteelliseen maailmaan tuhoavat itsensä mukana niin paljon muita kuin pystyvät.

  Onnettomuutta ja pahuutta on paljon eikä niille voi tehdä mitään. Varsinkin tuo Romania on lähtenyt aika kaukaa EU-maaksi muotoutumaan. Tunnen yhden herttaisen nuoren Romanian romani-perheen. Parikymppinen neljän lapsen äiti ei ole käynyt päivääkään koulua. Isä on saanut vähän opetusta ja on töissä kaupan kassalla. Lapsista tulee nyt suomalaisen koulun kasvatteja ja se on iso askel eteenpäin.

  VastaaPoista
 2. Tulijat siis ovat Romanian romaneja? Epäoleellinen kysymys tässä pohdinnassa, mutta mietittiin sitä juuri tuossa Isännyyden kanssa, kun joka toisessa uutisessa kerrotaan romanialaisist kerjäläisistä ja joka toisessa romanikerjäläisistä...

  Toivottavasti apua Suomesta löytyy, täällä ei olla kerjäläisiin totuttu eikä uskontokaan vaadi aneita antamaan sielun pelastukseksi kuten katolisissa maissa.

  VastaaPoista
 3. katriina,
  huvinvoivissa perheissä myös Suomessa löytyvät omat ongelmat, joita ei etukäteen ole voitu hoitaa. jälkikäteen vahinkojen jo sattuessa pohditaan sitäkin enemmän ja asetetaan työryhmiä selvittämään missä on mennyt vikaan.

  Onneksi voimme kuitenkin auttaa niitä, joilla on ollut varaa tulla Suomeen, miten sitten niiden kaikkein köyhimåpien jotka eivät voi kurjuudestaan muuttaa mihinkään.

  VastaaPoista
 4. inkivääri,
  kyllä siis Romanian romaneja, niitä köyhimpiä ja syrjitympiä
  Eu:llahan olisi nyt tilaisuus auttaa jäsenvaltionsa sosiaalisia olosuhteita ja juuri Romaniaa

  VastaaPoista
 5. Juuri tänään esikoispoikani pohdiskeli kaupunkiimme saapuneita kerjääviä harmonikansoittajia. Herkälle pojalle on liikaa katsella heitä kaupan ovella!

  VastaaPoista