tiistai 10. kesäkuuta 2008

Sadetta

Voimakas tuuli keräsi tummia pilviä taivaalle ja enteili sadetta. Tummista pilvistä olin todella iloinen, tummanpuhuva taivas ikuistui kuvaksi. Sadetta täällä kaivataan.

Sateen synty

Ilman noustessa ylöspäin se jäähtyy. Kastepisteessä vesihöyry alkaa tiivistyä pisaroiksi ilmakehässä olevien noki- ja pölyhiukkasten pinnalle, syntyy pilviä.
Vesipisaroiden törmätessä toisiinsa ne suurenevat, tulevat painavimmiksi ja putoavat maanpinnalle sateena.

Tätä ilmiötä odottelin kovasti ja tulihan sieltä sadetta, mutta vain hetken ja aivan liian niukkaa. Lisää saa tulla.

Lasitaitelija Markku Salon taideteos Sateen synty esittää vapaasti lasista muotoiltua vesipisaraa, joka lepää graniittialustalla.

Markku Salo aloitti muotoilijana 1983 Nuutajärven Lasitehtaalla. Tänä vuonna, 9.5-7.9.2008, on Suomen Lasimuseossa Riihimäellä hänen taiteilijauransa 25-vuotisnäyttely Huutoja ja kuiskauksia.
Hän on tehnyt ja tekee edelleen taideteoksia, taide- ja käyttölasia ja asuu myös lasin keskellä Nuutajärvellä 1860-luvulla rakennetussa hirsitalossa. Ylläolevassa kuvassa on yksi hänen taideteoksistaan Piirrustus-1999-Drawning, tehty lasimurskasta.

Signeeratun Lucia-maljakon sisällä on lasinen valettu pallo, mansetti on alumiinia.

Aava-maljakko on hieno esimerkki kauniista suomalaisesta taidelasista. Markku Salon taidelasia voi hankkia esimerkiksi suomalaistalasia-nettikaupasta, jonka sivulta osa kuvista ja osa Markku Salon sivulta.

Tervetuloa virkistävä sade tänne Suomen kolkkaan.

3 kommenttia: