maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kaupungilla

Olen veroilmoitusten suhteen tänä vuonna jopa etuajassa. Sain kaikki valmiiksi jo tänään. Kyllä tuli aherrettua  taas niiden eteen. Yleensä olen palauttanut aina viime tipassa päättymispäivänä viittä vaille kello 16. Kävelin virastotalolle veroilmoitukset laukussa, mutta kuinkas kävikään, ovet napsahtivat lukkoon paria askelta ennen. Huomenna on yritettävä uudelleen. En halua lähettää veroilmoituksia netin kautta, vaan käyn pudottamassa henkilökohtaisesti toimiston aulan postilaatikkoon. Suosin  tätä tapaa niin kauan, kun meillä on verotoimisto paikkakunnalla. Koskaan ei voi tietää milloin rahat loppuvat eikä kannata ylläpitää pikkukaupungissa toimistoa. 

Päätin tänä aurinkoisena päivänä katsella hieman joen toiselle puolelle, josta alkaa Neristan.
Ensimmäinen näkymä sillan kupeesta on punaisista taloista ja keltaisesta kulmatalosta. Saaren pikku majakka on sopinut myös kuvaan.
Tätä taloa olen ihastellut aina  jo lapsesta saakka. Nyt sitä kunnostetaan hitaasti mutta varmasti.  Se näkyy jo julkisivussakin. Väritys on ihanan prinsessamaisen vaaleanpunainen. Puut näyttävät  jo hieman vihertävän.
Kauniit talot jatkuvat, punainen on hyvin kodikas. Ja sen vieressä uljas valkoinen talo, josta otin  kokonaisen kuvan, se on seuraavana alapuolella..
 Linjakas talo, lapsuuden kotitaloni oli juuri tätä kokoa ja myöskin valkoinen, pielilaudat olivat vain punaiset. Meillä oli harmaa tiilikatto. Muistan, kun pärekatto vaihdettiin tiilikatoksi. Olin silloin ehkä neljä vuotias.
Tämä Snellmanin talo on rakennettu 1810. Nimensä talolle on antanut Johan Wilhelm Snellman, joka syntyi 12.5. 1806 laivamatkalla Tukholmasta Kokkolaan. Hän asui lapsuutensa ajan 10-vuotiaaksi tässä talossa. Sitten hän lähti Ouluun triviaalikouluun ja asui isänsä sisaren luona. Hänen vanhempansa muuttivat Kokkolasta 1821 Ala-Härmään.  Johan W Snellman toimi kotiopettajana Kokkolassa talvet 1823 ja 1825 sekä lukuvuoden 1826. Oppilaina olivat muun muassa Wilhelm Rahm, Anders O Roos ja kauppaneuvos Kyntzellin poika.  
Nykyään tämä rakennus, Snellmankoti, on Kokkolan toimitaloyhdistys ry:n omistuksessa. Taloa voi varata juhlapaikaksi ja siellä järjestetään musiikki- ja tanssitapahtumia.
Katselin etäältä valkoista patsasta, kokonaisuuteen kuuluvat myös kivirakennelmat. Aikoinaan niiden läpi soljui vesi, patsas on myös suihkulähde. En muista milloin tämä suihkulähde on tyrehtynyt.  Pitää odottaa kesää ja käydä katsomassa tilannetta. Patsas on lahjoitettu Kokkolan kaupungille Liettuan ystävyyskaupungista Marijampolesta. Tämän Baltija-patsaan sokkelissa lukee kullatuin kirjaimin Itämeri rauhanmeri useammalla kielellä. Patsas kaipaisi jo huoltoa ja puhdistamista.  
Toivoa sopii, että Itämeri olisi rauhan meri näinä epävakaisina aikoina. Tänään sain lukea, että Putin katsoisi jo Suomeen päin syystä, että olemme Ukrainan tapaan saaneet rajavedot väärään kohtaan.
Osittain vielä jään peitossa oleva Suntti kylpee auringossa. Kevät etenee ja pian puut ovat jo vihreitä. 

14 kommenttia:

 1. Kauniita, vanhoja rakennuksia. Ihanaa, että korjataan, eikä revitä maahan.

  En edes muista, koska viimeksi olisin täyttänyt veroilmoituksen, siitä on vuosia, vuosia. Ei ole paljon täytettävää, tulot säänölliset eikä omaisuutta, joten esitäytetty ilmoitus on toiminut jo vuosien ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat rakennukset on aikoinaan hyvin rakennettu ja myöhemmin on osattu korjaat oikein.
   Säilynevät vielä pitkään.
   Olemme yrittäjiä ja siksi täytämme veroilmoitukset. Tosin se esitäytetty tulee myös.

   Poista
 2. Kauniita näkymiä ja ihania vanhoja taloja! Meille ei vielä ole edes tullut noita esitäytettyjä lomakkeita, joten palauttaakaan ei vielä ole voinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että valmiit esitäytetyt tulevat myöhemmin. Meillä tehdään yritysilmoitukset ja niistä ei verottaja tiedä etukäteen tuloksia, joten esitäytettyyn lisäämme ne ja vasta sen jälkeen voidaan pyörittää lopullinen.

   Poista
 3. Noissa vanhoissa rakennuksissa on suomalaiselle jotain peräti rauhoittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat sopusuhtaisia ja harmonisia. Ja kodikkaita, ei mitään prameilua.

   Poista
 4. Kauniita vanhoja taloja. Ne on kauniita jopa nyt, kun ei ole vielä kasvillisuutta vihreänä ympärillä.
  Vai on teillä vielä verotoimisto, Espoosta se vietiin jo pois. Lähin on Vantaalla. Ja muutenkin koko hommaa on ulkoistettu. Jos sinne soittaa, voi vastaaja istua esim Oulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kai ajan kysymys milloin verotoimisto häviää ja palvelu katoaa. Helmikuussa sähläsin alv-ilmoituksessa. Vein sen verotoimistoon ja seuraavana päivänä virkailija soitti ja selvitettiin pieni väärinkäsitys. Hän korjasi lomakkeen. Olin tosi kiitollinen, että tällaista palvelua onkin vielä.

   Poista
 5. Vanhat rakennukset ovat todella kauniita!
  Tykkään niistä, ne jotenkin antavat esille niiden sielukkuuden.

  VastaaPoista
 6. Vanhan ajan tunnelma huokuu näistä 'kaunottarista'.
  Korjausrakennus on aikaa vievää puuhaa, mutta palkitsee rakentan moninkertaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjausrakentamisessa ei kannata hosua, oikein ja huolellisesti tehden tulee hyvää jälkeä.

   Poista
 7. Ihania puutaloja,
  rauhasa, kaunis tunnelma..
  Pian ne puut vihertävät,
  odotan innolla.
  Tuo aika on niin uskomattoman upeaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa taloissa on tyyni ja seesteinen ilmapiiri.

   Poista