tiistai 1. heinäkuuta 2008

Nauru ja kohtuus pidentää ikää

HS:n Tiede ja Luonto-osastossa oli mielenkiintoista luettavaa. Otsikko, Syö vähemmän, elät enemmän, kuulostaa fraasilta ja itsestäänselvyydeltä. Aivan samoin kuin Nauru pidentää ikää.
Uskon, että molemmat ovat totta sekä ruoka, fyysinen ravinto kuin kepeä positiivinen elämänasenne, mielen ravinto, antavat laatua elämään ja pitkää ikää.

Miksi pilleri ei pelasta, kysyy HS:n otsikko. Suora lainaus:

Varsinkin antioksidanttien kanssa kannattaa olla varuillaan.
Lievässä stressissä mitokondrioiden tuottamat happiradikaalit ovat tärkeitä suojamekanismien käynnistäjiä solussa.
Jos viesti ei pääse perille antioksidanttien takia, saattaa solu vaurioitua peruuttamattomasti. Jostain syystä pillerivitamiinit eivät toimi yhtä
hyvin kuin kasvikset ja hedelmät.
Syy tähän on epäselvä.


Omalla kohdallani olen tehnyt päätöksen. En käytä lääkkeitä kuin äärimmäisessä tilanteessa. Lääkärissä käynnit ovat erittäin harvinaisia, tämä on pelastanut minut pillereiltä. Joskus minulle on hämmästelty näitä valintojani. Olen silloin todennut leikkisästi: Jos menen terveenä lääkäriin, niin kyllä lääkäri minulle jonkun sairauden keksii ja lääkemääräykset kirjoittaa. Taas oma uskomukseni, lääkkeet kuluttavat ruokavaliosta saatuja vitamiineja, antioksidantteja ja hivenaineita, jotka ovat terveyden ylläpitämisessä tärkeitä.
Ainoa terveyspilleri, jota käytän pimeänä talvikautena, on D-vitamiinipilleri. Sen voimaan ja tarpeeseen uskon.

Muistelin tätä kirjoittaessani, milloin minulla on ollut antibioottikuuri. Flunssan tai hengitystietulehdusten takia en muista syöneeni antibiootteja saati käyneeni lääkärissä.
Mutta yksi tapaus löytyy neljän vuoden takaa Madeiran matkaltani. Olimme majoittuneet hotelliin, joiden huoneissa olivat kokolattiamatot. Jalat ovat heikko kohtani, saan helposti hiertymiä varsinkin matkoilla. Tällä matkalla sandaalien varvasremmi oli hiertänyt isovarpaan juurta ja rikkimenneeseen ihohiertymään iskeytyi pöpö. Se nosti äkillisesti kuumeen. Lääkärissäkäynti oli paikallaan, tässä arvioni osui kohdalleen ja matkavakuutus oli paikallaan.
Sain muutaman päivän antibiootit ja kaikki korjaantui hetkessä.

Ranskalainen 115-vuotiaaksi elänyt Jeanne Calment ei ihmeaineita popsinut. Hän söi vähän, mutta kaikkea, joi lasin viiniä ruuan kanssa ja Advoceat-liköörin sunnuntaisin. Hän syntyi keskosena, sairasti paljon lapsena ja kärsi nälkää toisen maailmansodan aikana. Itse hän väitti pitkän ikänsä salaisuuden olevan päivittäinen annos silliä.

Viini, kohtuus ruuassa, kasvikset ja kala, onko siinä terveen elämän salaisuus.

13 kommenttia:

  1. Viinin, kasvisten ja kalan joukkoon listaisin vielä tumman suklaan :)

    VastaaPoista
  2. Tämä oli niin tyhjentävä kirjoitus, että en keksi mitään lisättävää. Hyvä kirjoitus. Ja hyvä tuuri on käynyt sinulla kun olet saanut myös luultavasti hyvän perimän. Omassa lähisuvussani on diabetesta, sepelvaltimotautia jne. jo hyvin nuorella iällä. Itseäni pelottaa jo senkin vuoksi.

    Kävin juuri hakemassa kaupasta täydennystä vihanneksiin; nyt on tomaatti edullisempaa kuin kurkku, huomasin..Mansikat ovat vielä hurjissa hinnoissa.

    VastaaPoista
  3. Sinä onnekas! Sinulla on varmasti myös hyvät perintötekijät. Jeanne Calmenthan vielä väitti, että hänellä on vain yksi ryppy ja hän istuu sen päällä :-)

    Uskon myös vankasti terveelliseen ravintoon ja arkivalintoihin. Kun joku julistetaan terveelliseksi, kehitän siihen mieltymyksen samantien.
    Siltikään en usko pelkän kreetalaisen ruokavalion voimaan. Heidän terveytensä takana voi vaikuttaa myös lämmin ilmasto, stressittömämpi elämäntapa ja tiivis kanssakäyminen lähiyhteisön kanssa.

