sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Sunnuntaitöitä


Tänään sunnuntaina, kun lumivaippa oli kirkastanut koko maiseman puhtaan valkoiseksi, innostuin siivoamaan. Istutusta odottivat keltaiset kevätnarsissit, joten kevyt terassisiivous oli paikallaan. Keräsin kaikki havut laatikoista ja osan sammaleista roskiin. Havut olivat kuivia ja varisevia.

Laatikoihin istutin kirkkaankeltaiset narsissit. Näyttävät aika raikuvilta puhtaan valkoista lumimaisemaa vasten. Levitin sammaleet narsissien juurelle. Pakkasta on luvattu ja aamulla nähdään miten lasitetun terassin kukkien on käynyt. Uskon, että narsissit kestävät pienessä pakkasessakin.
Talven tuiverruksesta elävänä oli minituijista selvinneet puolet eli kolme. Molemmat minisypressit olivat elossa ja jäivät narssissien seuraksi.


Kasvien keltainen raikkaus antoi oikein kunnon siivousinnon. Ruokapöydän tuolien huput olivat kovassa käytössä nuhjaantuneet, joten tanakat puuvillahuput heitin pesukoneeseen 60-asteeseen. Valkoinen puuvilla vain paranee pesusta toiseen, niin nytkin. Silitin ne tuoleihin takaisin, mutta ensin pesin myös tuolit harjalla ja Tolulla.

Tästä sunnuntaiuurastuksestani olisin saanut kovat nuhteet mummoltani, joka oli harras uskovainen ja piti tiukasti kiinni Katekismuksen 3. käskystä: Muista pyhittää lepopäivä.
Mummo on muuttanut jo täältä ikuisuuteen. Pysähdyin oikein miettimään kolmannen käskyn sanomaa, sen selitystä. Mitä se on ?
Meidän tulee peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin ettemme halveksi saarnaa ja Jumalan sanaa, vaan pidämme sen pyhänä, mielellämme sitä kuulemme ja opimme.
Sanoissa piilee oleellinen viisaus. Lepopäivän viettäminen, lepääminen viikon töistä on meille kaikille välttämätöntä. Ilman lepoa emme jaksa työpaineiden alla. Lepopäivän viettäminen on ajateltu kaikkien parhaaksi, se ei ole pelkästään uskovien asia.
Kuvissa kaapistani löytynyt vanhin Katekismus vuodelta 1948, mutta samana näyttää teksti säilyneen tuoreimmissa painoksissakin.

12 kommenttia:

 1. Hei!
  Meidän perhessämme vietetään lauantaisin lepopäivää ja on niin totta, että ihminen ei ole kone. Sitä paitsi konekin huolletaan välillä. Voi miten kauniita narsissisi ovatkaan...

  VastaaPoista
 2. Minäkin tulin ihastelemaan narsissejasi!!<3
  Ne ovat kuin lupaus tulevasta keväästä,pidentyvistä päivistä ja lämmöstä!!!HUOKAUS!!!
  Pakkasta ovat luvanneet....
  Minullakin oli eilennä siivouspäivä-oli SYYTÄ laittaa tuulemaan!!!
  Lepopäivä oli käytettävä raivaamiseen,kun pikkiriikkinen inspis vihdoinkin antoi elonmerkkejä itsestään!!!
  Nyt jo pyykkikone pyörittää satsia ja pedit odottavat petaamista!!!Tänään on oltava skarppina,jotta himpsu pysyisi edes muutaman tovin kondiksessa-Ei passaa lipsua,muuten on hullunmylly taas käsissä ja sen jälkeen siivoaminen taas työläämpää!!!
  Ei vain aina viitsisi olla mennen,tullen ja palatessa järjestelemässä jotakin tavaraa paikallensa!!TURHAUTTAVAA!!!=O(
  Siitäkin huolimatta,
  toivottelen sinulle antoisaa ja innostavaa viikkoa Arleena!!!

  VastaaPoista
 3. Lepopäivää voi viettää silloin kun ehtii. Miten ihanaa onkaan mennä nukkumaan, kun on saanut inspiksen ja siivonnut edes yhden huoneen huolella.

  Kauniita kuvia ja ihania töitä sinulla!

