sunnuntai 17. helmikuuta 2008

Keittiö uudistuu osa 1


Nykyinen keittiömme on tyypillistä 1990-luvun tyyliä. Keittökaapistojen toimivuuteen, ulkonäköön ja varustuksiin en ole voinut vaikuttaa. Kun ostimme kahdeksan vuotta sitten tämän asuntomme valmiina ja uutena, oli kaikki valmista. Ainoa asia jonka saimme tai ehdimme valita olivat kylpyhuoneen ja vessan pyyhekoukut, wc-paperipitimet ja peilit ja yläkaapistot. Kylpyhuoneeseen olemme uusineet alakaapin ja tason lavuaareineen sekä hanan myöhemmin.

Matkan varrella on keittiön toimivuus tullut koeteltua moneen kertaan. Nykyisessä keittiössä ei oikeastaan ole mietitty loppukäyttäjän tarpeita ollenkaan. Niin monta kertaa tuskailen kaapiston hyllyjen uumenissa hakiessani juuri sitä kulhoa tai vaikkapa perunajauhoja. Kokemuksen kautta ovat selkiytyneet uuden keittiön varustetaso, ulkonäkö ja materiaalit. Nykyinen keittiö ei todellakaan vastaa perheemme ihannekeittiötä.

Perustelen lyhyesti suurimmat epäkohdat, jotka sysäsivät meidät keittiön uusimiseen.


Kuvassa kurkistetaan kuiva-aineiden 60-senttiä syvään kaappiin, jossa hyllyt on sijoitettu reilu 30 sentin välein. Korkean kaapiston käyttötehokkuus on 60% sen tilavuudesta. Hyllyn peräosiosta on vaikea löytää juuri sitä perunajauhopakettia ellei tyhjennä osaa hyllyn sisällöstä.


Kaapiston alakaapissa on sama ongelma, kun haluan vadin tai kulhon sieltä kaapin takaosasta, puran tavarat etuosasta. Usein takana olevat tavarat yksinkertaisesti unohtuvat käyttämättömiksi.

Nurkkakaappi on ulosvetomekanismilla varustettu kattilakaappi. Sinänsä mekanismi on ajatuksena hyvä, mutta mekanismi tuo hyllystön ulos vain puolitiehen. Puolet kattiloista jää muiden taakse hankalasti ja tavaran purkua taas.


Keraaminen liesi ei levyjen tai pikalevyn suhteen ole toiminut takuukorjauksista huolimatta oikein koskaan. Uunin luukku on pudonnut pari kertaa ja on "harva". Uunin käyttäminen katseen korkeudella on huomattavasti turvallisempaa ja helpompaa.


Keittiötaso on palasista koottua. Terästä ja halvannäköistä laminaattia. Rakoja siellä sun täällä. Ei siis hygieninen ja helppohoitoinen, ulkonäkö ruminta mitä kaapistossa on. Tasotilaa vapautuu, kun micro siirtyy uunin seuraksi kaapistoon.

Kuivauskaapin pinttyneet muovipäällysteiset ritilät pullistuvat ikävästi kaapin alareunasta.

Työpöytävalaisimet, 2 kpl, ovat todella rumat pullistumalla kaapiston alareunasta esiin ikävinä katseenvangitsijoina. Arvatkaapa kuinka valaisimet puhdistetaan. Toivottavasti näitä ratkaisuja ei enää kukaan valitse.


Eipä ole kaunis yhdistelmä, lattialista ja kaapistosokkeli. Tulevaisuudessa riittää vain sokkelilista.

Tammiviilutetut ovet tammivetimineen ovat aikansa eläneet. Tunkkaiset ja pyöreäkulmaisina vanhahtavat, joista puuttuu houkutteleva raikkaus.
Välitilan tylsä 15x15 senttinen valkoinen kaakelisto saa jäädä historiaan.
Välitilaan tulee helppohoitoinen yhtenäinen lasipinta, joissa ei saumojen jynssäystä enää tarvita. Lasin taaksehan saa ideoida mitä vain keittiöimagen luomiseksi.

Uunin siirtyessä omana osionaan korkeaan kaapistoon saan vihdoin pitkät laatikostot lautasille. Oikein odotan, että kaikki lautaset ovat omissa pinoissaan kätevästi otettavissa.


