keskiviikko 4. heinäkuuta 2007

Kukkia ja kanaa



Pihalta ja sieltä muutaman askeleen päästä poimin maljakkoon hansaruusuja ja väinönputkea. Ovat juuri nyt ajankohtaisia, niistä saa muutakin kuin silmäniloa. Kuivatut hansaruusun kukan terälehdet levittävät mietoa tuoksua huoneeseen.
Potpuri eli kuivakukkasekoitus näyttää kauniilta pienessä lasimaljakossa. Kuivatut terälehdet sopivat salaatteihin ja kakkujen koristeeksi. Voipa ne sokeroida, sivellään ensin valkuaisvaahdolla ja kieritellään sokerissa ja kuivataan, nautitaan juomien ja syötävien kera.
Väinönputki sopii myös ruuanvalmistukseen. Siitä voi valmistaa keittoa, piirakkaa, kiisseliä ja jopa likööriä.


Pihallani kasvaa laventeli, joka on talvehtinut jo monta vuotta. Sen kukat kuivaan ja pussitan tuoksupusseihin, jotka sujautan liinavaatekaappiin. Vaatekoita en ole meillä nähnyt. Sanotaan, että laventeli karkottaa koit ja laventelinoksa vaatteissa karkottaa hyttysiä. Laventelin tuoreita ja kuivattuja lehtiä ja versoja käytetään mausteena kala- ja riistaruuissa sekä leivonnassa. Pikkuleipiin sopivat tähkästä irrotetut laventelinkukat koristeeksi ja lehtimurska taikinaan. Laventelitee auttaa päänsärkyyn, ilmavaivoihin ja hermostuneisuuteen.

Broileria kermaviilissä


Kun broileri kypsyy uunissa valmistuu viinirypälesalaatti. Arkisen yksinkertainen, mutta maistuva. Revitään kulhoon rapeaa salaattia, viipaloidaan joukkoon tuoretta kurkkua, puolitetut siemenettömät tummat viinirypäleet lisätään, pilkotaan kevätsipulia varsineen, yrttisuolaa, mustapippuria ja vaalealla balsamicolla terästetty oliiviöljy hunajalla makeutettuna sekoitetaan salaattiin ja lopuksi lohkotaan tomaattiviipaleet päälle.




Kermaviilibroileri
Broilerin rintaleikkeet, 4 kpl, voideltuun uunivuokaan. Kermaviiliin, 2 tlk, sekoitetaan 2 tl suolaa, 1 tl kuivattua basilikaa ja tuoretta murskaa kolminkertainen määrä, ripaus timjamia ja rakuunaa (kuivattua) samoin ripaus viherpippurimurskaa. Kermaviili kaadetaan rintaleikkeille ja annetaan maustua jääkaapissa pari tuntia. Kypsennetään 200-asteessa vajaa tunti.


Meloni-mansikkasalaatti on nopeaa, raikasta ja helppoa. Siemennetön meloni kuutioidaan, mansikat pilkotaan ja sekoitetaan. Nautitaan kermajäätelön kera.

1 kommentti:

  1. Kokeilen tätä kermaviili-broileri -hässäkkää kalkkunafileillä. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista