lauantai 8. kesäkuuta 2013

Palmu ja sen jakkara

 
Mies oli optimisti ja osti pienen puilla toimivan grillin. Käyttötarkoitus oli mietitty ennen ostopäätöstä. Grilli kulkisi auton peräkontissa aina silloin, kun mennään retkelle metsään, rannalle tai milloin minne ikinä keksitään mennä. Ihan hyvä ajatus ja ehkäpä muutama kerta tulee toteutettuakin. Hieman epäilen, mutta en sanonut sitä.
Keksin nimittäin grillille tehtävän, jossa se toimisi päivittäin. Palmu on viime aikoina ollut matalan puujakkaran päällä. Jakkara on aivan liian matala. Kun innostuin äsken kokeilemaan keksimääni ideaa, palmukin näytti paremmalta.  Ensin nostin painavan kukan grilliritilälle. Se oli aika hutera ja ritilä painui hieman kaarelle.
Seuraavaksi pyysin apuvoimia ja sujautin ison messinkilautasen kanneksi. Tuo marokkolainen lautanen oli palmun alla ja nyt se sopi edelleen.  
Pitäisi hoitaa tätä kukkaa vähän huolellisemmin, lehtien kärjet kuivuvat. Olenko kastellut liian vähän tai kasteluvälit ovat olleet liian pitkät. Näin kertoo Huiskula, miten palmua pitää hoitaa.

Kultapalmu (Chrysalidocarpus lutescens) on helppohoitoinen kasvi, joka kosteuttaa ja puhdistaa huoneilmaa. Vaikka kultapalmu vaatii vähän hoitoa, se tarvitsee tilaa ympärilleen. Palmujen on tutkittu edistävän hyvien ideoiden syntyä ja parempia päätöksiä. Kasvilla on myös rentouttavia ja parantavia vaikutuksia. Mikä siis olisi parempi kasvi kotiin tai työpaikalle.
Kultapalmu tarvitsee runsaasti valoa menestyäkseen, mutta se ei siedä suoraa auringonpaistetta. Kasvi viihtyy huoneenlämmössä, mutta sitä ei tule sijoittaa lähelle patteria. Kultapalmua kastellaan ja sumutetaan kasvukaudella paljon, talvella hieman niukemmin. Kasvi haihduttaa paljon vettä ja näin ollen mullan tasaisesta kosteudesta on huolehdittava. Kasvia ei saisi koskaan päästää kuivumaan kokonaan. Altakasteluruukku onkin hyvä vaihtoehto isommille viherkasveille. Muista lannoittaa kasvia parin viikon välein kasvukaudella. Talviaikana voit korvata varsinaisen lannoitteen vaikkapa merileväuutteella, jos et pysty tarjoamaan kasville lisävaloa. Kultapalmu viihtyy pienessä ruukussa ja kevyessä, hiekkapitoisessa mullassa. Vanhat lehdet leikataan pois ruoteineen ruusukkeen tyvestä. Ruskeiden lehdenkärkien typistäminen yleensä pysäyttää koko lehden kasvun. 

Nyt minulla on kotona kasvi, joka edistää hyvien ideoiden syntyä ja parempia päätöksiä sekä rentouttaa ja parantaa. Helppoa tämä terveyden hoitaminen, menen metsään, peltoaukeille  tai rannalle, se auttaa. Kotona voin istua palmun katveessa, niin ideat syntyvät kuin itsestään. Ideastahan palmukin sai grillistä alusjakkaran.

8 kommenttia:

 1. Näppärä vaimo keinot keksii!

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. On kuin nakutettu juuri tähän tarkoitukseen

   Poista
 3. Luova idea, ja se toimii! Messinkilautanen on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lautanen on palvellut kukkalautasena pitkään ja jaksaa edelleen hoitaa samaa tehtävää.

   Poista
 4. Onpa hyvän näköinen jakkara, luovuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metallijakkara varmaan kestää painavankin kukkataakan.

   Poista