lauantai 10. tammikuuta 2009

Lukemattomia kirjoja

Kirjahyllyssämme on lukemattomia kirjoja. Tarkoitan, että en ole lukenut aivan kaikkia kirjoja. En ole myöskään ostanut itse näitä kirjoja, ne ovat ilmestyneet hyllyyn erilaisten kanavien kautta ja vaihtareina. Osa on odottanut lukemista jo jonkin aikaa jopa vuosia. Joulunaikana voikin kuluttaa aikaa - lukemalla.

Pengoin hyllyä ja valitsin luettavaksi kirjan, Jorge Ibarguengoitia: Kuolleet tytöt, suomentanut 1984 Matti Brotherus.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat Meksikoon 1960-luvulle ja se kertoo ilotalon emäntien ja ilotyttöjen traagisista kohtaloista päättyen oikeuskäsittelyihin, joissa selvitetään kuolleiden tyttöjen elämän päättäneitä murhia. Vaikka tapahtuma-alueena ovat ilotalot, kirjassa ei ole seksiä eikä pornoa.

Mielenkiintoinen kirja, joka kuljettaa viisikymmentä vuotta ajassa taaksepäin.
Kirjan ensilehdellä kerrotaan; Jotkut tässä kerrottavista tapahtumista ovat todellisia. Kaikki henkilöt ovat kuvitteellisia.
Lukukokemuksena kirja on kiehtova ja mieleenpainuva. Kun kirjoitan tätä, piirtyvät kirjan henkilöt, tapahtumat, talot ja paikat elävästi eteeni. Kirjan tarinat toteutuvat edelleenkin eri puolilla maailmaa. Näiden naisten kohtalot toistuvat nyt raaistuneempina. Miehet ovat tulleet mukaan bisnekseen parittajina ja julmureina.

Lainaus kirjan takakannesta kertoo kirjailijasta näin.
Jorge Ibarguengoitia syntyi vuonna 1928 Guajuanatossa Keski-Meksikossa ja kuoli tapaturmaisesti 1983. Hän toimi opettajana, kääntäjänä ja lehtimiehenä ja julkaisi lukuisia romaaneja ja näytelmiä, jotka ovat hyvin suosittuja ja arvostettuja hänen kotimaassaan. Ibarguengoitia luettiin viime vuosikymmenen aikana espanjankielisen kirjallisuuden merkittävimpiin nimiin ja ensimmäiset hänen teoksistaan (mm 1977 julkaistu Kuolleet tytöt) käännettiin englanniksi vuonna 1983.

Nyt on loppusuoralla Jay McInerney Manhattanin valot. Katsotaan ja luetaan miten toimittajan elämänvaiheet soljuvat.

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta ,jossa hyvä tarina.Yleensäkin pidän latinalais amerikkalaisten kirjallisuudesta. Ja mullakin on hyllyssä aika monta lukematonta kirjaa.....

    VastaaPoista
  2. Hyllyn lukemattomat kirjat ovatkin oiva reservi. Kun aikaa on niin ei muutakuin käden ojennus, niin saa ajan täyttymään.

    VastaaPoista
  3. Heh, usein olen naurahtanut lauseenkukkasen, että minulla on lukemattomia lukemattomia kirjoja :)

    Kirjakaupan alemainos käsissä huokailin miehelle ääneen, että sitten minä luen paljon kirjoja, kun lapset on vähän isompia ja pärjäävät itsekseen enemmän. Sitten varmaan pitää lopulta tarttua myös niihin lukemattomiin :)

    Mantsurian kanditaatti oli tosi hyvä elokuva! Onneksi valvoin ja pysyin blogien sijasta tv:n ääressä lopputeksteihin asti minäkin :)

    VastaaPoista
  4. Tanya,
    Samat sanat, lukemattomia kirjoja on kahden merkityksen sanapari. Vasta jatko paljastaa mistä on kyse.

    Kirjojen lukeminen on minulla jaksoina, päräytän muutaman kirjan ja sitten taas on taukoa. Aina tilanteen mukaan.

    Juu pidin myös elokuvasta.

    VastaaPoista
  5. les paysages de neige, c'est toujours aussi feerique

    VastaaPoista