keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Chieko - kaksonen

Tämä päivä on kaksosten päivä ja ainoan poikani syntymäpäivä. Vasta tänään sain tietää, että päivä on kaksosille nimetty, kahden kakkosen päivä.
Kun odotin poikaani, minulta kysyttiin neuvolavastaanotolla, olenko varautunut, että tulossa saattaa olla kaksoset. En ollut edes ajatellut sitä, kysymys tuli yllättäen. Olin jo raskauden viimeisillä kuukausilla, ajattelin, että jos näin käy olen valmis.
Klinikalla kysäisin lääkäriltä, että saanko yhden vai kaksi. Siinä vaiheessa kaikki oli selvää vain yksi on tulossa. Kookas ja painava poika. Lastenlääkäri valmisteli minua ruuan suhteen sanomalla. Tähän vauvaan uppoaa hieman enemmän ruokaa  Iso tämä poika on tänäkin päivänä, mutta lihavuusongelmaa ei ole koskaan ollut.
Luen parasta aikaa Yasunari Kawabatan Kioto-kirjaa. Tämä kirkkaanlyyrinen kertomataiteen kirja on ilmestynyt suomeksi 1962, Kirjan päähenkilö on Chieko, nuori tyttö, löytölapsi. Chieko tapaa vuorilla tytön, Naekon, joka on aivan hänen näköisensä ja kaksonen. Japanilaisen uskomuksen mukaan on  häpeällistä olla löytölapsi ja kaksonen. Tytöt ovat löytäneet toisensa, sisarensa.  Kawabata kirjoittaa romaanin rakkaudentunnustuksena vanhalle keisarinkaupungille, kukkiville kirsikkapuille, syksyisin punaisina  loimottaville vaahteroille. Henkilöiden rinnalla romaanissa elävät koko vanha kaupunki ja sen perinteet.

6 kommenttia:

 1. Onnea vain pojallesi :) Mielenkiintoisen tuntuinen kirja.

  VastaaPoista
 2. Zilga,
  Kiitos onnitteluista.
  Suosittelen kirjaa, kaunista lyyrista tekstiä.

  VastaaPoista
 3. Onnea komean pojan äidille!

  Kioto on kaupunki, johon todella haluaisin tutustua. Siitä on kuullut niin paljon. Kirja kuulostaa myös tutustumisen arvoiselta.
  Olin luullut lukeneeni Kawabatalta Vuoren jylyn, mutta katsottuani kirjoituksia siitä, ei näyttänyt yhtään tutulta;)

  VastaaPoista
 4. Katriina,
  Kiitos.
  Kiota-kirjan myötä pääset kulkemaan Kioton puistoissa ja kaduilla, te3mppeleissä ja vuorilla.

  VastaaPoista
 5. Kiitos lukuvinkistä:) Minä luen Tuulen varjoa joka on aika erikoinen. Alku meni kuin siivillä puoleen väliin kirjaa...

  VastaaPoista
 6. Meripilvi,
  Kirjan kerrontaan rakastuin, suosittelen.

  VastaaPoista