perjantai 4. tammikuuta 2008

Pilvenpiirtäjä..... Ytimestä..... Iso suukko

Joen pinta on jähmettynyt talven ensimmäiseen jääriitteeseen.

Ama Galleriassa on pilvenpiirtäjä Ann Sundholmin näyttely 27.1 saakka. Pilvet ovat teoksien aiheina ja raaka-aineina lasi, kangas, peili, akryyli, pelti, muuntokuitu.


Punainen horisontti , jossa pilvi lepää pehmeällä täyteläisen punaisella samettitaivaalla vastakohtana kova lasi. Mikä kultainen ?, kultainen pilvi, hiottua lasia, silattu lehtikullalla. Vanhat raskaat ikkunalasit ovat molempien teosten raaka-aineina.
Pisarat, kolmen ison lasipisaran pinnassa pieniä akryylipisaroita. Kuvassa teoksen pisaroista yksi, pinnasta kuvastuu Punainen horisontti.


Tumma, Lempeä ja Rankka, kolme pilviserigrafiaa. Rankka-sade ryöpsähtää punaiseksi lammikoksi. Tumma on satanut vaalean lammikon ja Lempeä on valkoinen poutapilvi.

Erottamattomat,
kaksiosainen teos, muuntokuitupilvet purjehtivat pehmeinä peililasin päällä. Peileistä heijastuvat pilvien takaa serigrafian pilvet.

Kutsukortin kuutamoa ei ollut vai oliko kuu pilvien takana näkymättömissä.Turun Taidemuseossa on meneillään 13.1 saakka kaksi näyttelyä.
Marianna Uutinen Ytimestä ja Jukka Korkeila Full Candy Priority.
Iso suukko- näyttelyssä Taidemuseo esittelee antoisan otoksen omasta kokoelmastaan.

Pidän Marianna Uutisen isoista akryylimaalauksista. Taiteilija on toteuttanut ne omintakeisella tavalla. Kirkas akryylimassa on sivelty alustalle voimakkain vedoin. Kun massa on kuivunut, se irroitetaan alustalta ja kiinnitetään kankaalle ja maalataan. Erehdyttävästi näyttää kuin teokset olisivat syntyneet kangaskaistaleista. Jylhiä, veistoksellisia tauluja.
Teoksissa on käytetty myös kierrätysmateriaaleja. Kuplamuoviarkit on maalattu, käännetty peilikuvana alustalle. Teosten pinta muistuttaa mehiläiskennoa.
Sukkahousut muutamassa teoksessa toivat mukaan hauskaa huumoria.

Iso suukko-näyttelyssä Akseli Callen-Kallelan klassikot Akka ja kissa sekä Poika ja varis ovat kansallisaarteitamme.
Perinteistä suomalaista käsityöteema on Ismo Kajanderin Suomi virkkaa, jossa virkkuukoukkuna on heinäseiväs ja lankana olkipaali.
Kain Tapperin suomalaisesta puusta veistetyt puureliefit ovat karun jämäköitä.
Matti Kujasalo, Simo Helenius, Harro Koskinen, Juhani Harri, Juhani Linnovaara, Paul Osipow ....... ja monet muut esittäytyivät teoksillaan.

5 kommenttia:

 1. Aika hassua tämä oma ensikommentointi. Mutta tuolla Täyttymättömiä toiveita-blogin kommenttilootassa lausin mielestäni kuolemattoman :) ajatukseni taidenäyttelyistä maun muokkaajana. Jos viitsit lue ihmeessä.

  VastaaPoista
 2. Kannattaa tutustua. Turun Taidemuseoon perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 16-19.
  Monesti hauskoja nämä uutuudet, mutta kyllä minä maalaistyttönä huokailen Viktor Westerholmin lehmä taulujen edessä ja Pekka Halonen on suosikkini

  VastaaPoista
 3. Nuo serigrafiat näyttivät vallan upeilta näin bloginkin välityksellä, muutoin teoksia pitäisi päästä oikein kunnolla tirkistelemään. Muutaman viikon päästä lähden Firkariin katsomaan suomalaisia koruja huumorilla - kutkuttavaa. Pitänee postailla kuulumisia näyttelystä. Pitäisiköhän aloittaa tänä vuonna postauksissa kuukauden näyttely postaus ja siten jakaa näyttelykuulumisia?

  VastaaPoista
 4. Hyvä idea, jori. Yritetäänpä kerran kuukaudessa kertoa muillekin, mitä on nähty.

  Taide on tosiaankin koko kansan ulottuvilla, mutta vain harvojen suosiossa.

  Odotan Fiskarsin kuulumisiasi.

  VastaaPoista