  VastaaPoista
 4. Mullekin on iskoskunut lause lepopäivän pyhittämisestä takaraivoon, vaikka usein just sinä päivänä pyykkikone laulaa ja kaikki viikon rästityöt tulee innostuksissaan raavittua loppuun. Lauantai taitaa meillä olla enemmän se lepopäivä. Siivouspäiväksi en ole sitä suostunut vielä uhraamaan! :)

  VastaaPoista
 5. Keltaiset kevätnarsissit voivat yön jälkeen hyvin, taitaa kylmässä kukinta kestää kauemmin kait.

  Magi:
  Tervetuloa lomalta tännepäinkin.

  Essun tasku:
  Lepopäiväksi voi nimikoida minkä viikonpäivän vain ja kun siivousinto iskee se on menoa sitten. Sen jälkeen onkin ihanaa rentoua vain laiskotellen ihaillen.

  Susanna:
  Juuri noin lepopäivä on parasta, kun mielessä ei ole ne tekemättömät työt, juuri siivotussa kodissa on rentouttavaa levätä.

  Tanya:
  Minäkin nautin llauantaista parhaiten tai se alkaa jo perjantai-iltana se ihana viikonloppu. Sunnuntai onkin jo kaiken laiskuuden päätöspäivä ja maanantaina alkaa uusi viikko virkistynein mielin.

  VastaaPoista
 6. Voi, narsisseja onkin saatava! Mutta - ensin on kyllä siivottava8] Meillä on kauhea siivo, tuliaistavara ei mahdu mihinkään ja kahden viikon loma paljasti siivoojaan lipsumiset, pölyä on...

  VastaaPoista
 7. Ollapa tuollainen siivousinto ja tuollainen terassi! Ihanat istutukset, kyllä silmä alkaa vaatia vähitellen raikkaan energisiä värejä.

  Meillä on Askon valkoiset puuvillaiset tuolinpäälliset, joissa vesipesu on kielletty! Ei se estä minua niitä vuosittain silti pesemästä.
  Mattojen hakkaamisen voi minun puolestani jättää muihin päiviin, vaikka siivottaisiinkin. Pidän siitä, että sunnuntai on vähän erilainen päivä.

  VastaaPoista
 8. Inkivääri:
  Odotan jo mitä tuliaisia sieltä kaukaa on tuotu, kerrothan sitten.

  Katriina:
  Minustakin mieli oikein raikastui, kun katson energisen keltaista kukkaparvea.
  Minä pesen tuolien päälliset pari kertaa vuodessa, joskus kun vahinko käy menee joku päällinen useamminkin . Puuvilla on oikein kunnon verhoilupuuvillaa Nya Nordiskalta.
  Mattoja en tamppaa ollenkaan, mutta imuroin viikottain ja tuuletan silloin tällöin.

  VastaaPoista
 9. Oi miten ihania narsisseja, kevät tulee!
  Kumpa mullekin iskis siivousinnostus, jään odottamaan...

  VastaaPoista
 10. Olen myös miettinyt monesti tuota lepopäivä-propleemaa. Tuntuu ettei pienten lasten äitinä ole edes varsinaisesti olemassa mitään lepopäivä-käsitettä. Pyykkiä syntyy jatkuvalla syötöllä ja sotkuja on siivottava silloin kun niitä ilmenee. Täysin askareeton päivä lasten kanssa tuntuu aika mahdottomalta.

  Miellän itse lepopäivän sellaiseksi päiväksi jonka omistaa VAIN sellaisten asioiden tekemiselle joiden parissa mieli todella lepää. Itse olen ainakin sellainen luonne ettei täysi toimettomuus minua juurikaan rentouta. Minulle on suoranaista hermolepoa päästä silloin tällöin perhe-elämän pakollisten askareiden vastapainoksi omien luovien projektien kimppuun. :)

  VastaaPoista
 11. squickie,
  Olen kanssasi samaa mieltä parasta lepoa on varata aikaa itselle ja tehdä juuri sitä mitä haluaa.
  Lepopäivä-käsite voidaan nähdä myös laajemmin eli se on kaikesta päivätyöstä vapautumista sekä henkisesti että fyysisesti, lepoa n ja ajatusten puhdistamista aivan muulla harrastuksissa tai muussa mieleisessä vapaa-ajanviettopuuhassa.

  VastaaPoista