Kylmäkaapisto-ryhmä on energiansäästön kannalta sähkösyöppö. Pakastimet pitää sulattaa ja se operaatio ei toteudu usein. Pitkän ja kapean pakastinosion lokerointi antaa paremman tehokkuuden säilytykseen.
Teräspinnat sopivat hyvin uuteen keittiöön. Mutta kuinka hankalaa onkaan löytää teräspintainen 2-ovinen leveydeltään 90 senttinen no frost kylmäryhmä, jossa ei ole jääpalakonetta. Kyllä sekin löytyi, oli markkinoiden ainoa.

Tässä kuvassa on tuleva teräksinen kylmäryhmä, kapeat apteekkikaappi ja hylly hyllyltä ulosvedettävä kulho-, vati- ja kannukaappi. Keskelle jäävät uuni- ja microkaappi, jossa alalaatikoissa on säilytystilaa uunipelleille ja leipomistarvikkeille. Säilytystila on maksimoitu, yläkaappien ovien takana säilytetään harvemmin tarvittavat, esim joulutarvikkeet.

Otsikkokuvassa uusien kaapistojen ryhmittely. Tarkoituksena on maksimoida sälitystilat ja niiden toimivuus nykyisestä. Ovelliset syvät kaapit kiintohyllyineen ovat historiaa lukuunottamatta altaan alle jäävää ns pesuaine- ja jätekaappia, joka on ulosvedettävä. Pieni yksityiskohta tuonne allaskaappiin tulee. Keittiöluutulle kiinnitetään kaapin sisälle pitkä lankavedin, johon luutu ripustetaan piiloon katseilta.

Keittiön seinäpintojen maalaaminen on paikallaan. Nyt se onnistuu samassa projektissa. Sävyä seiniin tulee valkoisten kaappien taustaksi.

Nyt alkaa suunnitelmien viimeinen hienosäätö, sopimuksien tekeminen ja aikataulutus. Vanhat kaapistot koneineen löytävät uuden kodin, kyselyjä on jo tullut.
Palataan keittiöön uudelleen, kun uusi keittiömme on valmis.

12 kommenttia:

 1. Upeat ja ennenkaikkea toimivat suunnitelmat! Olet selvästi miettinyt keittiön toiminnallisuutta ja mitä SINÄ ja perheesi tarvitsevat. Ikävä kyllä aina keittiösuunnitelmat eivät etene näin.

  VastaaPoista
 2. Olen päättänyt, että keittiöstä pitää tulla toimiva ja kaikki on omalla paikallaan helposti otettavissa.

  Uskoisin, että nautin (mme) uudesta keittiöstä, ruuanvalmistuskin tuntuu sen jälkeen taiteen tekemiseltä, toivottavasti.

  Terveisiä vain rakennusliikkeille ja keittiöfirmoille, pyytäkää joskus palautetta kentältä. Uskoisin, että palautteen jälkeen jatkossa me kuluttajat olisimme tyytyväisempiä keittiöihinne.

  Niin ja niitä 90 senttisiä kylmäkaapistoja ilman jääpalakoneita saisi ilmestyä markkinoille enemmänkin.

  VastaaPoista
 3. On ihana suunnitella keittiö omiin tarpeisiin ja säilytystilat omille tavaroille. Suunnittelin oman keittiöni yhdeksän vuotta sitten täsmälleen itselleni ja tavaroilleni. Paikat myös kukkavaaseille, serveteille, tarjottimille, keittokirjoille, kukkapurkeille, pyyhkeille ja kaikelle pikkusälälle.

  Ainoa allas voisi olla suurempi ja liesituuletin turhan matalalla, mutta muita ratkaisuja en ole katunut. Halusin esim. vain yhden kapean kuivauskaapin altaan yläpuolelle ja se on riittänyt. Ja kaksi rivistöä alalaatikoita on ollut hyvä ajatus. Nyt ottaisin kaikki loputkin alakaapit ulosvedettävinä. Valkoiset kaapinovet halusin, koska kyllästyn helposti eikä keittiötä remontoida ihan heti uudelleen.

  Onnea remonttiisi!

  VastaaPoista
 4. Katrina, keittiösi kuulosti minun uudelta keittiöltäni. Meille tulee mattavalkoiset kaapistot, terästä ja lasia välitilaan. Ja kaikelle oma paikkansa. Ajattelin myös pitkäikäistä ja toimivaa keittiötä ja pidemmäksi kuin tämä kulunut reilu kahdeksan vuotta.

