maanantai 12. tammikuuta 2009

Aamiainen ostosparatiisissa

Kiikun kaakun jaksoin aamulla odottaa aamiaista, joka nautittaisiin ostosparatiisissa. Olimme ajatelleet, että kahden euron aamiainen pitää toteuttaa jonain aamuna. Tietenkin siihen pitää olla aikaa. Eikä auton renkaita kuluteta tarpeettomasti ellei ole myös todellisia ostoaikeita. Tässä ostosparatiisissa saa myös säästää selvää rahaa - ostamalla. Se on jo jotain säästäen aamiaisella.

Aamu oli harmaa ja sateinen, lumesta ei ole enää jäljellä mitään. Ensimmäisissä liikennevaloissa meille töötättiin, emme lähteneet tarpeeksi nopeasti liikkeelle vihreän syttyessä. Koska valkoisen mersun kuljettaja halusi olla kaksi sekuntia nopeammin perillä kuin me, heilautin hänelle iloisesti kättä kuin onnea toivottaen.

Tästä muistui mieleen heti vastaava tapaus vuosia sitten, jonka kertoi taksinkuljettaja. Hän tiesi, että Kulosaaren sillan jälkeen on ajonopeusratsia. Taksithan ovat tunnetusti tietotoimistoja.
Niinpä ajoin tavallista hiljaisemmin. Huomasin, että takana kyttäili kuumeisesti valkoinen mersu. Tuliset hiilet polttelivat mersun rattaita. Manaukset kuuluivat melkein taksiin saakka. Vihdoin mersu pääsi ohi ja vauhkona kirmasi eteenpäin kaasuttaen kuin viimeistä päivää. Jonkin ajan kuluttua ohitin ratsiapaikan ja kukas siellä olikaan, valkoinen mersu. Poliisit kirjoittelivat sakkolappua, kun köröttelin ohi. Nostin hymyillen kättä mersun kuljettajalle.
Aika on rahaa ajattelin kuultuani tarinan. Tosin tässä tapauksessa hieman toisin päin, ei säästäen vaan menettäen.

Ostosparatiisissa suunnistimme aamiaiselle. Ensin ihastelimme mahtavia katka- ja lohivoileipiä, suklaaleivoksia ja juustokakkuja. Hetken jo kuvittelin, että tästähän syntyy mukava aamiainen.

Mutta meidän aamiaisemme oli keskimmäisessä tarjoilutiskissä. Kahdella eurolla sämpylää, juustoa, kinkkua, kananmunaa, puuroa, kahvia tai teetä. Mehu, se maksaa 0,50 €. Valitsin joka laatua, myös molempaa leipälajia. Kananmunat olivat aika pieniä, mutta puuro oli luomupuuroa.
Kassalla, kaksi aamiaista kuusi euroa, olkaa hyvä.
Eikös vain kaksi per annos, sanon. Teillä on mehu ja kaksi leipäannosta, niistä tulee euro lisää.
No niin, eipä kannata tinkiä, ajattelen. Pitikö sitä olla ahne, yksi leipä olisi riittänyt ja vesi mehun asemasta.
Kahvi oli todella hyvää. Ilmankos, vastajauhetuista pavuista keitettyä, ei seisonutta ja kitkerää.
Toiseksi parasta oli luomupuuro. Kananmunaa en jaksanut syödä, sujautin sen vaivihkaa laukkuuni, kuten saksalaisilla on tapana. Syön sitten kotona ja arvioin pienen munan maun.

Mietin kotimatkalla, että onko kolmen euron aamiainen halpa. Sehän olisi kymmenen vuotta sitten ollut 18 markkaa. Kylläpä kuulostaakin kalliilta.
Sain mitä olin hakemassa, lasikuvullisen, jalallisen kakkulautasen ja impulssiostoksena portugalilaisen valkoisen uunivadin.
Kotimatkalla säästettiin vielä lisää. Bensalitra oli seudun toiseksi halvinta 1,119 euroa litra. Kiikun kaakun säästön puolella ollaan. Vai miten se nyt on.

Pakinaperjantain 111. haaste on sauna. Tämä pakina menee kiikun kaakun, aikaisempi haaste,
saunan puolelle, sillä aloitin ensimmäisen pakinani aamulla saunassa aamiaista ajatellen.

