torstai 17. tammikuuta 2008

Pianissimo... vispipuuro... saunajakkara


Suomalaiseksi perinneruuaksi voisi kutsua puolukasta keitettyä vispipuuroa. Voiko enää supisuomalaisempaa olla. Kun ihastelin kuvaa, jossa hehkuivat punaiset puolukat mättäänä, piti keittää tätä ihanaa kansallisruokaa. Rasvattomalla maidolla terästetyn vaniljakastikkeen kera vispipuuro maistui erinomaiselta.


Akateemikko Vuokko Nurmesniemi on suunnitellut luultavasti 1960-70-luvulla Pianissimo-kankaan. Siinä puolukanpunaisena soljuvat musiikin tempon mukaisesti sävelten askeleet. Osuva pöytäliinavalinta juuri tälle ruokalajille ja samoin pääruualle, perinteikkäille lihapullille.

Vuokko Nurmesniemen kuoseja on tällä hetkellä Marimekon tuotannossa. Ei kuitenkaan Pianissimoa. Ehdotankin, että Vuokko Oy ottaisi tuotantoon Piannissimon eri väreissä.
Voin kuvitella, miten hyvin kuosi sopii verhoina kaikkialle kotiin, aina keittiöstä olohuoneisiin saakka. Meillä tämä luja ja laadukas puuvillapöytäliina on kestänyt 60-asteiset vesipesut jo vuosia.


Pianissimo johdatteli puolisoon, professori Antti Nurmesniemi, jonka suunnittelema Saunajakkara löytyy kotimme "saunapolulta". Aikoinaan hotelli Palaceen suunniteltu saunajakkara on suomalaista puuta, istuin koivua ja jalat mäntyä. Jakkara on valittu New Yorkin MoMa-museon kokoelmiin.


Keräilytavaraa ovat Antti Nurmesniemen Pehtoori-kahvipannut, joita Högfors valmisti eri värisinä. Löytö on myös valurautapata, jos siihen törmää kirpputorilla, se kannattaa ostaa. Tuotannossa on kalusteita, esimerkiksi Raitatuoli, ja kattovalaisin 401.

3 kommenttia:

  1. Pehtooria ei ole valmistanut Höfrors vaan Wärtsilä. Wärtsilä on valmistanut myös mm. Nurmesniemen suunnitteleman valurautapadan ja -kasarin. Högfors puolestaan on valmistanut Nurmesniemen patasarjan ja kaikenlaista muuta

    VastaaPoista
  2. Amonuumi on leguaani

    VastaaPoista
  3. Hyvä että tälläinen löyty nimittäin täältä näkee antiikki esineiden nimiä =)

    VastaaPoista