sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Vähän ennen kun......


Vähän ennen kun menen nukkumaan, hengähdän olohuoneen sohvalla. Vieraat ovat jo yöpuulla.
Levitän ja luen päivän Hesaria. Uutisista on pitkin päivää kuultu vaiheita niistä kuuluisista tekstiviesteistä. Ilta- Sanomat ehti jo julkaista Iken tekstiviestin ja Hesari jatkoi samasta aiheesta. Aamuyöllä 20.2 yksinäinen mies näpytteli tekstarin "Haluasitko tehdä sitä jossain jännässä paikassa. Mikä se voisi olla." - Virkamatkallaan ulkoministeri selitti tekstiviestin taustaa, kun häneltä kysyttiin, oliko viesti seksiehdotus. "Sen nyt kai jokainen saattoi lukea, että se ei ollut mikään viesti, joka ei olisi ollut vastaus johonkin minulle aiemmin esitettyyn."

Pyöritys jatkui, ministeri Katainen antoi lausunnon STT:lle, että Kanerva on toiminut harkitsemattomasti, mutta ulkoministerillä on edelleen hänen luottamuksensa. Pääministeri Vanhanen sanoi MTV3:n uutisille tekstiviestit ovat yksityisasia, keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen korosti, että kysessä on yksityisen ihmisen asia, ministeri Sirkka-Liisa Anttila piti ulkoministerin luottamusta kokoomuksen asiana. Presidentti Tarja Halonen toivoi, että ulkoministeri ja muutkin olisivat ottaneet opikseen tekstiviestijupakasta.

Kokoomuksen Marja Tiura ja naistenliiton puheenjohtaja Henna Virkkunen vaativat Kanervan puhuttelua heti, kun Hymy-lehti julkaisee lisää tekstareita.

Ulkoministeri on ollut matkoilla virkatehtävissään ympäri Eurooppaa ja edessä on matka Naton huippukokoukseen. Työpaineet ja tekstiviestikohu ovat uuvuttaneet ministerin, Tallinnan seminaariin voimat eivät enää riittäneet, lepo oli paikallaan.

Nyt en ymmärrä median ärhäkkyyttä tekstariasiassa. Vaikka tämä käytös ministeriltä ei ole sivistyneen ja hyvän maun mukaista, pitääkö meidän kuulla ja lukea tästä asiasta kaikista tiedotusvälineistä, kaikilta televisiokanavilta ja sivukaupalla lehdistä. Tätä on jatkunut kolme viikkoa ja kunhan Hymy ilmestyy tämä jatkuu hamaan tulevaisuuteen.

Eikö media voisi jo armahtaa meitä kansalaisia. Voisiko valtakunnasta löytyä muuta tiedotettavaa. Myönnän, että en ole lähestulkoonkaan täydellinen ihminen ja olen tehnyt jos jonkilaista elämäni varrella, paitsi että en ole ollut kansanedustaja. Minua ei kiinnosta vähän vähääkään tämä Iken tekstarikohu. Eikä kukaan ole antanut minulle oikeutta kieriskellä Iken yksityiselämän käänteissä. Jokainen elää oman elämänsä.

Näyttää, että media on ottanut itselleen poliittisen päätäntävallan tässäkin asiassa ulkoministerin kohdalla. Nyt Hymy-lehti päätuomarina päättää erottaa Ilkka Kanervan ja muu media tukee tätä päätöstä.

Eikö meidän kansalaisten tulisi saada päättää kansanedustuslaitoksen välityksellä. Niinhän se demokratia toimii. Poliittinen päätäntävalta on ja pitää olla instanssilla, jonka me kansalaiset olemme valinneet.

Toivon, että kansanedustuslaitos keskittyy niihin asioihin, johon se on valittu. Medialla luulisi olevan aivan riittävästi aiheita tiedottaa ja kirjoittaa juuri näistä asioista. Onko media tulevaisuudessa entistäkin suurempi yhteiskunnallinen vallankäyttäjä.


11 kommenttia:

 1. Joka sanaan yhdyn! Todella raivostuttavaa ja myös huolestuttavaa - yhtä vähän kuin politiikka saa ohjata mediaa yhtä huolestuttavaa on jos media alkaa ohjata politiikkaa. Eritoten kun kyseessä on selkeästi yksityiselämään liittyvät asiat! Jotenkin tulee mieleen vaikken uskovainen olekaan raamatulliset sanat ensimmäisen kiven heittäjästä - se heittäköön joka itse on synnitön...

  Kanervan poliittinen toiminta sinänsä ei edes saa kannatustani - ihmettelen aina kuinka tuollainen fraasikokoelma ylipäätään voi olla vallan huipulla.

  VastaaPoista
 2. SAMA!
  Jättäisivät jo miespolon rauhaan, tehty mikä tehty. Eikä yksityiselämää saisi sotkea työhön, sen kummemmin ministeri itsekään (harkintakykyä...) kuin toimittajatkaan Iken puolesta. Nolo, harmillinen ja surullinen juttu.