28 kommenttia:

 1. Hauska tarina. Varsinkin tuo kananmunan sujauttaminen taskuun..

  On se kolmekin euroa siinä mielessä edullinen aamupala, että kahvilassa sillä saa nippanappa pelkän kahvin. Pullaa ei saa enää kaveriksi.

  Joskus kauan sitten kun mulla ei ollut vielä lapsia ja seurustelin lasteni isän kanssa, kävimme silloin tällöin kaupunkimme hotellien puffetaamupalalla. Ne maksoivat silloin markka-aikaan noin 29-39 markkaa. Eli halpoja olivat.

  Nyt en ole vuosiin harrastanut enää aamupaloja hotelleissa, siis ilman yöpymistä. Taitavat maksaa halvimmillaan 10 euroa/puffet. Onko kellään tietoa?
  Joskus olisi ihan mennä hotelliin aamupalalle. Herätä aikaisin joku sunnuntaiaamu ja kävellä läheiseen hotelliin aamupalalle..

  VastaaPoista
 2. Hello I really like your blog, I would like a link exchange with you, I insert your blog to my favorite blogs ;)

  the address of my blog is: http://marcocrupifoto.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Aamiainen ulkona on aina houkuttelevampi vaihtoehto kuin kotona. Näköjään jopa puuro voi olla parempaa. Kokeilin kerran niitä kehumiasi Ikean lihapullia ja ne todentotta olivat hyviä!

  VastaaPoista
 4. Niinpä niin... =)
  Miekin sorruin kerran tuohon Ikean epäluotettavaan mainontaan... =)

  Kaikki on laskettu tarkasti.
  Voit ottaa vain himpun sitä ja tätä, kaikki muu menee yli saldon...

  Mää kierrän muutenkin tuon firman kaukaa.

  Mutta annan toki muiden tehdä siellä ostoksiaan.
  En kytkeydy kahleilla postille,
  asiakkaita estelemään... ;D

  VastaaPoista
 5. Hauska tuo taksitarina! Minäkin kesällä Espoon Ikeassa otin aamiaisen ja itse asiassa ihastelin sitä halpuutta, koska ulkona syöty aamiainen on paljon kalliimpi muualla.Söin vain sen puuron ja otin kahvin, ihan ok oli.Täälläkin on Ikeassa aamiainen,mutta taisi olla kalliimpi ja erilainen ainakin, siihen taisi kuulua salaatti.Mutta täällä Ikeassa on aina niin kamala väenpaljous,ettei siellä viitsi aamiaiselle pysähtyä.

  VastaaPoista
 6. Sooloilija,
  Muistelinkin, että mitä ne hotelliaamiaiset oiken maksaat ja halpahan tuo Ikean on. Tosin siitä puuttuivat vihannekset ja hedelmät.
  En ole syönyt Suomessa hotelleissa pelkkää aamiaista muutamaan vuoteen, joten hintatasoa en tiedä. Yöpymiseen kuuluu aamiainen.

  VastaaPoista
 7. Marco Crupi,
  Thanks for visiting my blog.

  You have nice pics in your blog.
  Okey, you can do it, a link.

  VastaaPoista
 8. katriina,
  Kyllä aamiainen valmiina maistuu ihan hyvälle.

  Hallatar,
  Kyllä Ikeassa tekee oivia ostoksiakin, mutta siellä täytyy pitää maltti tallella eikä sortua tarpeettomaan tai huonolaatuiseen.

  VastaaPoista
 9. Yaelian,
  Nyt Ikeassa oli hiljaisen väljää, sopivaa juuri aamiaiselle.

  VastaaPoista
 10. Aika on käänteistä rahaa, kysy vaikka laukussasi lymyilevältä munakellolta!

  Ja hyvinhän tää sopii, onhan Ikea joskus melkoinen sauna!

  VastaaPoista
 11. Olemme käyneet samassa paikassa lounaalla. Siellä on todella edullisia lounasannoksia. Minäkin saan yleensä jotain, vaikka tarvitsen gluteenittoman ja maidottoman annoksen. Mutta herkkuja on sivuseinät pullollaan. Saan niistäkin yhden - rahalla.

