maanantai 13. syyskuuta 2010

Samppalinnanmäki

Samppalinnanmäki on pinta-alaltaan 8,5 ha. Kukkulalle noustaan kuvan portaita, jotka lähtevät ylös Pyhän Olavin puiston kupeesta. Portaiden vieressä on kerrostalo, jonka katon räystäänalusiin kiinnitin huomiotani. Kuvan alareunassa on näyte kauniista kuvioinnista. Se on aikoinaan maalattu räystäisiin ja on hienosti säilytetty ennallaan. 
 
Laaja puisto on jakautunut kahteen osaan, kukkulan halkaisevat sekä Neitsytpolku-katu että 1900-luvulla  rakennetut rakennukset. Ensimmäisessä osiossa kukkulan korkeimmalle kohdalle on rakennettu näköalaterassi istuinpenkkeineen. Sinne on pystytetty v 1915  G A Petreliuksen muistolle patsas  Äiti ja lapsi. G A Petrelius oli lapseton liikemies, joka lahjoitti ja testamenttasi omaisuuttaan Turun kaupungin ympäristön kohentamiseksi ja yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Hän rahoitti Samppalinnan puiston rakentamista1900-luvun alussa. Puiston rakentaminen alkoi jo 1860-luvulla. Puiston kasvustolajike on laaja, puuvartisia lajikkeita on yli 60.  
 
Puiston reunamilla on kauniita vanhoja nikkarityylisiä taloja. Taustalla siintää naapurikukkulan, Vartiovuorenmäen, Tähtitorni. Puisto on suosittu virkistysalue kaupunkilaisten keskuudessa. Lukuisat portaat antavat hyvän vasteen kuntoilulle. 
Näköalat yli Turun kattojen ovat huikeat. Taustalla häämöttää Puolalanmäeltä Turun Taidemuseo. Samppalinnanpuistossa tehdään parasta aikaa saneerauksia, portaita kunnostetaan ja valaistusta parannetaan. Kaiken pitäisi olla valmiina syyskuun lopulla.
 
Alkavan syksyn kirpeässä säässä puut ovat vielä vehreitä. Puiston penkeille on mukava istahtaa levähtämään ja kuuntelemaan lintujen liverrystä.
 
Aikaisin keväällä ja myöhään syksyyn on avoinna Uimastadion, Samppalinnan maauimala. Se valmistui 1955 ja on arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema. Taustalla häämöttää Samppalinnan tuulimylly.
Puistossa on myös havukasveja, sembramäntyjä ja kuusia. Oravat pitävät tästä puistosta, käpyjä riittää talvivarastoon saakka. Nakerreltuna niitä oli heitelty maahankin. 
 
Nyt olemme kulkeneet Paavo Nurmen puistotielle, joka on puiston toisessa osiossa. Ensimmäisenä eteen avautuu vanha tuulimylly.  Turussa oli aikoinaan lähes jokaisella kukkulalla tyylimyllyjä, joissa viljanviljelijät jauhattivat jauhonsa. Jäljellä on enää tämä mylly. Myllyn rakennutti 1859 laivuri Juho Antinpoika. Hän halusi jättää merimiehen hommat ja siirtyä mylläriksi. Myllyssä on neljä kerrosta, joissa jokaisessa ovat jauhavat kiviparit. Mylly ei kannattanut ja konkurssin jälkeen mylly siirtyi A Tengströmille, joka perusti paikalle myös leipomon. Kannattamattomana mylly lopetti toimintansa 1900-luvun alussa. Sen jälkeen siivet eivät ole pyörineet. Onneksi mylly on säilynyt, siipipaneelit on kerran uusittu. Hieman rapistunut se on tällä hetkellä. Toivottavasti säilytetään kunnostettuna edelleen.
Samppalinnan Kesäteatteri sijaitsee myllyn takana, hieman teatterin katto pilkistää taustalla. Tällä paikalla ei ole käyttöä kuin kesäisin kesäteatterin aikana. Paikalle soisi käyttöä ympärivuotisesti 

Samppalinnan myllyltä aukeaa syksyinen näkymä Kakolanmäelle. Päivän sateisuus näkyy kuvassa.
 
Kostea sääkään ei pilaa puiston vehmautta. Polkua edetään kohti Urheilupuistoa.
Edessä aukeaa Paavo Nurmi Stadion. Se on osa Urheilupuistoa. Tällä paikalla on ollut urheilukenttä jo vuodesta 1890 lähtien. Nykyinen Stadion vihittiin käyttöön  Paavo Nurmen syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi 1997. Urheilupuisto on muuttumassa Unelmapuistoksi. Tulossa on näköalatasanne, kulttuuripolku, istuinrymiä, painotalo muuttuu tulevaisuuden asukastaloksi, lintulammikot uusitaan. Aikomuksena on saada osa valmiiksi Turku kulttuuripääkaupunki 2012-vuodelle
Tähän päättyvät kierrokset Turun kukkuloilla. Yliopistonmäki, Aninkaistenmäki, Kerttulinmäki, Vartiovuorenmäki, Puolalanmäki, Kakolanmäki ja Samppalinnanmäki, löydät kukkulakierrokset sivupalkin otsikon Turun kukkulat-osiosta.

