lauantai 15. maaliskuuta 2014

Pääsiäisen keltaista

Ostin pirtsakan keltaiset tetenarsissit  tuomaan raikasta väri-iloa kotiin. Wikipedia kertoo narsissien suvusta näin.
Narsissit (Narcissus) ovat narsissikasvien heimon (Amaryllidaceae) suku. Ne ovat monivuotisia sipulikasveja. Kukat ovat yleensä väriltään keltaisia, valkoisia tai keltavalkoisia ja niissä on lisäteriötorvi. Lehdet ovat kapeita, tasasoukkia ja tylpähköjä. Luonnossa narsisseja kasvaa Etelä-Euroopasta Japaniin ulottuvalla vyöhykkeellä. Narsisseista on kehitetty jo satoja vuosia erilaisia puutarhanarsisseja eri lajien risteytysten tuloksena. Puutarhamuotojen ulkokiehkuran kehälehdet ovat joko samanvärisiä kuin torvikin tai erivärisiä. Suomessa niitä kasvatetaan hyvin yleisesti koristekasveina pihoilla, puutarhoissa ja kasvihuoneissa. Tunnetuin laji on keltanarsissi eli pääsiäislilja (Narcissus pseudonarcissus).
Kasvien sipulit istutetaan syyskuussa maahan 20 cm syvyyteen. Narsissi ei ole aivan yhtä vaativa mullan laadun suhteen kuin pitkälle jalostetut tulppaanit, mutta silti lannoittaminen istutuksen yhteydessä, sekä kukinnan jälkeen keväällä ei ole narsisseillekaan pahasta. Narsissit kukkivat yleensä toukokuussa, aikaiset lajikkeet jo huhtikuun puolella. Tavallisimmat narsissit kestävät Suomen talvea Rovaniemeä myöten.
Narsissit ovat myrkyllisiä, myös sipulit, siksi myyrät ja hiiret eivät koske niihin. Kasvit sisältävät lääkkeenäkin käytettävää galantamiinia, joka on antikoliiniesteraasi.


Narsissit voi sijoittaa ulos terasseille ja parvekkeille istutusruukussaan. Niitä saa kastella. Narsissit kestävät jopa -10-asteista pakkasta. Kylmässä niiden kukinta kestää pidempään kuin sisälämpimässä. Kukinnan jälkeen sipulit sopii istuttaa sulaan maahan, niin seuraavana keväänä voi nauttia uudesta kukinnasta ja toivottavasti useampanakin keväänä.
Taidanpa sujauttaa nuo sipulit pihamaamme multaan kukinnan mentyä. Ensi keväänä on ilo odotella  niiden kukkimista.
Mietin, miten piilotan keltaiset muoviruukut.  Sanomalehti on hyvin käyttökelpoista moneen tarkoitukseen. Leikkasin ruukuille suojapaperit, liimasin ruukkuun muutamalla tipalla ja vedin varmuudeksi vielä narulla kiinni. Näyttää ihan asialliselta ja ajatellulta.

17 kommenttia:

 1. Keltaisista narsisseista syntyy heti pääsiäistunnelma. Meillä puutarhassa alkoi juuri kukkia valkoiset luomunarsissit, eivät vedä vertoja näille jalostetuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka pääsiäiseen on aikaa, syntyi tosiaan pääsiäistunnelma narsisseista.

   Poista
 2. Hyvän näköiset suojukset ruukuille teit.

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Keltainen väri on aurinkoinen ja sitä juuri nyt tarvitaankin

   Poista
 4. Kauniita narsisseja.Säästin viime vuoden narsissieni sipulit ja nyt niistä on kasvanut kauniit vihreät varret mutta kukkaa tuskin enään tekevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä kauniita, kokeilen istuttaa maahan heti kun se on sulaa. On ainakin kiva odotella tuleeko mitään

   Poista
 5. Eipä meidän S-Marketissa näkynyt keltaista ... Yleensä niin hyvä valikoima kukkia,.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin nämä Minimanista ns ei-ketjukauppa.

   Poista
 6. Kauniita :) minä ostin kanssa yhden...tosi edullisia ja kauniita 1,90€ oli kipale :)

  VastaaPoista
 7. Kyllä keltainen väri ja narsissit tekevät sen pääsiäisen tunnun ilman muuta.
  Kauniit purkinsuojukset teitkin! Kierrätys kunniaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen on kevään väri juuri nyt, kun on vielä kolea sää.
   Suojat ovat ns hetken inspis

   Poista
 8. Keltaista, keväistä! Ja kivat ruukunsuojukset.

  VastaaPoista
 9. Blogissani mainitsin viime vuoden joka kuukaudelta yhden blogini kommentin. Niin moni hyvä lause jäi nostamatta esiin. Siksi tulin tänne kertomaan vuoden 2013 tammikuulta erään sinun lauseesi, joka osui ja jäi mieleen:
  "Valtahan tässä luisuu entistä harvemmille, kun suuri tietämättömyys leviää liian runsaan tarjonnan takia".
  Itsekin tuon jo huomaa. Liian monta mielenkiintoista vaihtoehtoa, josta edetä...

  Noista kauniista kevätnarsisseistasi. Minäkin olen saanut edellisvuotiset narsissit joskus kukkimaan uudelleen kukkapenkissä. Se tuntui mukavalta.

  VastaaPoista
 10. Kaunis ja nopea ruukunuudistus:)

  VastaaPoista