sunnuntai 29. heinäkuuta 2007

Lihapullia ja kerroskiisseliä


Lihapullia valmistetaan lähes jokaisessa suomalaisessa keittiössä. Otsikon kuvan Äidin jauhelihakirja vuodelta 1970 on hyllyssäni. Se on käännetty ruotsalaisesta Mammas köttbullar-kirjasta.

Kirjassa kerrotaan, että Amerikassakin on ryhdytty pohjoismaisten lihapullien tapaan valmistamaan lihapyöryköitä. Unelma äidin lihapullista, maailman parhaista, on meille jokaiselle tuttu. Lihapullat näyttävät kaikki samanlaisilta, joten niiden tulisi maistuakin samanlaisilta. Jokaisella ruuanlaittajalla on kuitenkin oma, salainen ohjeensa, jota toisen
on vaikea jäljitellä
.
Mikä ne sitten erottaa toisistaan, vaikka jokaisella kerralla käytettäisiin samat ainemäärät ? Ehkä aineiden käsittely, maustaminen ja mureketaikinan sekoittaminen ovat vaikuttavia tekijöitä.

Aion paljastaa tässä blogissa salaisen lihapulla-ohjeeni. Olen kehittänyt sen keittiössäni parisen vuotta sitten. Lopputulos on maisteltu ja testattu arvovaltaisen koti- ja vierasraadin avulla moneen kertaan. Lihapullat ovat saaneet raadeilta kiitettävät arvosanat. Ohjetta ei ole aikaisemmin kirjoitettu kirjalliseen muotoon, vaan ohje on ollut muistissa tekijän päässä.

Arleenan lihapullat


















1 kg naudan jauhelihaa, sekoitetaan kulhossa lusikalla
2 tl suolaa lisätään ja pyöräytetään jauhelihan sekaan
1 kananmuna vatkataan lasissa ja sekoitetaan jauhelihaan
4 kpl ruisnäkkäriä murustetaan kaulimen avulla esim pakastepussissa hienoksi
1 dl kermaa ja 1 dl vettä sekoitetaan ja ruismuruste lisätään turpoamaan nesteeseen ja sekoitetaan jauhelihaseoksen joukkoon
2 tl maustepippuria
2 tl paprikajauhetta
Jauhelihaseos sekoitetaan käsin tasaiseksi taikinaksi

Jauhelihataikinasta pyöritellään noin 25 kpl lihapullia, jotka paistetaan kypsiksi pienessä määrässä voita.

Tarkkaavaiset lukijat ihmettelivät, että unohdinko sipulin pois. En lisää sipulia taikinaan, jotta lihapullat pysyvät paistamisen aikana tiiviinä. Toinen syy on se, että meillä on pari vierasta, jotka eivät halua sipulia lihapullissa. Kuullotan sipulirenkaat pannulla ja tarjoan ne lihapullien seuraksi erikseen niitä haluaville.

Kastike lihapullille

Paistinpannun huuhdeliemi siivilöidään osaksi kastikepohjaa. Kastikkeeksi käyvät hyväksi havaitut joko Pirkan tai Blå Bandin kermakastikkeet. Lopuksi kastike terästetään lisäämällä siihen pippurituorejuustoa, sopiva määrä. Kastike tarjotaan erikseen, lihapullia ei sekoiteta kastikkeeseen.
Toinen tapa kastikkeeksi, kuullotetaan hetki vehnäjauhoja voissa ja lisätään nesteeksi kasvislientä, maustetaan mustapippurilla ja lorauksella kermaa.

Lihapullat tarjotaan keitettyjen perunoiden, perunamuusin tai pastan kanssa. Alkuruuaksi ennen lihapullia sopii Kasvimaan salaatti.

Lihapulla-aterian jälkiruuaksi sopii kiisseli perinteisen ohjeen mukaan.
Käytettävät marjat valitaan sesongin ja kulloisenkin pakastevaraston mukaan.

Arleenan kerroskiisseli















Marjakiisseli

7 dl vettä
5 dl mustaherukoita, keitetään mehupohjaksi, marjakuoret siivilöidään ja lisätään
1 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja sekoitetaan tilkkaan kylmää vettä ja norotetaan mehun joukkoon, annetaan pulpahtaa muutaman kerran, joukkoon kaadetaan tuoreita tai pakastettuja marjoja
5 dl mansikoita ja 3 dl vadelmia.
Tarvittaessa lisätään sokeria. Annetaan kiehahtaa ja kaadetaan kulhoon.

Maitokiisseli

5 dl rasvatonta maitoa, joukkoon sekoitetaan
4 rkl maissitärkkelysjauhoja
Kuumennetaan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja annetaan kiehua hiljalleen
3 minuuttia
Kiisselikattila nostetaan kylmään veteen jäähtymään.
Kylmä kiisseli maustetaan, 1/2 dl sokeria ja 2 tl vaniljasokeria.

Kun marjakiisseli on kokonaan jäähtynyt, kaadetaan maitokiisseli päälle.
Kiisselit voi myös kerrostaa kulhoon tai annoskulhoihin.

2 kommenttia:

  1. Vau, kuulostaa mielenkiintoiselta tuo salainen (tai siis nyt jo julkinen) lihapullareseptisi: eipä ole aiemmin tullut vastaan ohjetta, jossa käytettäisiin näkkäreitä. Kiva idea! Meilläkin tehdään tänään ruokaa jauhelihasta, mutta tällä kertaa jotakin ihan muuta kuin palleroita, vaikka nekin olivat harkinnassa.

    Tekemäsi kerroskiisseli näyttää oikein hyvältä! Sitäkin on pitänyt kokeilemani jo monta kertaa, mutta en ole edelleenkään saanut aikaiseksi. Ehkä teen kiisseliä joskus lähitulevaisuudessa, kun nyt ystävällisesti taas palautit asian mieleeni :-)

    VastaaPoista
  2. No niin, tulinkin sitten jo tänään tehneeksi kerroskiisseliä - tosin koko lailla eri aineksista kuin sinä. Ihan makoisaa tuli onneksi minunkin versiostani :-)

    VastaaPoista