keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Harjoitus tekee mestarin

Viikko sitten valoin betonista alustoja. Pienempi valu ei kestänyt irroitusta, reunat lohkeilivat. Se on hylätty ainakin näillä näkymin. Isompi alusta, jonka sisälle on ujutettu verkkoa, kesti parin päivän kuivumisen jälkeen irroittamisen valumuotistaan. Valumuottina oli alpakkatarjotin, jonka suojasin elintarvikekelmulla. Muotti ei vioittunut mitenkään. Kuunliljan lehtikuvio näkyy ihan mukavasti alustan pinnassa.
Tekeekö harjoitus mestarin ?  Aion ensimmäisen kokeilun jälkeen jatkaa. Suunnittelen kasveista täydemmän kuvioinnin. Valitsen toisen muotin, jolla saan reunat huolitellummiksi. Loppuviikosta käyn valamassa  ja ehkäpä keksin vielä jotain muutakin.   Harkitsen myös valun maalaamista.
Tämä kuva ei liity mitenkään valutöihin, mutta toimii esimerkkinä miten käy, kun julkisivurappausta ei hoideta ajoissa.  Toisaalta pinta on aika kaunis maalauksellisesti ajateltuna. Voisin kuvitella rapistuneen pinnan maalaukseen.

Keräsin heinää maljakkoon ja mietin voisinko käyttää sitä valuni pohjakuviointina. Kokeillaan siihen kolmanteen valuun.

19 kommenttia:

 1. Kaunis betonilaatta. Lehtikuviot näkyvät kaunisiti. Minulla odottaa kuivabetonipussi ja muutama ruukku kokeilevaa valamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valaminen on yllättävän mukavaa, kun nyt on alkuun päästy.
   Pitää katsastaa sinun valuut.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kokeilu! Sinikuunliljan lehti on upea muodoltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienot nuo lehtikuviot:-)

   Poista
  2. Katriina,
   Oli kyllä mukava kokeilla mitä saa tehtyä.

   Yaelian,
   Kiitos.

   Poista
 3. Kaunis laatta. Tuli mieleen eräs kangas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunliljakuviosta tuli minulle myös parikin kangaskuviota mieleen.

   Poista
 4. Joka vuosi päätän, että TÄNÄ vuonna teen jotain betonijuttuja, mutta enpä ole näköjään vieläkään tehnyt. Mutta kiva katsella edes kuvista. Tykkään niitten epäsäännöllisyydestä. Ja lehtikuviot on hienot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukava tehdä näitä betonijuttuja. Tänään tein pari uutta ja jännityksellä odotan kuivumista ja lopputulosta. Onnistuu tai sitten ei.

   Poista
 5. Hienon näköistä! Miten teit tuon kuvion? Painoitko vain kuunliljan lehteä sementtiin vai miten toimit? Näytä jatkossakin uusia valuja täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muotin pohjalle kuunliljat ja betonia päälle.

   Poista
 6. Upea tuo valu! Mitenkähän ehtisi valamistakin kokeilla. Juuri nyt on kyllä liian kuuma moiseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valaminen on rentouttavaa. Ja paras hetki on, kun poistaa valusta muotin ja näkee tuloksen. Tosin epäonnistuminenkin on aina mahdollinen. Sitten vain uusi yritys.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Se on vähän krouvi, mutta betonihan ei ole mikään herkkä raaka-aine.

   Poista
 8. Yllättävää miten kaunista betonista saa. Taiteellinen silmä pystyy luomaan ja näkemään ihmeitä siellä missä muut näkevät vain harmautta ja tylsyyttä. Olipa ihana postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaa betoni ei ole kaikkein houkuttelevin materiaali, mutta lopputulos voi olla yllättävä. Kuvioinnilla on merkitystä.

   Poista
 9. Hienosti onnistunut laatta, niin selvä kaunis kuvio. Varmasti sinusta tulee mestari tässä jutussa jos vain innostusta riittää.
  Valamisella saa niin monenlaisia juttuja ulos tehtyä, että tekisi mieli kans tehdä, mutta niin se vain jää. Joskus olen raparperinlehdille laittanut ja saanut pari kivaa laattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Tänään käytin heinäntähkää ja mesimarjan lehtiä, saa nähdä onnistuiko. Se selviää, kun valu on kuivunut ja muotti poistetaan.

   Poista