lauantai 5. tammikuuta 2008

Lohi-perunalaatikko ja mansikkariisi

Vuoden ensimmäisenä päivänä ajattelin valmistaa ruuaksi jotain helppoa ja lupaukseni muistaen täsmäruokaa periaatteella mitään ei saa jäädä, kerralla kaikki. Onnistuin ruuan määrän arvioimisessa hyvin ja myös lopputulos eli itse ruoka oli maistuvaa.
Ruokailijoita oli viisi aikuista ja kaksi lasta, 5,5- ja vajaa 4-vuotta.


Lohi-perunalaatikko

8 kpl suurehkoa perunaa, viipaloituina
2 sipulia, silputtuna
voi/öljyseosta
300 g graavilohifilettä, viipaleina

Munamaito:
4 kananmunaa
3 dl maitoa
ripaus mustapippuria

Voitele kapea uunivuoka. Kuullota sipulisilppu pannulla voi/öljyseoksessa.
Lado neljännes perunaviipaleista vuokaan, päälle kolmannes lohiviipaleista ja sipulisilpusta sekä perunakerros. Tee yhteensä kolme peruna-lohi-sipulikerrosta. Lado pinnalle perunakerros.
Vatkaa munat kevyesti ja sekoita joukkoon maito ja ripaus mustapippuria. Kaada vuokaan niin, että perunakerros peittyy.
Kypsennä 225-asteessa uunin alaosassa noin tunti. Anna tasaantua n 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Kermaviilikastike

1 tlk kevyt kermaviiliä, 1 rkl sitruunamehua, 1 rkl sinappia, ripaus suolaa, 1 dl tilliä tai persiljaa
Sekoitetaan ja tarjotaan lohilaatikon kanssa.

Kattaus on jo uudenvuoden tunnelmissa, joulu väistyy.
Jälkiruoka valmistettiin lasten toiveiden ja mieltymysten mukaan ja maistui se aikuisillekin oikein hyvin.


Mansikkariisi

3 dl riisipuuroa = 6 dl rasvatonta maitoa, 0,5 dl riisiä, 2 tl vaniljasokeria, ripaus suolaa
Jäähdytä puuro.
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Mansikkahyytelö:
1 dl vettä
4 rkl hyytelösokeria
0,5 l pakastemansikoita

Kuumenna vesi, lisää hyytelösokeri ja sekoita, kunnes seos kirkastuu. Lisää jäiset mansikat ja kuumenna kiehuvaksi sekoittaen, mansikat saavat soseutua.
Jaa seos jälkiruoka-astioihin ja anna jäähtyä kylmässä noin puoli tuntia.
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita jäähtynyt puuro vaahtoon ja lusikoi mansikkahyytelön päälle.

4 kommenttia:

  1. Hahaa sinullahan on nuo mv-paratiisit. Kattauksessa näyttävät viehättäviltä. Itselläni on värillisenä ja kattaus näyttää niin kauan hyvältä kunnes ruuat saapuvat pöytään. Tuo mustavalkoinen on ruokien kanssa jotenkin luonnikkaampi, vaikka se värillinen astiastokin on aika herkku itsekseen. Meillä on ollut useamman vuoden kanoja ja nyt on ollut pientä taukoa tuon lintujen ulkonapitokiellon takia. Mutta ensi kesäksi meinattiin taasen ottaa kanoja tepastelemaan pihapiiriin. Ne ovat oivia ruuantähteiden syöppöjä ja toinen on lämpökompostori, mikä on ollut kovassa käytössä.

    VastaaPoista
  2. Vapaana kävelevät kanat, jotka saavat syödä hyvää kotiruokaa, munivat ihanan hyvän makuisia munia.
    Siispä suosittelen kanoja, se on lisäksi maalaispihapiirissä niin kotoisan ja kauniin näköistä.

    Kanoista tuli taas yksi lapsuusmuistelma mieleen, kirjoitan sen joskus.

    Minä pidän mv-paratiisista yhdistettynä valkoiseen astiastoon. Meillä on vain alkuruokalautaset paratiisina muut valkoista.

    Kyllä se värillinen on kaunis, varsinkin se liemi/soppakulho voisi olla meille sopiva keittokulhoksi.

    VastaaPoista
  3. Kaunis kattaus!
    Yksinkertainen ruoka on usein erittäin maistuvaa, ei aina tarvitse värkätä hienouksia saadakseen makuhermoille sinfoniaa.

    VastaaPoista
  4. Lohilaatikko on varsinaista herkkua, joskaan ei kovin nopeatekoista. Olen tehnyt vanhalla Glorian ohjeella Greta Garbon lohilaatikkoa, joka on oikeastaan samanlainen, tehdään vain keitetyistä perunoista. Suussasulavaa!

    VastaaPoista