maanantai 11. helmikuuta 2013

Kuin puron solinaa

Täällä solisee nyt päivät ja yöt. Sain lahjaksi ZenGrow- pöytäpuutarhan ilman kasveja ja vettä. Pikaohje ja 
paksu käyttöohjekirja seurasivat mukana. Puutarha vaatii ohjeistuksen, että kasvit kukoistavat. Pikaohje oli minulle nasevan lyhyenä sopiva kasaamiseen. Nykyään kaikki on aina palasina ja jonkun aikaa on mietittävä mitä, miten ja miksi. Sain kasattua puutarhan ja muistin pestä ennen kasausta. 
Täytin puutarhan vedellä määrämittaan saakka. Ostin kaupasta yrttejä basilikaa, persiljaa, timjamia, minttua ja oreganoa. Ne sai laittaa ruukkuineen puutarhaan. Pistin töpselin seinään ja heti alkoi vesi solista. Pieni moottori kierrättää kasvien elämän turvaamiseksi vettä. Kiertävä vesi hapettuu  josta kasvit pitävät. 
En aluksi lukenut ohjeita riittävän hyvin ja katkaisin virran ja solinan yön ajaksi. Niinpä persilja ja basilika nuukahtivat, virkosivat, kun laitoin kierron päälle.
 
Kasvilamput seurasivat mukana. Ne ovat hieman kömpelöt, mielestäni aivan turhat. En laittanut niitä ollenkaan. Sijoitin puutarhan ikkunalle, joten luonnonvalo riittäköön.  Jos aikoo komerossa kasvattaa, tarvitaan valoa. Pimeää kasvatusta en aio harrastaa.
Viherkasvien suhteen olen myös aloittanut kevättoimet. Ostin lannoitepuikot ja upotin niitä ruukkuihin.
Enkelinsiivet, niitähän oli kaksi, olivat kasvaneet taas hontelon pitkiksi. Leikkasin molemmat aika reippaasti ja istutin molemmat samaan, uuteen isoon ruukkuun. 

12 kommenttia:

 1. Onnea, leveällä ikkunalaudalla näyttää olevan hyvä paikka yrteille. Ne varmaan oikein riehaantuvat kasvamaan hyvässä valossa.

  Mulla on kyllä valo päällä yrttilaatikossa ympäri vuorokauden. Kesällä sammutan sen kirkkaimpaan aikaan, kun aurinko paistaa keittiöön puoleenpäivään asti. Joulun aika taas ei ole yrttien kulta-aikaa mitenkään, joten pesen laitteen aina talviteloille. Nyt minäkin ostin timjamin ja basilikan kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla, että pimeänä aikana on laitettava valot, jos haluaa yrttien menestyvän. Nuo lamput vain ovat aika isot.

   Poista
 2. Minä taidan hankkia ensi syksynä tuollaisen ZenGrown, pitääkö se isoa ääntä? Yöllä pienikin lorina voi aiheuttaa ylimääräisiä vessassa käyntejä ;)

  Tuo enkelinsiipi on jännittävä, ostin pienen alun kirpparilta ennen joulua ja tuntuu se olevan aika nopeakasvuinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääntä ei makuuhuoneeseen kuule tai ainakaan se ei häiritse millään tavalla.
   Kiva solinaa nytkin kuuntelen, laitoin yrtit tähän työhuoneen ikkunalle.

   Poista
 3. Tuo Zengrow (ja muut samantapaiset laitteet)ovat tosi käteviä kylmässä ilmastossa,jossa ei ole vihreää ympäri vuoden.Täällä tuollainen laite olisi aika turha,eikä sellaisia sen vuoksi täällä ole näkynytkään.
  Noita lannoitepuikkoja pitää ostaa sitten ensi kerralla Suomessa;täällä en ole nähnyt.
  Kauniin vihreän värisiä yrttejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä meillä sopii hyvin yrttilaatikko ja varsinkin jos ei ole omaa kasvimaata.

   Poista
 4. Mainio tuo pöytäpuutarha. Minullakin enkelinsiipi kasvaa ennätysajassa liian pitkäksi. En ole keksinyt, miten sen saisi haaromaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika mukava, yrtit viihtyvät.
   Minäkin leikkasin sen ja nyt toivon, että haaroisi.

   Poista
 5. Ihan uutta minulle tuollaiset puutarhat, solinan ainakin pitäisi olla tarpeeksi kaukana makuuhuoneesta. Täälläkin on sisällä pimeää kun ikkunat on niin pienet ja syvällä, lisävalo olisi kasveille tarpeen talvella. Samoin lannoitteet jos olisin muistanut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ei taida aurinko kovin hyvin sisään päästä. Voi olla, että kaamosaikaan laitan lamput päälle. Vielä ovat yrtit elossa.

   Poista
 6. Kivannäköinen pöytäpuutarha, siinä on käden ulottuvilla ruokien mausteet. Kaupasta ostetut yrtit kestävät tuossa kauan, olen muistaakseni jostain lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan, että tuo veden kiertäminen on hyvä idea. Yrtit saavat sopivasti happirikasta vettä, eivät pääse kuivumaan.

   Poista