Ruusut ovat kukkien kuningattaria. Monet jaloruusulajikkeista kukkivat aloitettuaan aina syys-lokakuulle saakka. Varsinkin tertturuusut ovat kiitollisia kukkijoita. Äskettäin aloitti pehmeän vaaleanpunainen tertturuusu kukintansa.
Talven jälkeen näytti yksi ruusuista villiintyneen. Siihen ilmestyi pieniä kukkanuppuja, mutta ne kuihtuivat tai kirvat hyökkäsivät tämän villiintyneen kimppuun ja söivät kukkanuput. Muuten se on rehevä, seuraan miten se kehittyy syksyä kohti. Kirvat olen hävittänyt päivittäin yksinkertaisesti vetämällä ne serlaa avuksi käyttäen liiskaksi. Onneksi leppäkertuista on ollut apua. Ne ovat syöneet kirvoja.
Valkoinen kerrottu hansaruusu, jonka leikkasin keväällä matalaksi, on rehevässä vauhdissa ja kukkii parasta aikaa. Sen kukat tuoksuvat voimakkaammin kuin punaisen hansaruusun.
Ruusujen terälehdistä voi valmistaa ruusuvettä. Ruusujen tulee olla puhtaita ja myrkyttämättömiä. Keitä puolilitraa ruusun terälehtiä puolessa litrassa vettä. Kun terälehtien väri on liuennut, n 10 minuuttia, anna jäähtyä, siivilöi ja pullota. Ruusuvesi säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa. Mausteeksi voit lisätä hunajaa.
Ruusuvesi sopii kasvovedeksi virkistämään kuivaa, herkkää ja ikääntyvää ihoa.
Sitä käytetään myös ruuanvalmistuksessa, leivonnaisissa, kakuissa ja jälkiruuissa.
Ruusuista viikkoa, kerätään terälehtiä. Kuivataan tuomaan tuoksua talveksi ja keitetään kaunistukseksi.
Ruusut ovat niin viehättäviä.
VastaaPoistaKiitos ruusuveden ohjeesta. Luonnossa kukkivat nyt maitohorsmat, voisikohan niistäkin keittää kukkavettä? Olen kuumeisesti miettinyt miten horsmankukkia käyttää.
Minunkin piti, tai eihän se ole myöhäistä horsmathan kukkivat parhaillaan, valmistaa horsmista jotain. Ostin sitä horsmamehua ja -hyytelöä. Ne olivat ihan hyviä.
VastaaPoistaPitäisi vain kokeilla, keittämällä kukkia, mehua ja hyytelöä.
Sen tiedän, että horsman vihreää kukkarankaa voi käyttää parsan tapaan. Parasta kerätä ennen täyskukintaa.
Voi miten onkaan niin ihania.
VastaaPoistaPahus kun noiden kirvojen pitää tulla pilaamaan niin hienot odotukset... ja meillä kun en ole edes leppiksiä nähnyt. No ruusunnuput saivat mäntysuopaa... toivottavasti se vähäsen tepsii.
Kiva ohje tuo ruusuvesi ohje, sitähän myytiin ennen apteekissakin tai ehkä vieläkin. Taidanpa tuota kokeilla.
Ruusuvettä! Ihana ajatus. Ruusun kukinta saa hempeäksi, ihailen kaikkialla kukkivia pensaita.
VastaaPoistaSinun vaaleanpunaiset kuvasi ovat kauniita. Oma hansaruusupensaani kukkii niin pienenä ja huonokuntoisena, etten sitä oikein ovenpielessä huomaakaan.
Meinaako tuo myrkyttömyys sitä että kyseiseen ruusuun ei ole laitettu mitään tuholaismyrkkyä, vai onko jotkut ruusulajit itsessään myrkyllisiä?
VastaaPoistaIhania kuvia!
Ihania ruusuja - sinulla onkin nyt tiedossa oikein ruusuntuoksuisia puutarhakierroksia:)
VastaaPoistaValkoisia hansaruusuja on tulossa pihaan pellon puolelle tänne päin. Itse pidän ruusun kukkien lisäksi hansaruusun syysväristä ja kiulukoista.
VastaaPoistaVarsinkin ylimmän kuvan ruusu on niin hempeä, että pistää ihan huokailututtamaan!! Kaikki ruusut ovat kauniita, ja ne tosiaankin ovat ihan kuningattaria!
VastaaPoistaHei Arleena,
VastaaPoistaMulla oli vuosia unelmana talo Englannissa ja siellä ruusutarha,jossa istua vanhalla melkein maatuneella penkillä ja syödä kurkkuleipiä.Mutta haaveet haihtuu ja hienoa huomata,että täällä
Suomessakin voi elää ruusujen keskellä-ainakin kesän ja syksyn ja sehän on jo puolet vuodesta!Liimasin eilen aarrekirjaan ohjeen kandeeratuista ruusunlehdistä eli ne sivellään munan valkuaisella ja kieritetään sokerissa ja annetaan kuivua-melkein pakko kokeilla.
Pitääkin muistaa kerätä ja säilöa ruusuntuoksua talven varalle.
VastaaPoistaeija,
VastaaPoistatuon mäntysuopa-keinon olen myös kuullut, meillä on niin pienessä mittakaavassa noita ruusuja, että käsin tappo onnistuu leppäkerttujen apuna
katriina,
VastaaPoistajuu nyt pian porisee ruusuvesi kattilassa ja saa ihon hehkumaan
kaisa,
VastaaPoistajuu tarkoittaa juuri noita tuholaismyrkkyjä. en nyt muista yhtään myrkyllistä ruusulajia. joten terälehtiä vain keräilemään ja keittämään ja kuivattelemaan
inkivääri,
VastaaPoistameillä on pieni tuo ruusukierros, mutta aina niin ihana
tiiu,
valkoiset hansat ovat kauniita, tosin eivät ehkä kuki niin runsaasti kuin perinteisen punaiset
kiulukoista minäkin tykkään sekä syysvärityksistä
sooloilija,
VastaaPoistaminäkin pidän ruusuista varsinkin pihalla, kyllä ne maljakossakin ovat kauniita aina kuitenkin tilanteen mukaan
melita,
VastaaPoistaminäkin olen ihaillut englantilaisia ruusupuutarhoja, varsinkin jos niissä on hiukan ränstynyt tunnelmä ja paljon erivärisiä ruusujavalkoisista vaaleanpunaisiin ja lopuksi aivan tummat ruusut, saisipa edes käydä sellaisessa puutarhassa
Tuo ruusumakeisjuttu kuulostaa mukavalta, koristeina kakuissa tai muuten kattauksissa syötävinä koristeina
pioni,
VastaaPoistaminäkin aamuisin ensimmäisenä kiertelen pihaa ja kerään maahan pudonneet vielä freesit terälehdet kuivattaviksi
Eikö ole ihana ajatus, keräsin ruusunterälehtiä.....
Ruusuvettä käytetään myös mm. arabialaisen kahvin valmistuksessa.
VastaaPoistaOlen lukenut hieman atoopikkona, että tuo kuitenkin kuivattaisi ihoa eikä päin vastoin.