tiistai 15. huhtikuuta 2008

Vanhoja astioita

Aloitin uusien keittiökaapistojen täyttämisen. Etukäteen suunnittelin mitä minnekin kaappiin laitetaan. Aion pitää kaapit järjestyksessä. Vastaisuudessa löydän kaikki etsimäni heti avaamalla juuri oikean oven tai laatikon.
Kuiva-aineiden siirtäminen kahteen kapeaan kaappiin, joista toinen on apteekkikaappi ja toinen ulosvetolaatikoilla varustettu, on helppoa. Kaikelle on juuri oikea hylly.
Vanhojen kaappien sisällön purkuvaiheessa "löysin" yllätyksiä. Korkealle yläkaappeihin oli kätkeytynyt unholaan jääneitä astioita.

Riihimäen Lasin Lankkupullo, jonka designer on Helena Tynell, oli aivan perimmäisessä nurkassa. Kääntelin sitä ja etsin pullotietoa netistä. Kun huomasin, että pullosta pyydetään 80-100 euroa, pesin pullon ja ajattelin laittaa sen esille näkyville johonkin sopivaan paikkaan.

Arabian piippuleimalla varustettu ja kukkakuvioin koristettu maitokannu löytyi myös. Kannusta en saanut mitään tietoja. Pohjassa on vielä merkintä S T 2. Kannun olen löytänyt enoni autiosta navetasta. Kannussa on käytöstä johtuvia jälkiä, lohkeama ja siitä etenevä pintasärö, joten arvoa ne alentavat. Mutta tunnearvo on sitäkin suurempi. Lapsena ollessani kannu oli päivittäisessä käytössä, siitä kaadettiin maitoa ja mehua. Otan kannun kesäkukkamaljakoksi.

Arabian puukantinen lasipurkki on ollut meillä kananmunien säilytyspurkkina kauan. Siitäkään en löytänyt tietoja. Purkin suussa on säilynyt Arabian tarra.

Riihimäen Lasin Ilves-purkkeja on useita, viiden, kolmen ja yhden litran kokoisina. Jauho-, pasta ja ryynipurkkeina ne voisi ottaa käyttöön sinne apteekkikaappiin.

11 kommenttia:

 1. Kauniita purnukoita! Ja tunnearvohan on tärkein jos ei halua myydä esinettä pois. Noista kyllä jotain varmaan saisikin jos haluaisi.

  Haastoin sinut!

  VastaaPoista
 2. Kaunis tuo maitokannu. Vanhoissa asioissa on usein kauniita kukkakoristeita, jotka ainakin minun silmääni miellyttivät.

  VastaaPoista
 3. Aarteita! Tuollaista maitokannun kuvaa en ole ikinä nähnyt. Se on kaunis! Vanha lasi on jotenkin sykähdyttävää. Minullakin on noita ilves-purkkeja.

  VastaaPoista
 4. helinä,
  kiitos haasteesta, siihenpä vastaan illalla ja aion ympätä keltaista joukkoon

  elegia,
  vanhat astiat, joissa kulkee suvun tarinaa ja muistoja ovat rakkaita

  sanni,
  minäkin yritin hakea arabian ym sivuilta josko löytyi, mutta ei
  Ilves-purkkeja olen päättänyt vähän keräillä kirpparilta, yhden jo sieltä ostinkin muiden kumppaniksi

  VastaaPoista
 5. Ihania astioita :)
  Voi miten ihanaa varmasti jarjestaa uusia kaappeja ja laatikoita!

  VastaaPoista
 6. Mullakin on ilves-purkkeja. Yhdessä säilytän kissanraksuja. Kivemman näköistä kuin moniväriset raksupakkaukset.

  VastaaPoista
 7. Tuo tekisi hyvää vaikkei kaappeja uusikaan:) Ihanoita aarteita olet löytänyt, erityisesti kannu on oikein kaunis.

  VastaaPoista
 8. susa,
  nautin uudelleenjärjestämisestä, kun kaikelle on paikkanasa

  pioni,
  ilves-purkit ovat apteekkikaapisa kätevät, mitalla vaan jauhoja ammentaen kaikki käynee kätevästi

  inkivääri,
  kesällä kukkia kannuun aion laittaa

  VastaaPoista
 9. Hei! Puukannellinen ruskea lasipurkkisi on Kaj Franckin suunnittelemaa Purnukka-nimistä sarjaa, jota valmistettiin ruskeana, vihreänä ja kirkkaana. Aluksi - nyt mennään muistilla haparoiden - Riihimäen Lasilla ja Myöhemmin Nuutajärven Lasilla - tai sitten valmistus toisinpäin, en vaan muista. Lisäksi värejä tuli joitain lisää jossain vaiheessa, mutta ruskea, vihreä ja kirkas ovat ehkä tunnetuimmat ja kokoja löytyy monia. Kannettomina noita myydään useasti maljakoina esim. Huutonetissä. Arabia Wärtsilä ollut myös valmistaja... apua... en muista valmistusjärjestystä, mutta kuitenkin siis Franckin Purnukka :)

  VastaaPoista
 10. Ruskea puukantinen lasiastia on nimeltään Purtilo - ei Purnukka... Suunnittelija on Kaj Franck.
  :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos sekä Pauliinalotalle että Anonyymille tiedoista. Oli mukava saada Purtilolle tarpeelliset tiedot.

  VastaaPoista