  Mutta kaikista kyllästynein minä olen siihen tekstareiden toiseen osapuoleen: ihme haahkaan joka putkahti tyhjästä revittelemään kännykkänsä sisältöä ja stressin ruvettamaa naamaansa UUTISlehtien palstoille.

  Huhhuh.

  VastaaPoista
 3. Niin kauan kuin kansaa kiinostaa, tämmöisiä juttuja nostetaan tapetille.

  Tässä jupakassa ihmettelen montakin asiaa... miksi tuo miespoloinen ylipäätään vaivautuu kommentoimaan asiaan yhtään millään lailla? Olisi antanut olla. Ja kun kommentoi, miksi kommentoi valheella, koska tänäpäivänä on ihan selvä, että se vain ruokkii jupakkaa ja keitoksesta tehdään tekemällä mahdollisimman sakea.

  Ihmettelen myös sitä, miten miesministerin kyseessä ollessa syntyy selkeästi puolustusrintama hänen tuekseen, mutta jos kyseessä olisi naisministeri, niin tätä ilmiötä ei näkyisi.

  Mietin näitä ihan ilmiönä. Asia ei muuten kiinosta. Tekstailkoot ihan mitä lystää, mutta mieluiten yksityishenkilönä itse maksamastaan kännykästä.

  VastaaPoista
 4. Tämä kohu muistuttaa aivan liikaa amerikkalaistyyppistä loanheittoa. Ihmisiä vaaditaan eroamaan muutaman tyhjänpäiväisen viestin takia. Missä on suomalaistoimittajien tyylitaju? Realismi ja kohtuus? Onko meillä niin suuri määrä sensaationälkäisiä tyhjäntoimittajia, jotka jaksavat lukea näitä juttuja? Iltasanomat käytti lauantaina monta aukeamaa asian puimiseen.

  Olen kurkkuani myöten täynnä näitä lehtiä.

  VastaaPoista
 5. Inkivääri,
  kirjoitin vielä hitusen tästä ikävästä kohusta, toivotaan, että päästään politiikan kentälläkin päiväjärjestykseen

  maiija,
  juu nyt tämä nuori tyttö katuu jo tekoaan tekstarien julkistamisesta. Ei älynnyt sitä, että leima se hänellekin otsaan tuli.

  helmi junika,
  olisi ollut ihan mukava nähdä, miten naisten olisi käynyt vastaavanlaisessa tapauksessa. Vai ovatko naiset sen verran fiksuja, että mediaskandaaleja ei synny. Tai sitten ne miehet ovat fiksuja, jota poliitikojen kanssa seurustelevat. Ei kyllä se on naisista kiinni.

  katriina,
  samat sanat, miten kannattaa metsää kaataa näiden tyhjänpäiväisten juttujen takia. Eikö sille puulle olisi parempaakin käyttöä. Kaiken lisäksi se paperi rahdataan kohujutuillekin kaukaa Etelä-Amerikasta.

  VastaaPoista
 6. Mulla menee nyt vahan asian sivusta, en tieda tuosta tapauksesta mitaan...
  Mutta onko kuva teidan olkkarista? Ihanan nakoista :) Ma tykkaan tuosta vaaleasta ja raikkaasta tyylista, ihanat nuo valkoiset kehykset seinalla :)

  VastaaPoista
 7. Niin ja viela...noitako ikkunoita tarkoitit niille salekaihtimille? Sopisivat varamasti tosi hyvin :)

  VastaaPoista
 8. Susa,
  On lempipaikaltani olohuoneesta kuva, juuri tuolla sohvalla vaakatasossa "inspiroidun", suora näköyhteys ulos.

  Valkoiset puusälekaihtimet juuri noihin ikkunoihin, mutta niitä on noiden kaksiaukkoisen lisäksi vielä kolme eli kuusiaukollista lisää.

  Maalaukset olen kehystänyt valkoisi kehyksin, paitsi keskellä oleva on harmaa metallikehys.

  VastaaPoista
 9. Olen kyllä ollut suunnattoman pahoillani Kanervan menetettyä työnsä jonka hän hoiti erittäin hyvin. Eräs politiikan tutkija sanoikin Kanervan tuoneen paljon uusia tuulia ulkoministeriöön, hyvässä mielessä. Parantaneen siellä yhteishenkeä.

  Mitä se kenellekkään kuuluu mitä vapaa poikamies naisten kanssa juttelee.

  VastaaPoista
 10. En olisi paremmin osannut omia ajatuksiani ilmaista! Media vie ja muut vikisee. Eipä silti, hölmöhän se Ike on, siitä ei pääse mihinkään. Mutta kyllä se sieltä nousee uudestaan kuin korkki vedenpinnalle. Olen varma, että hyväveliverkosto toimii aktiivisesti!

  VastaaPoista