keskiviikko 25. heinäkuuta 2007

Peruna kukkii nytViime päivinä on ajeltu Suomen läntistä kolkkaa ristiin rastiin, rannikkoa ylös ja alas. Valkoisina ja pinkkeinä kukkivat perunapellot avautuvat maanteiden molemmin puolin kukkamerenä. Kukkivia peltoja terästävät keltaisin kukin loistavat rypsipeltojen raidat sekä vihreät kaura- vainiot. Ruis- ja ohrapellot etelämmässä ovat jo tuleentumassa kypsiksi vaalenevan keltaisina, pohjoisempana ne ovat vielä raikkaan vihreitä. Ruuan perusraaka-aineet kasvavat silmiemme alla, ainakin vielä. Toivottavasti olemme omavaraisia tulevaisuudessakin. Kannattaa ottaa oppia italialaisten ruokatottumuksista, kuten Kannuvalimon Visa Nurmi kertoo blogissaan. Maantiellä kiitäessä silmiin osui kyltti: Ota mukaan pussi perunaa. Itsepalveluperiaatteella tuoretta perunaa sai ottaa mukaan ja lippaaseen maksu perustui ottajan rehellisyyteen.

Kotimainen peruna kuuluu päivittäiseen ruokapöytään. Varhaisperunaa syödään keitettynä tai höyrytettynä voisula- tai öljykastikkeen kera, perunasalaattina sekä kala- ja kesäkeitossa. Pian siirrytään syysperunaan. Siitä valmistetaan perunamuusia, laatikoita, uuniperunoita. Perunalajikkeen ominaisuudet määrittävät, mikä lajike valitaan keittoihin, uuniperunaksi, muusiin ja laatikoihin.YlenUutiset kertoivat juuri, että perunoissa voi kehittyä akryliamidia, joka aiheuttaa syöpää. Uutisen mukaan tähän vaikuttavat perunalaji, kasvuolosuhteet, varastointi- ja valmistustapa ruuaksi. En usko, että perunasipsit ovatkaan välttämättömiä nautittaviksi. Perunaa voi valmistaa ruuaksi monella eri tavalla, joten ranskalaisten poistuminen ruokavalikoimasta ei vähennä perunaruokanautintoja.

Otsikkokuvassa esiintyviä perunaa, rypsiä ja kauraa tarvitsen perunasalaattiin ja kaurakakkuihin ja moneen muuhun päivittäiseen ruokaan. Nyt nautitaan perunasalaattia grillatun makkaran kera ja jälkiruokana mustikoilla ja vadelmilla maustettua jäätelöä, jonka päällä on murustettuja kaurakakkuja.


Petrin perunasalaatti

Keitetyt uudet perunat lohkotaan
Kermaviili, 3/4 osaa, ja majoneesi, 1/4 osaa, sekoitetaan
Tuoretta basilikaa hienonnetaan
Mustapippuria ja suolaa
Ainekset sekoitetaan keskenään kevyesti.

Arleenan perunasalaatti

Keitetyt perunat kuutioidaan
Punasipuli hienonnetaan murskeeksi ja lisätään perunoiden joukkoon
Kapriksia, mustapippuria, suolaa lisätään haluttu määrä
Rypsiöljyä lorautetaan joukkoon. Sekoitetaan kevyesti


Toivin kaurakakut
nämä ovat niin hyviä, että syöminen saattaa aiheuttaa riippuvuutta

250 g voita ja 3 dl sokeria vatkataan vaahdoksi
1 kananmuna
3 dl kaurahiutaleita
2 dl rusinoita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

Lisätään muna ja kuivat aineet voi-sokerivaahtoon ja sekoitetaan kiinteäksi taikinaksi.
Taikinasta leivotaan pyöreitä kakkuja, jotka tasoitetaan kämmenten välissä.
Paistetaan uunipellillä 200 asteessa 12-15 minuuttia. Annoksesta tulee kaksi pellillistä .

Tarjotaan murusteena jälkiruuissa, juustokakuissa ja perinteiseen tapaan kahvipöydässä.

1 kommentti:

  1. Noita keksejä on pakko leipoa. Ohje vaikuttaa erittäin herkulliselta! Myös perunasalaatti on varmasti hyvää.

    VastaaPoista