Kuva: artseensoho
Avaatpa televison, lehdet tai muun mediavälineen et voi välttyä tapaamasta taidemaalari ja elokuvaohjaaja Julian Schnabelia ja animaatio-nukketeatteritekijää Katariina Lillqvistia. Molemmilla on sanottavaa perhosista.
Kiasmassa avautuu juuri tänään Julian Schnabelin taidenäyttely. Hesarin kulttuurisivuilla Anu Uimonen esitteli nallekarhumaisen taitelijan, jonka suosikkiasu 1980-luvulta alkaen on ollut silkkinen pyjama ja tossut. Vaaleanpunaisessa silkkipyjamassa ja tossuissa taiteilija esittäytyi Ylen K-rapussa. Asun valinta riippuu siitä, miltä minusta tuntuu, sanoo taiteilija.
Julian Schnabelin maalaukset ovat suurikokoisia ja suosittuja. Suuren maailman gallerioissa ne ovat loppuunmyytyjä jopa ennen näyttelyn avaamista. Taiteilija toteaa kuitenkin, että hän ei maalaa teoksiaan myytäviksi vaan kaikkien katseltaviksi.
Meillä on nyt mahdollisuus toteuttaa taitelijan tavoite ja katsoa Kiasmassa taideteokset. Lähes jokaiselle avautuu mahdollisuus myös hankkia taiteilijan töitä. Vaikka ei Kiasmasta, niin Illy antaa siihen mahdollisuuden. Julian Schnabel on suunnitellut Illylle espressokupit sekä mukeja.
Kuva: wallpaperbase
Perhonen lasikuvussa on Schnabelin 2007 valmistunut elokuva, joka sai neljä Oscar-ehdokuutta ja useita palkintoja. Elokuva kertoo Elle-lehden päätoimittajasta Jean-Dominique Baybysta. Hän on halvaantunut ja pystyy kommunikoimaan vain räpäyttämällä vasenta silmäänsä, mutta Miehen mielikuvitus on suuri, toteaa elokuvaohjaaja.
Uralin perhonen on Katariina Lillqvistin nukkeanimaatioelokuva, joka on nostattanut tunteita. Josta puhutaan kaikissa mahdollisissa medioissa. Elokuvan taustalta välittyy minulle katkeruus ja viha. Nämä tunteet tuodaan esille Mannerheimin oletettujen seksuaalisten taipumuksien kautta. Kiinnostaako tämä aihe vain mediaa, joka loistavasti on markkinoinut jo etukäteen elokuvan. Taidetta luodaan tässä ja nyt, ei menneisyydessä sadan vuoden takaa ja lähes kuusikymmentävuotta henkilön kuoleman jälkeen. Elokuvakatselijoista suurimmalle osalle Mannerheim on historiaan dokumentoitu henkilö, joka aikoinaan yhdessä suomalaisten kanssa saavutti meille itsenäisyytemme.
Kiinnostaako aihe enää ketään ? Vai olisiko se niin, että suomalaiset ovat katkeraa kansaa, joilla on pitkä muisti. Eihän taiteen tekemisessä vellota menneisyydessä, taide elää tätäkin hetkeä askeleen edellä. Julian Schnabel on tästä esimerkki. Esimerkki kuinka noustaan maineeseen edelläkävijänä ja taiteentekijänä.
--------------- maaliskuun 8. päivänä---------------------
Hyvää naistenpäivää !
Me naiset olemme perheen kantava voima. Huolehdimme, hoivaamme, rakastamme, kuuntelemme, lohdutamme, kannustamme, iloitsemme. Edelleenkin työelämässä tasa-arvon saavuttaaksemme meidän tulee olla kaksinverroin miestä osaavampia ja parempia. Olemme ansainneet tasavertaisuuden työpanoksellamme. Siitä ollaan ylpeitä.
Hyvää naistenpäivää! Olen lueskellut blogiasi, mutta vasta nyt uskaltaudun kommentoimaan. Minäkin satuin useampaan otteeseen kuulemaan juttua tuosta Uralin perhosesta ja vähän ikävä sivumaku jäi siitä, että motiiveina tuntuivat olevan katkeruus ja kosto. Minusta ne eivät koskaan ole hyviä taiteen tekemisen lähtökohtia.
VastaaPoistaKiitos tuike vierailustasi ja kiitos kommentistasi.
VastaaPoistaTule uudelleenkin.
Blogisi oli mukava tuttavuus.
Schnabelin taulut näyttävät mielenkiintoisilta ja haastatteluiden perusteella koko mieskin. Olisi mielenkiintoista nähdä tuo näyttely.
VastaaPoistaTiedän lukeneeni Perhonen lasikuvussa -kirjan, mutta en muista siitä oikein mitään.
Hyvää naistenpäivää!
VastaaPoistaTuo Perhonen lasikuvussa -kirja on mielenkiintoinen. Ei ehkä kieleltään tai tarinankerronnaltaan, mutta aiheeltaan kyllä. Myönnän, en saanut luettua loppuun, ja nyt se taitaa olla äitini kirjahyllyssä (lukikohan hänkään?), mutta yhä se mietityttää. Pitäisi varmaan yrittää uudestaan?
katriina
VastaaPoistaOlen menossa Kiasman näyttelyyn tässä maaliskuun jonain päivänä, haluan nähdä livenä teokset. Tuossa Sohon galleriassa näyttivät mielenkiintoisilta. Materiaalina hän käyttää melkein mitä tahansa ns kierrätystä
Sammako
Täytyy selvittää saako Perhonen lasikuvussa-kirjaa antikka.net:stä tai sitten kirjastosta. Halauan myös lukea sen, saa sitten nähdä käykö minulle samoin kuin sinulle, että jää kesken
Täytyy minunkin mennä Kiasmaan katsomaan tuo näyttely!
VastaaPoistaKiinnostuin myös tuosta mainitsemastasi Perhosesta. Taas uusi kirja haluttavien listalle :) Kirjan saa muuten Adlibriksestä kuudella eurolla (linkki osoitteeni kohdalla) :)
Elina,
VastaaPoistaTilasin Perhonen lasikuvussa annodomi.com nettikaupasta juuri 4,50 euroa ja samalla löysin lapsuuteni lempikirjan Kapteeni Bontekoen laivapojat 5 euroa.
Olin ajatellut hankkia tuon poikakirjan, 7-vuotiaana tyttönä sen luin. Muistoksi ja jälkipolville.
Näkyy muuten menevän parasta aikaa Hesassa tuo Schnabelin ohjaama elokuva, kunhan se tulee tännepäin pitänee katsoa.
Wautsi, kiitos vinkistä ja linkistä tuonne Annodomiin. Antikvarioissa on monesti paljon parempi valikoima etenkin, jos etsii jotain vanhaa teosta.
VastaaPoistaPaljonko postikulut noin keskimäärin ovat vai menevätkö puhtaasti tilatun kirjamäärän mukaan? Sivuilla ei mainittu.
Postikulut ovat sitten yllätys, ehkä siinä 8 euron kieppeillä luulisin.
VastaaPoistaOn sittenkin edullista, ei tarvitse kuluttaa oman auton renkaita eikä aikaa kirjakaupassa, sitäpaitsi kirjahinnat ovat siellä toista luokkaa. Eikä vanhoja painoksia ole saatavilla.