tiistai 9. syyskuuta 2008

Positano - Amalfi - Ravello

Amalfin rannikko on jyrkkää vuoristoa. Pikkukaupungit ja -kylät ovat asettuneet vuorien rinteille ja laaksoihin. Portaita on paljon kiivettävänä laakson pohjalta ylös vuorten rinteille, joilta huikeat näkymät siintävät kauas meren ulapalle. Postitano on yksi Italian kauneimmista pikkukaupungeista. Se on suojeltu kohde Unescon Maailman perintölistalla.
Maailmankuulut filmitähdet, poliitikot ja taiteilijat ovat löytäneet täältä meren ääreltä rentouttavia lomanviettopaikkoja. Ylellisiä huviloita ja hotelleja kätketyy tänne Postitanoon ja Amalfiin. Hotellilomaa ovat olleet viettämässä rakastavaiset Brad Pitt ja Angelina Jolie. Poliitikoista Silvio Berlusconi ja Gerdhar Schröder ovat levänneet kallionkielekkeellä huippuluokan hotellissa. Roger Mooren upea terrakotan värinen huvila sijaitsee aivan rannan tuntumassa, sen eteen on helppo ankkuroida jahtialus.
Näissä vanhoissa pikkukaupungeissa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt.

Amalfi on kaupunki, joka on kuuluisa paperistaan. Lumpuista on tehty paperia lähes ajanlaskumme alusta lähtien. Sama perinne jatkuu edelleen La Scuderia del Duca-tehdas valmistaa edelleen paperia lumpuista vanhojen menetelmien mukaan. Paperikaupassa kannatti käydä. Sieltä löytyi vanhojen valokuvien mukaan painettuja kortteja, käsintehtyä lumppupaperia, kirjoja ja monenlaisia paperituotteita. Niitä valikoin kotiinvietäväksi.

Ennen Amalfin keskustaa pysähdyttiin perinteikkääseen keramiikkatehtaseen. Siellä on värikästä italiaista keramiikkaa. Ostin sitruunoilla koristellun vadin Ceramiche Piccadillysta. Kuvassa näette ostokseni.

Ravellon kylän keskusta on näin pieni ja rauhallinen. Muutaman rakennuksen ympäröimä tori, jota varjostavat pinjamännyt. Aurinkovarjojen alla on rentouttavaa siemailla kylmää valkoviiniä tai muhevaa cappucinoa.

Ruokaravintolamme ulkoseinää koristivat vrikkäät laatat, joiden tekstien merkitys jäi minulle hämäräksi. Olisiko merkittäville kävijöille lätkäisty omat laatat seinään.

Teollisuutta ei täällä Napolinlahden eteläisellä rannikolla sanottavasti ole. Matkailu ja turismi ovat suuria työllistäjiä. Maaseudulla kasvatetaan oliiveja ja sitruunaa. Oliivit olivat kypsymisvaiheessa. Puiden alle viritetyt verkot vain levitetään auki ja kypsyneet oliivit ravistellaan verkkoihin. Sitruunalehtoja oli kaikkialla. Osa sadosta on jo korjattu. Sitruunoista tehdään likööriä, marmeladeja, saippuaa. Kotiin toin Limonello- ja Crema di Limoni-likööriä.

Tulomatkalla ohitimme Pompeijin rauniokaupungin ja taakse jäi myös Vesuvius. Ennen Sorrentoa piti ikuistaa korkealta vuoristotieltä vielä näkymä tähän lomakaupunkiimme.

10 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia ja kauniita maisemia:) Ja kaunis on myös tuo ostamasi vati, pidän sitruunateemasta!

  VastaaPoista
 2. Oi! =D

  Ihania, tuttuja ja rakkaita maisemia...

  VastaaPoista
 3. Kaunis kaupunki rinteellä. Polveni eivät oikein tykkäisi mutta mieleni ja silmäni kyllä.

  Ja aah, käsintehtyä paperia. Siitä pitäisin, ja vadistasi myös.

  VastaaPoista
 4. yaelian
  mukava muistella täällä syksysateessa noita lämpimiä maisemia

  VastaaPoista
 5. hallatar
  Ne ovat todella huikaisevia

  leijonainen,
  se paperikauppa oli mukavan tunnelmallinen vähän hämyinen ja paperi vastustamatonta
  Hyvää malausalustaa

  VastaaPoista
 6. Maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita. Ravelloa kauniimpaa paikkaa meren rannalla en ole nähnyt, pinjamännyt kehystävät maisemia upeasti. Kaunis tuo ostamasi sitruunakulho!

  VastaaPoista
 7. Voi että on kaunista - tuonne pitäisi ehdottomasti päästä! Napoliahan me viime keväänä suunniteltiin, mutta se jäteonkelma vähän pelätti... Tuolla ei tainnut olla siitä tietoa?

  VastaaPoista
 8. katriina,
  ravellosta pidin minäkin se oli pieni ja intiimi leppoisa paikka levätä.

  VastaaPoista
 9. inkivääri,
  napolissa ei näkynyt enää sitä jäteongelmaa, mutta en haluaisi lomakohteeksi napolia, on se senverran rähjäisen näköinen ja joihinkin kaupunginosiin ei turistien suositella menevän.

  Sensijaan kaikki nuo pikkukaupungit sorrento mukaanlukien ovat leppoisia ja kauniita lomanviettopaikkoja.

  VastaaPoista