maanantai 2. kesäkuuta 2008

Puhdasta valkoista

Vinkuvia viruksia oli taas päässyt tiukasta vartioinnista huolimatta jonnekin tietokoneeni uumeniin. Luke filewalker sai käskyn siivota tiedostoja, kaksi tuntia se siivous kesti. Vingahduksia kuului muutama ja ne deletoitiin heti. Avira virustorjunta ja Firewall palomuurit ovat tiedostojen suojana, mutta mikäänhän ei ole aukotonta. Seitsemän tunkeutujaa oli ollut yrittämässä tuhotöihin pääsyä. Nyt pitäisi olla taas yhtä puhdasta kuin kesäkukkien valkoinen hehku.

Kun kastelin pelargonioita, tunsin niiden perinteisen tuoksun. Tutun tuoksun lapsuudesta saakka. Nämä kukat rakastavat aurinkoa. Säännöllinen lannoitus takaa pitkän ja rehevän kukinnan. Meillä kukinta päättyy marraskuulla, kun ensimmäiset pakkasenpuremat yltävät terassille.

Pelargoniat pitävät pintansa vuosikymmenestä toiseen, ne kuuluvat jo traditioihin kesäkukkina. Lajikkeita on runsaasti ja väriskaalassa riittää valinnanvaraa. Joka vuosi valitsen niitä kukkiviksi kesäkukiksi, useimiten valkoisina. Ne kuuluvat itseoikeutetusti terassin kesäelämään.
Pelargoniat ovat tulleet Eurooppaan Etelä-Afrikasta. Suomeen pelargonia, jota myös suomalaisittain kutsutaan pelakuuksi, saapui 1600-1700-luvulla.

Päivänkakkara ryöstäytyy helposti kukkapenkkien valtiaaksi ellei sitä kitke. Reipas, raikas ja uskollinen kukkija, jonka jalostetun taimen ostin muutamia vuosia sitten taimistosta. En ole enää varma miten jalostettu muoto se on kukkapenkissä, se on levittäytynyt siemenistä yhdestä yksilöstä kymmeniin. Päivänkakkaran kukinnan puhdas selkeys on kaunista katseltavaa. Perhoset rakastavat tätä kukkaa ja niin minäkin.

Valkoinen syreeni levittää huumaavaa tuoksuaan pihapiiriin. Nyt sen kukkatertut ovat rehevimmillään. Syreenit, pelargoniat ja päivänkakkarat kuuluvat perinteisiin ja klassisiin suomalaisen puutarhan kukkijoihin.

7 kommenttia:

 1. Pelakuut viehättävät myös minua vuosi vuodelta enemmän. Nuo sinun valkoisesi ovat ylimäälisen kauniita. Tuoksuvat lajikkeet kiehtovat vanhanaikaisuudellaan. Itselläni on sitruunan tuoksuinen. Pukin puutarhan löytää netistä ja siellä on pelakuu taivas :)

  VastaaPoista
 2. tiiu,
  pitääpä menne Pukin puutarhaan - netissä.itseasiassa siellä viivähdinkin, mutta uusi kerta ei ole pahitteeksi

  VastaaPoista
 3. Pelargoniat ovat kyllä kiitollisia kukkijoita paahteisellakin paikalla. Kastelu vaan täytyy usein muistaa. Tuntuu että nyt ne ovat tulleetkin uudestaan "muotiin" ja sehän on kiva asia.

  VastaaPoista
 4. Pelakuufani minäkin, kaikki talvehtineet eivät vielä kuki, joten valkoisen selviämisestä ei tietoa.

  VastaaPoista
 5. Pelakuita, aah! Pukin puutarha taitaa olla se ainoa paikka Suomessa, mistä saa sitä oikeaa vaaleanpunaista sävyä, mårbacka-lajiketta.
  Upea linja, arleena, kaikki valkoista! Mulla alkaa olla taas mallia tilkkutäkki, hahaha!

  Krisu

  VastaaPoista
 6. eija ja inkivääri, kiitos kommenteista

  krisuh,
  sininen linjakin löytyy ja siitä seuraavalla kerralla

  VastaaPoista