maanantai 10. kesäkuuta 2013

Muista juoda vettä

Istun olohuoneen sohvalla ja siemailen vettä. Raikas tuulenvire viistää olohuoneeseen avoimesta ikkunasta.
Mietin vesipullo kädessä, miten arvokasta vesi on elämälle ja ympäristölle. Jossain päin maailmaa vettä ei  riitä jokaiselle tarpeeksi  tai se on likaista ja vaarantaa ihmisten terveyden. Kuinka puhtaan veden jakaminen voi olla niin vaikeaa sinne missä sitä tarvitaan. Se lienee kai tahdonpuutetta. Osataanhan sitä öljyäkin toimittaa ympäri maailmaa meille yltäkylläisyydessä asuville. Veden juoksuttaminen putkia pitkin luulisi olevan vielä helpompaa ja riskittömämpää. Vesi on kai kultaakin kalliimpaai.

Nestetasapainon säilymiseksi on muistettava juoda tarpeeksi. Nestevajaus ei ole mikään leikin asia.
Ihminen on noin 62-prosenttisesti vettä, ja jo muutaman prosentin nestehukka heikentää työkykyä merkittävästi. Kahdenkymmenen prosentin vajaus johtaa kuolemaan. Ilman vettä ei voida tuottaa ruokaa eikä ylläpitää teollisuutta tai energiantuotantoa. Koska vettä poistuu ihmisestä monella tavalla, ihminen tarvitsee elääkseen jatkuvasti merkittäviä määriä vettä. Päivittäinen nesteen tarve on lähes kolme litraa.
Liiallinen veden juominen voi olla hengenvaarallista, sillä se voi äärimmäisissä tilanteissa johtaa aivojen turpoamiseen, välttämättömien elintoimintojen päättymiseen ja kuolemaan.
Lainaus Wikipedia.
Edessäni olohuoneen pöydällä on vesipullo puolillaan vettä. Sen sisällä on musta hiilikapseli, joka balansoi veden ph-arvon, se puhdistaa vedestä sivumaut, lisää mineraaleja veteen ja vähentää kemikaaleja imien niitä itseensä. 
Binochtan aktiivihiiltä on käytetty Japanissa veden puhdistamisessa jo 1700-luvulta saakka. Se vähentää klooria, mineralisoi veden ja tasapainottaa ph-arvon. Hiilikapselia voi käyttää 6 kk ja sen jälkeen kierrättää monella tavalla, esim kasvien mullan ravinteena. Tällaisella aktiivihiilipullolla saadaan vähennettyä kertakäyttöisten pullovesien käyttöä.
Otin vesipullon käyttöön näin. Purista pulloa, jotta hiilikapseli sujahtaa koloonsa. Täytä pullo juotavalla hanavedellä, 1 tunnin jälkeen vesi on hyvää, 4 tunnin jälkeen parempaa ja 8 tunnin jälkeen huippuhyvää.
Tätä pulloa kuljetan mukanani ja siemailen vettä. Hyvältä maistuu. 
    
Ostin vesipullon Turun matkallani Sisustuksen Koodista.( linkin takaa pääset blogiin, jossa ovat liikkeen  yhteystiedot)  Samalla ostin myös varapatruunan, jonka vaihdan puolen vuoden jälkeen ja saan puhdasta vettä luonnonmukaisella tavalla.

18 kommenttia:

 1. Tuohan on kätevä idea - siis siellä missä juomaveden laatu epäilyttää. Suomessa kai hanoista tulee varsin hyvää juomakelpoista vettä, ainakin taajamissa missä on hyvät vedenkäsittelylaitteet. Pulloveden rahtaamiseen (ja maksamiseen)ei liene muuta tarvetta kuin imagosyyt. Mutta monille Evian tai Perrier on se ainoa oikea ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovipullo-ongelma paisuu vuosi vuodelta. Siihen pitäisi löytää sopiva ratkaisu.

   Poista
 2. Jännä tuo hiilikapseli!Juon paljon vettä,nyt lämpimänä aikana vieläkin enemmän ja puhdistan veteni Brita-kannussa,,mutta tuollainen olisi kätevä täällä.Nytkin on vieressäni vesipullo....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon japanilaisten osanneen ratkaista yksinkertaisella ja ekologisella tavalla vedensuodatuksen.

   Poista
 3. Meillä käytettiin ennen suodatinta hanan yhteydessä,nykyisin juomme pullovettä. Kalliiksihan se tulee, varsinkin loma-aikaan kun täällä lipittää vettä useampikin henkilö. Siihen ei vaan yksi pullosuodatin riittäisikään. Muuten hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläpäin puhtaan juomaveden saanti ei ole itsestään selvää. Tosin pullotettuna saa, mutta ei hanasta.

   Poista
 4. Hauska ja hyödyllinen vesipostaus! Ompas teillä kaunis olohuone -ovatko taulut seinällä sinun maalaamiasi? Ne ovat upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykästyin heti tähän ideaan, kun löysin pullon liikkeestä.
   Kiitos, meillä maalaa toinen puolisko.

   Poista
 5. ajankohtainen postaus, itseään on todella saanut välillä aina muistuttaa, et juo tarpeeksi paljon päivän mittaan. onneksi tääl maal on ihanan puhdasta vettä ja välillä haemme juomavetemme suoraan lähteestäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, juominen tuppaa jäämään liian vähäiseksi. Nyt kuljetan pulloa mukanani.

   Poista
 6. Vesi postaus olikin mukava. Uusi tuttavuus minulle tämä suodatin. Japanissa paikalliset voivat juoda kraanavetta, toiset juovat ja toiset eivät, se taida olla kovin hyvän makuista/laatuista sielläpäin. Onneksi täällä pystyy juomaan kraanastakin suoraan, sekin tosin on toisilla ikävän makuista. Tämä voisi olla siihen konsti tai just kaupan pullovesiin, ne ei ole niin hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että hiilisuodatin on luonnonmukainen tapa vedenkäsittelyssä, sekä poistaa että antaa.

   Poista
 7. Varsinkin lämpiminä päivinä huomaa, että tarvii käydä ihan liian harvoin naistenhuoneessa. Lisää vettä siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi jopa laihduttaa "mutkan kautta" tai ainakin pitää kilot kurissa.

   Poista
 8. Huikean kaunis koti.
  Istuin ihmettelemään ja juomaan, annoit hyvän muistutuksen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoinkin jo edellä, että vesi pitää kilot kurissa ja jopa auttaa niiden pudottamisessa.

   Poista
 9. Tämä muistutus on minulle hyvinkin tarpeen, sillä en juuri koskaan tunne janoa, enkä muista juoda. Huono olohan siitä tulee.
  Onneksi meillä on erittäin hyvä vesi, hanasta saa lähdevettä.

  VastaaPoista