keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Maljakoiden taustat

Tänään ilmestyi Avotakka numero 7, josta sain kaivattua tietoa. Satumaista lasia-jutussa kerrotaan Riihimäen Lasin historiasta ja sen valovoimaisesta taidelasisuunnittelijasta. Tamara Aladin toimi designerina 1959-1976. Andy McConellin kirjassa 20th-century Glass esitellään joukko 1900-luvun merkittävämpiä lasimuotoilijoita ja tässä joukossa mainitaan myös Tamara Aladin.

Juttua lukiessani tunnistin, että minulla on Tamara Aladinin Tornado-maljakko. En ole tunnistanut maljakon tekijää, tiesin sen olevan Riihimäen Lasin. Nyt maljakko sai myös nimen ja tarinan suunnittelijastaan.

Tamara Aladinin on myös tämä Presto-maljakko, joka on nyt tunnistettu.

Riihimäen Lasi tunnettiin värikkyydestään, värejä olivat keltainen, ceriuminkeltainen, mazariininsininen, sininen, kirkas, oliivi, rubiini, violetti, meripihka ja ruskea.
Luulen, että tämä turkoosi maljakko on Riihimäen, suunnittelijasta ei ole tietoa.

Suunnittelijat olivat nimekkäitä Aladinin lisäksi Nanny Still, Helena Tynell, Ulla-Maija Vikman ja Erkkitapio Siiroinen.

Tämänkin maljakon mysteerio alkuperästä ja suunnittelijasta selvisi. Kaapissani ollut sininen maljakko on Pablo-sarjaa, suunnittelija Erkkitapio Siiroinen. Tästä maljakosta olen pitänyt aina, nyt sillä on nimi ja tarina. Pablo esiintyy myös otsikkokuvan terassipöydällä.

6 kommenttia:

 1. Hui mitä maljakoita, ei ihan tavallisia tallaajia nämä yksilöt. Yläkuvan sininen on melkein HURJA. Minkähänlaisia kukkia siihen voisi laittaa, jotta koko komeus pääsisi oikeuksiinsa..Jotain pitkävartisia valkoisia...

  VastaaPoista
 2. sooloilija,
  En ole koskaan laittanut ko maljakkoon kukkia.
  Se on ollut kauniina ilman kukkia.

  Voisihan siihen laittaa valkoisia ruusuja, yhdistelmä voisi olla ihan sopiva.

  VastaaPoista
 3. Voi mitä maljakoita! Minä halua heti paikalla ryhtyä lasinpuhaltajaksi!

  VastaaPoista
 4. Tosi kauniita maljakoita! Löysin viime lauantaina tuon Preston maljakon kirpparilta. Mikä löytö!

  VastaaPoista
 5. Tuo kirkas ei ole Presto, vaan Musica.

  VastaaPoista