    VastaaPoista
  4. Tytti,
    aivan herkuttelu suklaalla ei ole pahitteeksi päinvastoin
    Jäi minulta pois tuosta loppulauseesta se nauru, se on aivan yhtä tärkeää kuin syöminen ja juominen

    VastaaPoista
  5. sooloilija,
    onhan minulla perimässä rasitteita, äidilläni on vanhuusiän diabetes, sitä vastaan yritän selvityä kasvisvoittoisella ruokavaliolla

    Totta tomaatit ovat nyt edullisi ja kotimainen kurkku on kalliimpaa kuin ulkolainen
    Mansikoita odottelen, että halpenee

    VastaaPoista
  6. katriina,
    viittaan perimään edellä kerrottuna
    Juu muistin tuon rypyn, siihen rypyttömyyteen voisi pyrkiä, eri asia onnistuneeko--- tuskinpa
    Ravinnolla on merkitystä, mutta siitä huolimatta vaikka suosin kasvisruokaa, herkuttelen silloin tällöin "kielletyillä" herkuilla

    Nauru ja usein on silta tuohon kreetalaiseen stressittömyyteen.

    Nauretaan sydämmen pohjasta monta kertaa päivässä, itkua unohtamatta. Itkukin on stressin purkautumista.

    VastaaPoista
  7. Luin samaisen jutun Hesarista. Tuota vähäisemmän (ei siis tarkoita mitään anorektikkokuuria) ruuan ja pitkän iän yhteyttä on aiemminkin tutkittu ja samaan päädytty.

    Oikeastaan jollakin tasolla uskon siihen myös. Siis ainakin niin, että niukempi ravinto (vaan ei ravintoaineet) pitää terveempänä.

    Itse esim. en juuri sairastele fyysisesti (pää on eri asia, heh), minulla on ollut kuumetta joskus viimeksi lapsena. Poskiontelontulehdus monta vuotta sitten oli pahin vaivani. Siihen söin antibioottikuurin. Sitä aikaisempi kuuri taitaa olla lapsuudesta.

    Uskon siis, että runsaat rehut (olen vege) edistävät ihan oikeasti terveyttä ja suojaavat ainakin flunssan kaltaisilta tartunnoilta. Minä en nimittäin välttämättä saa flunssaa, vaikka mieheni sen saisi. Mies sai myös vatsataudin (olimme vierailemassa paikassa, jota sitä oli ollut), mutta minä en saanut.

    Luulen kuitenkin, että myös perimällä on todella suuri vaikutus.

    VastaaPoista
  8. Ai niin Arleena, odotan sitä sinun juttua miehesi ihottumasta ja omegoista! Olisi kiva kuulla, millaisia kokemuksia näistä on muilla :)

    VastaaPoista
  9. elegia,
    kirjoitan sen jutun jossain vaiheessa, jotta en ihan peräjälkeen tylsistytä lukijoita sairaskertomuksilla, teen sen muutaman blogin jälkeen

    Sinähän olet ollut myös hyvin terveenä, positiivista palautetta omasta "ruumiistaan" kannattaa arvostaa

    VastaaPoista
  10. Kaikki ei valitettavasti ole omista valinnoista kiinni. Olen sairastunut pahoin rakennuksen sisäilmaongelmista, nyt on 3 kroonista sairautta, vaikeat yliherkkyydet, kremppaa jos minkälaista ja joudun syömään useaa eri lääkevalmistetta päivittäin.

    Eli, oma hyvä terveys on aina jonkun verran sattumaa. Uskon, että ruokavaliolla voi kohentaa tai romuttaa terveyttä, mutta ei sillä valitettavasti voi taata hyvää terveyttä. Sen sijaan on todella hieno asia, että huomaat oman hyvän terveytesi ja arvostat sitä!

    VastaaPoista
  11. Meilläkin syödään kala- ja kasvispainotteisesti. Lihaa emme syö muutoin ollenkaan. Vanhan intialaisen filosofian mukaanhan vatsa pitäisi syödä aina vain osittain täyteen. Niukkuudessa ja raaka-aineiden huolellisessa valinnassa on varmasti perää.

    Minun suvussanikin on diabetesta, myös lapsuusajan tyyppistä sellaista. :/ Mahdollisimman terveellinen ruokavalio on siis erittäin perusteltu valinta koko perheelle.

    VastaaPoista
  12. Vastaan anonyymille, vaikka kohteliasta on merkitä kirjoittaja kommentissa.
    Sattumaa saattaa olla aina mukana, mutta sairastuminen esim rakennusvirheiden aiheuttamissa asuinolosuhteissa on asia, johon pitäisi valvonnassa siis rakennusvalvonnassa puuttua ajoissa, etteivät asukkaat pitkäaikaisen altistumisen seurauksena sairastu.

    squickie,
    samaa mieltä kanssasi, tosin meillä syödään lihaa keskimäärin kerran viikossa, tietysti kohtuudella
    Lääkkeethän nakertavat sitä normaalia terveystilaa, ja silloin ruokavalioon on erikoisesti satsattava.

    VastaaPoista
  13. Arleena, olet niin oikeassa. You are what you eat, uskon ainakin että näin se on.Omassa suvussani on ollut valitettavan paljon syöpätapauksia, joten yritän syödä mitä terveellisimmin, unohtamatta kuitenkaan herkutella silloin tällöin. Olen myös huomannut, että kun ei syö lihaa eikä pitkälle prosessoituja tuotteita, niin näläntunne vähenee...

    VastaaPoista