torstai 26. heinäkuuta 2007

Kesäretki

Suomalaista koivumetsää, suurenna kuva
Tänään, aurinkoisena päivänä, on nautittava retkeillen kesästä. Suunnittelin retken Kemiöön, pääkohteena Westersin puutarha, mutta löytyihän samalla muutakin ennennäkemätöntä. Ajoimme Westersiin Kuninkaantietä, jolta käännyimme Sauvo-Kemiö-tielle.

Sauvo on kumpuileva ja vehmas maatalouspitäjä, vilja- ja juurespellot vilistivät molemmin puolin tietä. Ojanpientareet kirjavana nauhana luonnonkukkia täynnä, horsmaa, ohdaketta, kaislaa, kissankelloja, tädykkeitä, siankärsämöitä, keltamoa, kultapiiskuja. Äkkiä keskeltä niittyä sojotti kyltti, Myytävänä lampaantaljoja. Kohta kyltin jälkeen aukeni laidunniitty, jossa kymmenpäinen lammaskatras lounasti. Tullessa otan kuvan lampaista, ajattelin. Terästin katsettani erikoisesti esiinputkahtaviin kyltteihin. Myytävänä kananmunia, vapaan kanan munia, polttopuita ja kylttiohjaus kyläkauppaan, kirppis- kylttejä puolen tusinan verran.

Ohitimme Kemiön komean kivikirkon ja kiemurtelevaa kylätietä saavuimme Westersiin. Matkalla huomasin Godby Galleria-kyltin, johon poikettaisiin tulomatkalla.

Puutarha oli pienehkö, hedelmäpuita, kukkia, kasviksia ja vihanneksia. Hyötytarha ja kukkatarha yhdessä.
Kiertelin gallerian ja pienen myymälän. Joimme kahvit porkkanakakun kera. Lämpimät, kesäiset lapsuusmuistot tulvahtivat esiin tallivinttiä ja puutarhaa kiertäessä. Olin äskettäin kiertänyt lapsuuskotini tienoot, kaikki rakennuksethan ovat sieltä jo poissa. Vain muistot ja maisemat tallella.  


Godbyn tallin vintillä oli galleria. Katsoimme myös vanhan 1600-luvulta olevan syytinkituvan sisälle, joka tosin oli osittain 1970-luvulla pilattu, mutta kalustus on vanhaa ja nostalgista. Päärakennuksen terassi kukkatarhoineen viestitti vanhaa kartanotunnelmaa.

Kuvaa lampaista ei kotimatkalla saatu, oli lampaiden päiväunien aika ja koko katras näytti nukkuvan lampolan pihatossa kaukana maantieltä, emme häirinneet niitä.
Karuna
13 km luki kyltissä, päätimme poiketa sinne. Karunan vanha puukirkko on siirretty Seurasaareen, mutta Karunan kivikirkko on myös näkemisen arvoinen.
Harmaasta graniitista tehty kirkko sijaitsee aivan meren rannalla. Eipä voisi kauniimpaa paikkaa kirkolle olla kuin kallioinen merenranta. Kirkkotontin kupeessa seisoi punainen, valkoisin vinoruutu-ikkunoin varustettu pieni rakennus. Se oli ollut aikoinaan ruotsalainen kansakoulu.

Karunan peltoaukeat, punaiset kalastajamökit ja satumaiset metsätiet kylpivät kesäisessä auringonpaisteessa, tuntui kuin aika olisi hetkeksi pysähtynyt.
Tämä uinuva hetki kesäpäivää jäi mieleeni kuin lapsuuden huolettomat lämpimät kesäpäivät.

On onni olla suomalainen.

3 kommenttia:

 1. Ihania paikkoja löysit juuri kulkemaltamme reitiltä. Meillä kun mentiin alle kolme-vuotiaan ehdoilla niin ei voitu niin paljon koluta äitin mielestä kivoja paikkoja :)

  Pidin paljon Westersistä. Ei tarvi olla niin suurta ollakseen hurmaavaa ja tunnelmallista.

  VastaaPoista
 2. Westers on suorastaan jumalallinen paikka ja pieneys tekee myös intiimiyden tunnun. Upea kesäretki teillä.

  VastaaPoista
 3. Olen kanssanne samaa mieltä. Kodikas, rehevä ja ajatonta perinteikästä henkivä paikka Westers on.

  Tunnen jopa tuoksun, kun ajattelen Westersiä syksyllä, omenahillon purkitusta, kukkien ja yrttien kuivausta.

  Kiitos teille kommenteistanne.

  VastaaPoista