torstai 7. helmikuuta 2008

Yksinkertaisen hyvää

Makkaroista parhaimpia ovat siskonmakkarat, ne ovat kypsentämätön kokolihatuote, A-luokan makkara. Kun meillä herkutellaan makkaralla, se on silloin siskonmakkara. Makkaran käyttö on aika vähäistä, vähitellen olemme vain vähentäneet sen käyttöä. Ehkä makkaran koostumus on johtanut tähän ratkaisuun.


Keittiökaapeistamme löytyvät Arabian Arctica-astiasarja, jota löytynee myös useista muistakin suomalaiskodeista. Arctican on suunnitellut 25 vuotta sitten Inkeri Leivo. Ilman Arabiaa en voisi kuvitella mitä suomalaisten kaapeissa olisi. Meillä Arcticaa ovat alku- ja pääruokalautaset, muutama tarjoilukulho sekä kahviastiasto. Astiat ovat sekä arki- että pyhäkäytössä.


Valkoista selkeää astiastoa on helppo terästää yhdistämällä siihen värikäs osa mukaan. Hankin Indiskasta itämaishenkiset, sini-valkokuviolliset pienet keittolautaset. Juuri sopivaa kokoa alkukeiton tai -salaatin nauttimiseen.


Ja Arctica jatkuu, valkoinen kahviastiasto on yksinkertaisuudessaan juuri sopiva värikkäiden kahvipöytäherkkujen joukkoon. Tavanomaiseltahan tämä kuppisarja tuntuu. Luulisin, että joka toisessa taloudessa, jossa vierailen, katetaan juuri tämän sarjan kupit. Enkä ihmettele, kun ulkomaalaiset vieraat sanovat, että kaikilla suomalaisilla ovat samat astiat.

Siskonmakkararuuan tarjoamiseen sopii Arctica loistavasti, selkeä yhdistelmä suomalaista perusruokaa ja niukkaa mukautuvaa astiamuotoilua. Ruokaohje on Antti Vahteran.

Siskonmakkarakastike


800 g siskonmakkaroita
60 g voita
50 g vehnäjauhoja
2 dl kermaa (laimensin kerman maidolla)
vettä
mustapippuria, cayennepippuria, Maldon-suolaa

Kuumenna paistinpannu ja lisää vähän voita. Purista siskonmakkaroista pyöreitä palloja suoraan melko kuumalle pannulle ja anna ruskistua hyvin joka puolelta. Siivilöi makkarat voista. Puhdista pannu ja lisää loppu voi. Kaada jauhot sekaan. Anna jauhojen vähän ruskistua koko ajan sekoittaen, kaada vettä sekaan ja sekoita kastike tasaiseksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä n 15 minuuttia kunnes kastike on sopivan sakeaa. Lisää makkarat ja kerma. Anna kiehua vielä hetki. Mausta mustapippurilla ja ripauksella cayennepippuria ja tarkista suola.
Tarjoile perunamuhennoksen kanssa. Valmistin vielä lisukkeeksi hunajaporkkanoita liemineen.

5 kommenttia:

  1. Kivasti nuo Indiskan astiat tuovat väriä ja eloa valkoiseen taustaan. Tykkään itsekin sekoitella, etenkin valkoisia keskenään. Laitan Villeroyn ison Manoir-lautasen päälle Teeman pastalautasen keittoa varten.

    Siskonmakkarakastikkeen kopioin tästä mukaan, jonakin pyhänä tarjoilen sitä nuorisollekin, näyttää niin hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Näin vanhaksi pitää elää, että tajuaa siskonmakkaran soveltuvan muuhunkin kuin keittoon!
    Puolustukseksi voin sanoa että en juurikaan valmista makkararuokia, mutta tätä kastiketta aion kokeilla.
    Valkoinen perus astiasto on parasta mitä voi olla.

    VastaaPoista
  3. Kotoista ja hyvää! Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  4. Yhdisteleminen on tosiaan hauskaa. Mulla on Arabian valkoista teemaa ja jotain uudempaa, sekä äidiltä perittyä 70-lukulaista (?) ruskeaa (ei kuitenkaan ruskaa vaan tummempaa...). Yksinään ruskea voi käydä raskaaksi, mutta yhdistettyinä noihin valkoisiin ne näyttää kivoilta.

    VastaaPoista
  5. Katriina:
    Valkoisissa astioissa näyttää ruoka hyvältä siis ulkonäöllisesti, mutta joskus on hauska sekoittaa väriä joukkoon.

    Helmi:
    Ensimmäisiä kertoja minäkin tein siskonmakkarasta kastiketta. Olipa se hyvää.

    Magi:
    Smat sanat, mukavaa ja aurinoista
    viikonloppua sinulle ja kaikille muillekin.

    Sammakko:
    Perityissä astioissa on mukana myös se tunnelma ja muistot.

    VastaaPoista