perjantai 11. tammikuuta 2008

Kuusesta tuijaan


Kartiovalkokuusi pihalla vihreällä nurmikolla keskellä tammikuuta näyttää keväiseltä. Vasta äskenhän pilkottiin joulukuusi roskiin. Näkymästä päätellen tuntuu, että kohta puhkeavat krookukset kukkaan.

Tämä pihamme kartiovalkokuusi, picea glauca conica, on 7-vuotias ja täysikasvuisena se saavuttaa noin 2- metrin korkeuden. Vielä se ei näytä olevan ihan täysi-ikäinen. Kuusia on kaksi ja ne on istutettu samanaikaisesti. Havukasvien vihreys on pihalla rehevää läpi vuoden. Ensi jouluksi pitäisi löytää kuuseen led-valot, joiden väri muistuttaa aitoa kynttilänvaloa. Nyt kuusien koristeina ovat olleet muutamana päivänä talven ensimäiset lumihiutaleet.

Kuusista viistosti oikealle seisovat varjomorelli-kirsikan katveessa timanttituijat, joiden alaoksista napsin koristeita joulupöytään. Timanttituija, thuja occidentalis smaragd, kasvaa noin 5-metriseksi. Nyt 7-vuotiaina ne ovat noin kaksimetriset. Timanttituijan kasvutapa, pitkä pylväsmäinen on ylväs ja kaunis. Ainavihreänä se tuo pieneen pihaan sopivasti pehmeän vihreyden.
Varjomorelli taas on levinnyt jo liikaa, mutta on kaunis tuijat taustanaan. Tietysti huippukohta on kirsikan lyhyt kukinta-aika keväällä. Kukinnan jälkeen on vihdoin karsittava kirsikkaryteikkö selkeämmäksi.


Tuijat ovat sypressien sukua. Syksyllä istutin minisypressejä terassilaatikoihin ja hyvin ovat kestäneet leudon talven. Keväällä sypressit siirretään kukkien seuraksi.

5 kommenttia:

 1. Havut tuovat ihanasti väriä talviseen(kin) puutarhaan, nythän se alkaa taas olla vihreä kokonaan:|

  VastaaPoista
 2. Haluan antaa sinulle You make my day-tunnustuksen. Lisää jutusta löydät blogistani. Sinun blogissasi on kiva käydä.

  VastaaPoista
 3. Inkivääri, kiitos kommenteistasi, on hauska saada kommenttina palaute siitä, että blogia on luettu. Kiitos.
  Katson myös aina blogisi, kun uusi päivitys ilmestyy.

  Kesän lapsi, arvostan tunnustustasi paljon, kiitos. Luen myös teidän kodin kuulumiset aina, kun uutta tulee.

  VastaaPoista
 4. Understand English?, I like your picture and your blog and not anything I know, because of the language or who invented the tower of Babel.
  besitos

  VastaaPoista