keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Orvokkeja, orvokkeja ...

Orvokit (Viola) on orvokkikasveihin kuuluva kasvisuku, johon kuuluu 400–500 lajia, joista useimmat elävät pohjoisella pallonpuoliskolla. Useimmat orvokit viihtyvät kosteissa ja varjoisissa paikoissa, kuten puiden ja pensaiden alla.
Orvokeilla on tyypillisesti sydämenmuotoiset lehdet ja epäsymmetriset, viisiterälehtiset kukat, joissa yksi iso terälehti suuntautuu alaspäin ja loput neljä ovat pareittain symmetriset sen yläpuolella. Useimpien orvokkilajien kukat ovat violetin värisiä, ja sana violetti johtuukin ranskan kielen sanasta violette, orvokki. Joillain monivuotisilla lajeilla, kuten lehto-orvokilla on myös avautumattomia, umpisiittoisia kukkia. Teksti Wikipedia.

Näitä orvokeita olen ihastellut ikkunastani jo parin viikon ajan. Kaupungin puutarhaosasto  hoitaa kukkaistutukset  erittäin hyvin. Niitä perkataan ja kastellaan huolellisesti. Värien valinta on onnistunut,
ovat kuin taiteilijan siveltimestä sipaistu.  Alin kollaasi on kahden orvokkipenkin yhdistelmä.

24 kommenttia:

  1. Orvokit ovat aina kuuluneet lempikukkiini, ovat niin kauniita. Eniten pidän noista ylimmän kuvan sinisistä. Sinulla on mainio kukkatarha ikkunan alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä ja sinisistä ja valkoisista pidän eniten.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tuli aika pläjäys kerralla, oli vain vaikea valita. Ovat niin kauniita

      Poista
  3. Oli ihan pakko avata blogisi, otsikko oli niin kutsuva.. :)
    Ihania orvokkeja, teillä osataan hommat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä ja täältä se kutsu kuuluu. Mukava, että kuulit ja tulit käväisemään.

      Poista
  4. Onpa upeat kesäistutukset lähes kokonaan orvokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sointuvat keskenään. Orvokit ovat näyttäviä, kun niitä on paljon.

      Poista
  5. Orvokit ovat äitini kesälemppareita, ja iän myötä olen vähitellen alkanut ihastua niihin itsekin. Varsinkin nuo lähikuvat ovat aika hurmaavia, niissä on niin raikkaat värit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pitänyt aina orvokeista ja niitä on ollut myös kukkapenkeissä ja ruukuissa oman elämäni aikana, paitsi ei nyt, kun ei ole omaa piha-aluetta.

      Poista
  6. Ohhoh, onpas suloisia orvokkeja, ja värit.... nam nam!

    VastaaPoista
  7. Oi mitkä upeat istutukset. En väsy ihmettelemään näitä, siis joka kesä Suomi on pullollaan ihania istutuksia, joka kevät aina uudet kukat maahan. Miten hirveän kalliiksi oikein tuleekaan kauneus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä pidetään hyvää huolta ympäristön kauneudesta. Se antaa iloa tasapuolisesti kaikille. Veromarkkoja menee huimasti muualle, joista me maksajat emme saa mitään iloa ja hyötyä. Hyvin hoidetut puistot ja istutukset ovat meidän kaikkien ilona. Eikä ole kovin kallistakaan. Työpaikkojakin syntyy monelle tuolla puutarhaosastolla.

      Poista
  8. Sinulla on kyllä tosi nautittavan kaunis näkymä ikkunastasi. Ihanat orvokit!

    VastaaPoista