  Hauskasti kerrottu. Mitä sen niin on väliä, missä kuumassa paikassa käy. Tuohan on vielä aika kuuma, kun vasta hiljan tuli Turkuun ;-)

  VastaaPoista
 12. Olihan siinä opinsaunakin kun opit että kaikki pienet lisät laskutetaan erikseen :)

  VastaaPoista
 13. Allyalias,
  Käänteistä rahaa, sitä siitä ajan säästämisestä joskus saa.

  Nyt oli Ikeassa hieman vähemmän löylyä, sai tutkailla leppoisasti.

  Uuna,
  Juu ihan mukavanmakuista ruokaa siellä on, sanotaanko että rahalla saa vastinetta, mitä ei kaikissa ruokapaikoissa todellakaan saa.

  Ikea on Raisiossa, se taisi olla Turulle kova pala, kun rahavirrat menevät naapurikaupunkiin, kuten Myllynkin.

  VastaaPoista
 14. isopeikko,
  oppia kaikki ja jälkiviisautta, jos seuraavalla kerralla niin muistaa.

  VastaaPoista
 15. Mua nauratti tuo kananmunan laukkuun laittaminen ja myohemmin sen maun arvostelu ;D

  En ole koskaan kaynyt Ikeassa aamiaisella, syon siella aina lihapullat (mutta ma kaynkin siella vaan kerran 2 vuodessa).
  Meilla aamiaiset ovat paikasta riippuen siina $10/henki.

  VastaaPoista
 16. Jopas. Toi on just tota mua ärsyttävään asiakaspalvelua, että mainostetaan kahden euron aamupalaa, joka sitten maksaakin kolme euroa. Oikeus olisi tässä kohtaa ollut kyllä sinun puolellasi, koska ei noin saa mainostaa, jos hinta ei täsmää kassalla. Tuommoiset leipäannosjutut on ihan kukkua, ne ymmärtää ehkä lounaspuffetissa jossa on määritelty leipäannos, mutta aamupalaksihan syödään leipää, ja tuoremehuhan on ihan itsestään selvä juttu aamupalalla myös! Jos niistä peritään lisähintaa, niin sen pitää olla selkeästi esillä. Ihan törkeetä vedätystä! Anteeksi jos kiihdyn, olen työskennellyt asiakaspalvelutyössä keittiöalalla, ja jostain syystä mua on aina siepannut tommoset infokatkokset jotka asiakas joutuu maksamaan vaikkei pitäisi. Ne on kiusallisia niin asiakaspalvelijan kuin asiakkaan näkökulmasta, ja ne vois välttää niin pienellä jutulla. Mutta jos mainostetaan kahden euron aamiaisbuffettia, ja buffetissahan saa ottaa yleensä lautasen täyteen tavaraa, niin silloin sen pitää myös maksaa kaksi euroa. piste! :)
  Ei sen puoleen, kolme euroa taitaa muuten olla aamiaisesta ihan yleinen hinta, nykyään kolme euroa on paljon pienempi raha kuin 18 markkaa aikoinaan. sen verran maksaa pelkkä kahvi ja sämpylä huoltoasemalla nykyään.

  Noi mersu ja pemarikuskit on ilmiö. Niillä ei yleensä "toimi" vilkut ollenkaan, ja jostaoin kumman syystä tuntuu, että niiden kuskit kokevat olevansa jotenin muita parempia ja etuoikeutettuja huonoon liikennekäyttäytymiseen. Mikähän siinäkin on?

  Hyvä pakina!

  VastaaPoista
 17. Susa,
  Kananmuna kuuli aamiaisen hintaan. Eihän sen ole sitten väliä miten sen kotiin kantaa. Tuon maun maistelu oli sitä minun huumoriani. Selvisi muuten Polkkapossun blogin infon avulla, että munan numerosarja alkaa kakkosella eli kyseessä on lattiakanala. mistä munat ovat tulleet (ei siis mikään häkkikanala)

  Ikean lihapullat ovatkin oikeita klassikoita.

  VastaaPoista
 18. laura,
  Pitää hieman puolustaa Ikean markkinointia tässä tapauksessa. Mehun kohdalla oli kyltti 0,50 € se oli tiedossa. Tietenkään en spontaanina ja nälkäisenä jaksanut lukea isoja plakaatteja tarjoilutiskin yllä, siinä oli rahvaanomaisesti lueteltu mitä saa ottaa kahteen euroon. Käsitin vain, että buffee on kuten ymmärretään.
  Oma vika.
  Plussaa oli se, että Ikea tarjosi sen toisen kahvikupillisen eli santsauskupin.

  Kaaharit minuakin joskus ärsyttävät ja tööttöilijät.

  VastaaPoista
 19. Oikein hyvä ja informatiivinen saunatarina :) Kyllä Ikeassa välillä hikeä pukkaa ihan kiitettävästi. Sinä sitten osaat olla niin herkullisen yksityiskohtainen, pienestä munastakin löytyy jutun juurta. Niiden numerosarjoista en ollut tietoinen ollenkaan, mutta nytpä olen.
  Ikea on muuten rynnimässä tännekin, odotetaan mielenkiinnolla miten onnistuvat täkäläisessä kulttuurissa.

  VastaaPoista
 20. Sirokko,
  Pakinaa pukkaa helposti näistä arkipäivän asioista.

  Nyt otinkin päämääräkseni runotorstain lisäksi perjantaipakinan.
  Saas nähdä kuis menee.

  VastaaPoista
 21. En ole kertaakaan käynyt Ikeassa - olenkohan jostain paitsi?
  Mainota kerrontaa.
  Itse olen kerran automatkalla poikennut huotoaseman aamupuurolle, kun mainosti aamupuuro ja lasillinen maitoa/1markka! Hyvääkin oli. Ehkei kannattanut, kun seuraava vuonna ei enää ollutkaan tarjolla.

  VastaaPoista
 22. Olen kerran syönyt IKEAn lihapullia ja nam kuinka olivat hyviä. Samoin pitkillä junamatkoilla palkitsen itseni nauttimalla elämästä ja syön ravintolavaunussa VR:n klassikkolihapullia. Hyviltä maistuvat maisemien vaihtuessa silmissä.

  Hyvä pakina. Kritiikilläsi on perustetta.

  Vanhaa markkaa ikävöin varmaan niin kauan kuin elän. Kas kun kodinkoneliike Markantalo ei ole vaihtanut nimeään. Onkohan siellä käypänä valuuttana edelleen markka ;) Taidan kaivaa sukanvarttani ja lähteä mummonmarkkoineni jääkaappiostoksille Markantaloon.

  Kiva kun pakiset pakinaperjantaissa!

  VastaaPoista
 23. Hauska tarina. Tulin oikein hyvälle tuulelle! Kiitos!

  VastaaPoista
 24. aimarii,
  no ei siinä nyt vahinkoa ole tullut, jos et ole käynyt.
  Mutta astioita ja kattiloita olen ostanut ja nyt tuon lasikuvullisen jalallisen kakkuvadin ja n kaksi euroa maksaneen uunivadin.
  Ostan pikkiriikkisestä ruokapuodista hyvää juustoa, kalasäilykkeitä ja mielestäni parasta metwurstia (mustaa)

  VastaaPoista
 25. lastu,
  Minäkin pidän niistä lihapullista ja siellä Ikeassa vastavalmistetuista. Ostin pakastepullia, mutta ne eivät olleetkaan enää niin hyviä.

  Juu päätin nyt kertoa perjantaina pakinan.

  VastaaPoista
 26. tuike,
  kiitos sanoistasi.
  Mitäs jos ottaisit osaa runo/valokuvatorstaihin ja perjantaipakinointiin.
  Luulisin, että ne sopisivat sinulle mainiosti.

  VastaaPoista
 27. Onhan se kiva päästä juomaan jonkun muun keittämää kahvia ja kananmunaa eli sinällään ei ole kallista. Meillä vaan, kun tuo Ikea on ihan väärällä puolella kaupunkia, en voi lähteä liikkeelle ennen kuin olen syönyt aamiaista. Paha juttu.

  VastaaPoista
 28. Moninainen,
  Voihan sitä tellätä itsensä sinne heti aamusta ja tietenkin kannattaa olla ostotuulella eli hyödyntää käynti ja tarpeeseen menevät ostot samalla.

  VastaaPoista