maanantai 11. helmikuuta 2008

Lasia ja kuutamokiiseliä

Helmien jälkeen palaan arkisiin asioihin. Pakastimessa on marjoja vielä yllin kyllin. Kun haluan marjoista jotain hyvää, ei pakastimessa ole jäätelöä, jaakaapissa rahkaa eikä vaahtoutuvaa vaniljakastiketta. Löytyy vain rasvatonta maitoa ja tilkka kermaa, joten perinteinen kuutamokiisseli pelastaa tilanteen ja herkuttelu onnistuu.

Lasiastiat tuovat glamouria yksinkertaiseenkiin tarjottavaan ja varsinkin jälkiruokaan. Lasi onkin oikea jälkiruokakulhojen materiaali. Ja kylmät juomat maistuvat laseista kaikkein raikkaimmilta.
Kaapistamme löytyvät vesilasien klassikot Iittalan Aino Aalto 1932 juomalasit, yli 70 vuotta sitten suunnitellut. Alunpitäen tämän sarjan nimi oli Bölgeblick, mutta nykyään se on yksinkertaisesti Aino Aalto 1932. Jälkiruokakulhot ovat samaa sarjaa. Tuotteiden design, kuviot muistuttavat veteen heitetyn kiven synnyttämää rengaskuviota. Laseissa on meneillään jo toinen kierros. Nimittäin astianpesukone naarmuttaa lasinpinnat ja muutoin ehjät lasit on pakko vaihtaa.


Arkilaseina löytyvät myös Ikean Sisu-lasit ja samaa sarjaa kaadin. Tätä hyvin suosittua rengaskuvioista lasia ei enää löydy Ikean valikoimista. Hyvä ja kaunis sarja tämäkin, ripaus samaa kuviokieltä kuin Aino Aalto-laseissa.


Karahveja juomien kaatamiseen ovat Design Housen Globe ja ns perinteinen leimalla varustettu ravintolakarahvi, näytti olevan italialainen. Ja nyt herkuttelemaan.


Kuutamokiisseliä mansikoiden kera

6,5 dl rasvatonta maitoa
1,5 dl kermaa
1 kpl vaniljatanko
2 rkl sokeria
Suurustaminen
2 dl rasvatonta maitoa
4 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria pinnalle
Lisäksi suomalaisia pakastemansikoita 1 litra

Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja laita kattilaan. Lisää kermamaito ja kuumenna kiehuvaksi.
Sekoita perunajauhot kylmään maitotilkkaan. Nosta kattila levyltä ja sekoita kuumaan maitoon sokeri, poista vaniljatanko ja liruta perunajauhosuurus koko ajan sekoittaen, kunnes maito alkaa saota. Kun kiisseli pulpahtaa, nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon vaniljasokeri. Ripottele pinnalle tarjoiluastioissa sokeria kuortumisen estämiseksi. Lisää puoliksi sulaneet mansikat jälkiruokakulhoihin kiisselin pinnalle ennen tarjoilua.
Vaihteeksi kuutamokiisseli maistui jäätelöä paremmalta.

5 kommenttia:

  1. Lohturuokaa, se sana minulle tuli mieleen kun kuutamokiisselistä luin. Ihana mummolalta tuoksuva jälkiruoka. Mummu laittoi joskus vadelmia ja mustikoita kiisseliin. Lohturuoka oli mielessäni myös kun kirjoitin tänään blogiin :)
    Helmi haasteesi ei ollut helppo, koska halusin olla rehellinen. Mukava oli kuitenkin miettiä tosissaan millainen on.

    VastaaPoista
  2. Kuutamokiisseli, siitäpä otan perheelle jälkiruoan jollekin pyhälle. Olen alkanut syöttää heille suomalaisia perinneruokia fuusiokeittiön jälkeen. Eksoottisia kokkaavat jo itsekin, nyt tarvitaan perusruokia kuten keitettyjä perunoita ja siskonmakkarakastiketta, ja kuutamokiisseliä. Kiitos ruokavinkeistä, tulee vesi kielelle!

    VastaaPoista
  3. Kuutamokiisseli on meidänkin herkkua marjojen kera. Njamskis. Ja sekin tekee varsin onnelliseksi, etenkin silloin kun sitä syödään niiden kaikkein rakkaimpien ihmisten kesken iltasella=)

    VastaaPoista
  4. Ohhoh - olinkin väärälle tilille kirjautunaana - eli edellisen viestin laittoi neidonhiuspuun jori

    VastaaPoista
  5. Kuutamokiisselistä on monta versiota. Lapsuuden kiisseli tehtiin vehnäjauhopohjaisena. Olisiko tämä vähän ns 2000-lukuversio.

    Jotenkin yksinkertainen ruoka on hyvää ja konstailematonta. En ole ollenkaan noiden thai-kiinaruokien ystävä. Vaikka kyllä käyn silloin tällöin kiinalaisessa syömässä. Joskus siis eksotiikkakin puree.

    Marjojen kanssa kuutamokiisseli maistuukin jopa paremmalta kuin rahka- yms sörsselit.

    VastaaPoista