  VastaaPoista
 5. Hei.
  Moni sanoo apteekkikaappia kätevämmäksi ratkaisun, jossa on tavallinen kaappi (meillä kapea siivouskaappi), johon sijoitetaan erillisinä ulosvedettävät ritilähyllyt. Apteekkikaapissahan liikkuu kaikki hyllyt oven mukana. Ehkä vain makuasia?

  VastaaPoista
 6. Meille on tulossa toinen kapea ns kuiva-ainekaappi apteekkikaappina ja se toinen kapea kaappi ulosvedettävillä hyllyillä.
  Jotenkin se apteekkikaappi sopii kuiva-aineille, kun joutuu usein ottamaan useammasta hyllystä. Näkeepä samalla kertaa miltä hyllyltä tavarat on otettavissa.

  VastaaPoista
 7. Kivalta näyttää suunnitelmat. Meillä ei taida ollaa yhtään perinsteistä kaappia. Yläosan kaapit ovat "kippiovia", jotka aukeavat ylöspäin, esim tiskikoneen päällä, johon tyhjennetään lasit ja kupit. Tiskialtaan päällä on pieni kippiovikaappi, minun puolestani sillä paikalla voisi olla vaikka ikkuna ruotsalaiseen tapaan. En nimittäin käytä kuivauskaappia kuin satunnaisesti. Sen mikä pesen käsin, kuivaan ja laitan sinne mihin kuuluukin. Suomalaisissa kodeissa kuivauskaapit ovat usein sellaisia kaatopaikkoja pakastepurkkeineen, että ovea ei uskalla aukaista vyörymävaaran vuoksi. Loput yläosan kaapit ovat lasiovella varustettuja niille vähän kauniimmille astioille.

  Vannon ehdottamasti vetolaatikoiden nimiin. Eri kätevästi löytyy kuivatavarat kun ne näkee päältäpäin ei tarvitse penkoa koko arsenaalia sekaisin.


  Clarissa

  VastaaPoista
 8. Loistosuunnitelmat ja ihanan loppuun asti ajatellut jutut. Joko olet valinnut kalustetoimittajan vai teetatko jossain?

  VastaaPoista
 9. Yläkaapit ovat vetimettömien ovien takana, kippiovia en oikein osannut ajatella. Lasiovellisia ei keittiöön tule, ruokailuhuoneessa on lasiovellinen vitriinikaappi, jossa säilytän mm parempia laseja.

  Nanna:
  Ajattelin ensin, että Saari-keittiöiden Pinjasto on meidän keittiömme. Tyyli on juuri sitä mitä haluan. Nixi-keittiöt on toinen vaihtoehto, siellä on myös vastaavaa.
  Tässä tapauksessa tarjousten loppusumma ratkaisi, hintaero on tällä hetkellä n 4000 euroa, joten hinta ratkaisi kuitenkaan toimivuudesta ja ulkonäöstä ei tarvinnut tinkiä. Runkorakenteissa on materiaalien ns paksuuseroja ja jotain muuta rakenneratkaisuissa, mutta en ole niistä kuitenkaan valmis maksamaan tuota neljää tonnia. Vielä vähän viilataan Nixillä ja hinta voi pyörähtää alaspäin, jos tinkiminen onnistuu.

  VastaaPoista
 10. Unohdin kiittää kivasta blogista, kun muistaakseni eka kertaa kommentoin, vaikka olen seurannut jonkin aikaa sanomiasi.

  Clarissa

  VastaaPoista
 11. Kiitos clarissa ja tervetuloa vastakin. On mukava saada kommentteja.

  VastaaPoista
 12. Onnea tulevalle keittiölle. Omani uudistettiin vuosi sitten. Oli ihanaa suunnitella ja sitten päästä kokeilemaan uutta keittiötä. Tosin itse onnistuin elämäni ensimmäisen kerran polttamaan leipomukset kun testasin uunia:) Kaiken korvasi kuitenkin se, että keittiö oli meidän tarpeisiimme suunniteltu.Nyt näyttää, että sinä pääset oman unelman sisälle kokkailemaan.

  VastaaPoista