perjantai 27. kesäkuuta 2008

Valamonruusu

Istutin vuosia sitten olohuoneen ikkunan alle Valamonruusun. Paikan valitsin tarkoituksella, halusin nähdä ruusun kukkivana olohuoneeseen, suoraan ikkunasta. Ruusu on nyt parimetrinen ja toiveeni on toteutunut. Ruusun kukinta tulvii juuri nyt olohuoneeseen.

Valamonruusu on saksalaista alkuperää, risteytymä gallia- ja metsäruusua vuodelta 1583. Mitenkähän tuo syntymävuosi onkin saatu selville vuoden tarkkuudella. Vanha ja perinteikäs ruusu. Ruotsalaiset ovat nimikoineet ruusun Vallmoros, unikkoruusu, josta tulee väännös suomeksi. Olin luullut, että Valamo tulee Valamon luostarista, mutta näinhän se ei olekkaan.

Ruusun karmiininpunainen kukka, jonka keskiö on valkoinen ja heteet keltaiset, muistuttaa unikkoa. Tästä seurannee ruotsalainen nimitys ruusulle.
Nyt kukkiessaan ruusu levittää ympärilleen ihanan tuoksunsa. Poimin maahan pudonneet terälehdet ja kuivaan ne varjossa ja viileässä. Kuivauksen jälkeen purkitan tiiviiseen lasipurkkiin.
Terälehdet, myrkyttämmättömät, ovat syötäviä. Niitä voidaan käyttää kuivattuina ja tuoreina salaateissa ja kakkukoristeluissa. Voidaanpa niistä keittää teetäkin. Talvella, kun kesästä on vain muisto jäljellä, kuivatut ruusunlehdet otetaan esille ja ne levittävät vienon tuoksunsa huoneeseen.

6 kommenttia:

 1. Valamon ruusu on todella kaunis ja perinteikäs kasvi. Ruusun tuoksuista viikonloppua

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiinnostavista tiedoista. Ruusut ovat kukkien kuningattaria, (olivat mitä väriä vain tai minkä nimisiä tahansa). Onkohan ruusunlehdissä vitamiinejakin :)

  VastaaPoista
 3. Ruusut tuoksuvat melkein tänne asti, mikään ei voita sitä! Ihmeen korkeaksi kasvaa, ei siis ole mikään pensas. Viehkeitä kuvia.

  VastaaPoista
 4. Hei, sepä se kukkii meidänkin pihassamme - tuoksu on huu-uumaavan ihana ja voi niiden kukkien määrää!

  Kaunis on.

  VastaaPoista
 5. Erinäisten googlailujen kautta päädyin tähän lastuusi, jonka muistan kyllä lukeneeni viime kesänä. Mutta silloin ei kolahtanut, koska ruusuni ei ollut kukkinut vielä. Sain sen ystävältä kai puolivahingossa toisten ruusun juurakoiden mukana pari vuotta sitten enkä ole saanut häntä paikan päälle varmistamaan ruusun lajia. Mutta valamonruusultahan nämä kuvani näyttävät, eikö sinustakin?

  VastaaPoista