20 kommenttia:

  1. Mukava tutustumismatka vanhaan koti/synnyin kaupunkiin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kivasta , mielenkiintoisesta retkestä tuirussa...
    Tuttuja paikkoja minullekki.
    Kaunista, rehevää..

    VastaaPoista
  3. Minä en tunne Turkua tarpeeksi ja Samppalinna on tuttu vain nimenä, joten kiitos tästä kävelyretkestä. Kaunista siellä on ja niin vehreää!

    VastaaPoista
  4. Pidän kovin näistä kotiseuturetkistä taustatarinoineen vaikka (tai ehkä juuri koska) Turku on minulle ihan vieras.

    VastaaPoista
  5. Raija,
    Taidat tuntea Turkua enemmän kuin minä, joka olen asunut täällä vasta reilut 10 vuotta. Sen takia haluankin tutustua kaupunkiin historian kautta.

    hanne,
    Täälä ei tosiaan vielä syksy pahemmin näy. Tänään, kun kävin tuolla toisessa osiossa tuulimyllyn ympärillä satoi.

    Sirokko,
    Turku on minunkin mielestäni kaunis kaupunki. Joka päivä kun liikun kaupungilla, ajattelen aina tuota samaa ihastellen.

    Demetrius,
    En usko, että kaikilla Turussa asuvillakaan kaupunki on ihan hanskassa. Minulla ei ainakaan, senpä takia haluan tutustua tähän kaupunkiin.

    VastaaPoista
  6. Kiitos retkestä, vaikka en Turkua tunnekkaan kovin hyvin, vaikka poika siellä asuukin.
    Mutta hän varmaan käy meillä kotonaan useemmin , kuin me siellä Turussa.
    kiitos sulle!

    VastaaPoista
  7. Oli taas hauskaa tutustua Turun nähtävyyksiin ja vehreyteen. Turussa on kaunista. Olen vain käynyt silloin tällöin. Ensimmäinen kosketukseni Turkuun oli kauan sitten luokkaretkellä, jolloin kävimme myös tuolla Samppalinnan mäellä.

    VastaaPoista
  8. Kiitos näistä Turun kukkuloiden esittelyistä : )
    Upea tuo räystään maalaus! Sitä välillä yllättyy, mitä kaikkea kaunista rakennusten yläosissa onkaan...

    VastaaPoista
  9. Harakka,
    Toivottavasti näet Turkua eri tavalla, kun tulet seuraavalla kerralla tänne. Ainakin nuo maamerkit tuulimylly, tähtitorni, Kakola, Taidemuseo ovat mielenkiintoisia kiinnekohtia.

    Sirkka,
    Minä myös katselen Turkua joka päivä edelleen ihastellen ja kaikkina vuodenaikoina.

    sariw,
    Täällä on paljon kauniita rakennuksia hienoine yksityiskohtineen. Pitäisi "" rakennusten historiatkin.

    VastaaPoista
  10. Kiitos tästä mukavasta Turku kierroksesta jälleen. Taas lisääntyi vierailtujen paikkojen taustatietous.

    VastaaPoista
  11. lepis,
    Kiitos ja tervetuloa Turkuun.

    VastaaPoista
  12. Aika pitkä lenkki :) Puut on hianoja.

    VastaaPoista
  13. Kiitos kaupunkikierroksesta! Kyllä tuollaisessa kaupungissa kelpaa!

    VastaaPoista
  14. Siitä taitaa olla pian 10 vuotta, kun Turussa käydessä kävin Samppalinnanmäellä kävelemässä. Nytpä pääsin sinne taas ja sain historiatietoa. Hieno kierros!

    VastaaPoista
  15. isopeikko,
    Mutta lenkki teki oikein hyvää, luultavasti kiloja karisi.

    Rita,
    Tämä on kaunis kaupunki.

    Famu falsetissa,
    Mukava, että kävit kierroksellani.

    VastaaPoista
  16. Olen niin innokkaasti istunut sukkia kutomassa, että blogivierailutkin ovat joutuneet odottamaan.
    Kauniita Turku-kuvia. Toivon mukaan huomenna olen siellä. :)

    VastaaPoista
  17. Hienoja kuvia kauniista kaupungista, kiitos opastetusta kierroksesta:)

    VastaaPoista
  18. Unelma,
    Siis huomenna torstaina täällä Turussa. Olen päivän töissä, mutta hegessä kuljen mukanasi.

    Inkivääri,
    Kiitos, että kuljit jalanjäljissäni Samppalinnanmäellä.

    VastaaPoista
  19. Hei,

    toivottavasti huomaat kommenttini vanhaan tekstiin: Samppalinnan maauimala ei Wikipedian tekstistä huolimatta ole Erik Bryggmanin suunnittelema, vaan Turun silloisen kaupunginarkkitehdin Abel Sandelinin. Olen yrittänyt korjata tätä Wikipediaan, mutta ylläpito ei anna muokata kohtaa. Lähteenä käytetyssä Turun Sanomien tekstissä on yksinkertaisesti virhe.

    VastaaPoista
  20. Hello. I am an international students who is trying to find the information about Samppalinna hill for my report, but I can't understand Finnish. Could someone please help me to understand this article? Thank you very much!

    VastaaPoista