tiistai 8. tammikuuta 2008

Lasi kuin jäätä


Luin juuri ilmestyneestä Glorian Koti-lehdestä Päivi Jantusen kolmunin
Kun jäästä tuli lasia .
Lasi kuin jäätä-aiheesta on minunkin pitänyt kirjoittaa juuri nyt kynttilöiden aikaan.
Jantunen kertoo:
Talvi ja jää löysivät tiensä suomalaiseen lasimuotoiluun viimeistään 1960-1970-luvuilla.
Muutama vuosikymmen sitten lasimuotoilumme suuret menestystarinat luotiin jään ja talven voimalla.

Timo Sarpaneva ja Tapio Wirkkala olivat ensimmäiset jäälasidesignerit. Harri Koskinen on 1990-luvulla synnyttänyt Block-valaisimen, jonka esikuva on jääkuutio. Block on kiirinyt maailmanmaineeseen ja MoMan-museoon, kuten Sarpanevan ja Wirkkalan työt.

Kauneimpia kynttiläjalkoja ovat mielestäni Sarpanevan Arkipelagot. Ne eivät ehkä ole levinneet siinä laajuudessa kansan keskuuteen kuin Festivot.

Nyt juuri on meneillään Kivi-tuikkulasibuumi. Olisiko Mariskoolin suosio jo hiipumassa.
Block on aloittanut suosionsa, sitä pyydetään häälahjalistoilla ja valmistujaislahjaksi. Joululahjapaketeista sitä löytyi hyvin monessa kodissa tänäkin jouluna. Block on tässä joukossa kansainvälisin siinä mielessä, että valmistuttaja ja markkinoija on ruotsalainen Design House Stockholm ja valmistusmaa Kiina.

Meillä Arkipelagoon sytytetään itsenäisyyspäiväkynttilät, ne koristavat juhlakattauksia tai niissä palavat kynttilät tunnelman tuojina. Kauniit ne ovat esineinäkin ilman kynttilöitä.

3 kommenttia:

  1. Kivoja nuo lasit, joissa on sisällä kuplia ja pisaroita ja tuo kuutiomuoto sopii silmään ja antaa tosiaan vaikutelman jäälohkareesta...

    VastaaPoista
  2. I do not understand anything about your blog, but it has something that fascinates me, perhaps cleaning, and design ideas that makes return to see that news is. You could put a translator to English. Please. Regards

    VastaaPoista