tiistai 22. heinäkuuta 2008

Viidakossa - lehtoimikkä

Tapasin taas tänä kesänä tämän rehevän kasvin. Kesäkuussa se kukki. Aloitti ensin pinkeillä väreillä nuppuvaiheessa, mutta kukat muuttuivatkin sinisiksi avauduttuaan. Silloin pohdin kasvin nimeä. Ensin etsin pillikkeiden joukosta, mutta se ei ollut siellä. Lopulta hakusanalla imikät kahlasin läpi nettiviidakkoa. Löysin ja tunnistin kasvin, se on Lehtoimikkä Jostain syystä joidenkin kasvien kohdalla on pakko selvittää nimi kasville.

Lehtoimikkä on levinnyt viidakkomaisen rehevänä pitkin lehtomaisemaa. Kukat ovat kasvin rehevään kasvutapaan verrattuna pienehköt ja vaatimattomat. Kukkien kauniit värisävyt vetoavat ja kasvi ei jää huomaamatta. Värien merkitys on erottautua joukosta kaiken vihreyden keskellä.

Nyt heinäkuun lopulla lehtoimike on kasvattanut kukkien mentyä kauniit vaalean vihreät siemenpalkotertut. Oikeastaan kasvi näyttää ehkä vieläkin kauniimmalta. Lehtoimikät ovat nyt kuin viidakkokasveja.

Lehtoimikän rehevät kasvustot eivät poikkea paljoakaan Azorin saniaisviidakosta. Miksei Suomessakin puhuta viidakoista, onhan meillä niitä.

13 kommenttia:

  1. Kukka on kaunis, mutta nyt arvelen, että kyseessä on kuitenkin rohtoraunioyrtti?!? Lehtoimikän kukka on mielestäni avoimempi? Kumpikin on kauniita ja reheviä lehtokasveja, joiden kukat vaihtavat väriä ja muodostavat viidakkoa siellä missä kasvavatkin:)

    VastaaPoista
  2. MINÄKIN HUOMASIN, ETTÄ NYT TAITAA OLLA KYSE RUOTSIN- TAI ROHTORAUNIOYRTISTÄ. KOVA LEVIÄMÄÄN JA JOS YRITÄT PÄÄSTÄ EROON KASVISTA, NIIN SE EI OLE KOVIN HELPPOA, KOSKA JOS MAAHAN JÄÄ JUUREN KAPPALEITA, KASVI JATKAA ELÄMISTÄÄN.

    VastaaPoista
  3. Tämä kukka ei suinkaan kasva pihallani, vaan lehtometsikössä.
    Kiitos tiedosta, jos se onkin rohtoraunioyrtti, niin eipä nimi tai tunnistus kasvia haittaa. Kaunis viidakon se kuitenkin muodostaa. Eipä passaa mennä nyhtimään vieraalta maalta saa levitä luonnossa vapaasti.

    VastaaPoista
  4. Rohtoraunioyrtti kuuluu Suomen luonnonkasveihin, joten ihan rauhassa saa hän viidakkoaan muodostaa:) Juuri siksi veikkasin rohtoa, kun sanoit sen kasvavan luonnossa...

    VastaaPoista
  5. Inkivääri, näin sitä haksahtaa wikipedian kuvauksen perusteella väärään kasviin.
    Ei nimi kasvia pahenna, hyvä että sain oikean "diagnoosin"

    VastaaPoista
  6. No voi, nyt joku varasti kirjoitukseni. Se vain hävisi tästä, mutta eipä haittaa, täytyy miettiä uudelleen. Ei varas ainakaan hieno kasvisi ollut. Hyvä kun sai nimen, kun sinäkin näit niin paljon vaivaa. Ja tässä sivussa me muutkin opimme ja saamme ihailla kuviasi. Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Minulla on maailman surkein nimipää, unohdan sekä rohtoraunioyrtin, että lehtoimikän nanosekunnissa, vaikka soma tuo sininen kukka on. Jos siihen joskus törmään, tunnistan sen kyllä, nimeä en vaan muista, haha!

    Krisu

    VastaaPoista
  8. Leijonainen,
    Niin kaunis se kasvi on ja nyt sitten nimetty

    VastaaPoista
  9. krisuh,
    kuten huomasit, ei se kasvin tunnistaminen tuosta vikipedian kuvasta mikään helppo juttu ole
    Hyvä nyt kun on oikea nimi, minulla on vielä eräs kasvi tai kukka, laitankin sen kuvan. Sehän voi jo ollakin lehtoimikkä

    VastaaPoista
  10. Hih!
    Mie etsin myös samalle kukalle nimeä eräänä päivänä... =)


    http://hallatar.blogspot.com/2008/07/sinisi-punasia.html

    VastaaPoista
  11. ...itseasiassa olemme postanneet saman kukan samana päivänä. =)

    VastaaPoista
  12. Hallatar,
    minäkin huomasin blogissasi, että samannäköisen kukan nimi oli sinulla etsinnässä.
    No eihän sen tunnistaminen ollutkaan helppo homma, väärin meni. Mutta nyt se on selvillä Rohtoraunioyrtti sehän on se.

    VastaaPoista
  13. Tulin laittamaan kommenttia, mutta eipäs tarvitsekaan, kun muut ovat näköjään sen jo tehneet, eli rohtoraunioyrttiähän se minäkin meinasin. On todella leviävää sorttia. No tulihan tässä kommentti kuitenkin... :)

    VastaaPoista